Rahatsız edici bir kokusu olmayan ve kolay kullanımı ile bilinen akrilik boyalar, çabuk kuruma özelliği ile öne çıkar. Kurumadan önce uygulandığı yüzeyden su ve sabun ile temizlenmesi mümkündür. Kuruduktan sonra ise suya dayanıklı bir forma sahip olur.
Sudan etkilenmez • Ele bulaştığında su ve sabunla rahatlıkla çıkar • Zarar vermez Akrilik boyaların ilk üretimi 1940 yılına dayanmaktadır. Akrilik boyalar el sanatları başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
Akrilik boya belki de en çok renk tonunun elde edildiği boya türlerinden biridir. Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir.
Akrilik boya; su bazlı, çabuk kuruyan, toksik çözücüler içermeyen ve çeşitli yüzeylere uygulanabilen bir boya çeşididir. Renkleri ışığa dayanıklı ve kalıcıdır. Sadece su ve sabun ile yüzeylerden temizlenebilir.
Sirke ve amonyak karışımı da akrilik boya lekesini çıkarmak için etkili olabilir ve ayrıca uygun yüzeylerde çamaşır suyu kullanmak da lekeyi temizlemek için tek başına yeterli olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Akrilik boya her yaştan insan tarafından sıklıkla kullanılan bir boya çeşidi olduğu için boyama yapılırken kişilerin vücuduna veya giysilerine akrilik boya bulaşabilir. Akrilik boya ayrıca mobilyalara bulaşabilir. Vücuda bulaşan akrilik boya kurumadan yıkanınca kolaylıkla çıkar.
Kurumuş akrilik boya lekesini çıkarmak için alkol veya ince tiner kullanabilirsiniz. Pamuklu bir bez veya pamuklu tülbent üzerine az miktarda alkol veya tiner damlatın. Lekenin üzerini nazikçe silin, yüzeyi çizmemeye dikkat edin. Beyaz sirke, doğal bir temizleyici olarak işe yarayabilir.
Bazı spreyler, akrilik boya kapatıcılar üzerinde harika bir etkiye sahiptir. Bu spreyler, dökülmeye ve hatta boyanın rengini bozan UV ışınlarına karşı korurlar. Dökülmeyi önlemenin bir başka yolu da şeffaf bir telefon kılıfının içini boyayarak boyayı korumaktır.
Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir.
Saten boya: Uzun ömürlü ve dayanıklı olan boya türleri arasında yer alıyor. Saten boya uygulanacak duvarın pürüzsüz olması oldukça önemlidir.
Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılabilir. Dilediğiniz yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra boyanın tamamen kuruması içi 1-2 gün bekleyin. Bekleme süresi dolduktan ve boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra dilediğiniz Cadence Vernik ürününü kullanabilirsiniz.
Banyo fayans boyası genellikle epoksi veya akrilik bazlıdır. Epoksi bazlı boyalar, daha dayanıklı ve suya karşı çok daha dirençlidirler. Buna karşın akrilik bazlı boyalar daha kolay uygulanabilirler.
Banyonuz için Pastel Yarı Mat gibi dayanıklı bir boya türü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu, yüzeylerinizde küf oluşumunun önlenmesine ve su, buhar ve nemin etkilerine karşı korunmasına yardımcı olacaktır. Duvarlar ve tavanın boyanması için bir rulo fırçaya, rötuş ve kestirme için küçük bir fırçaya ihtiyacınız olacak.
Medıum ile karışan boyanın renk yoğunluğu korunduğu gibi parlaklığıda istenilen oranda sabitlenir.
Akrilik olan bu boya çeşidi tüm kumaş yüzeylere uygulanabilmektedir.
Plastik boyamak için astarlama işlemini bitirdikten sonra su bazlı akrilik boyalar ile yüzeylerinizi kolayca boyayabilirsiniz. Plastik boya renkleri arasından istediğiniz rengi seçerek hemen satın alabilirsiniz. Su bazlı akrilik boya veya Handy lake boyaları tercih edebilirsiniz.
Akrilik esaslı, solvent bazlı, tek bileşenli, banyo, küvet, duş teknesi vb. yüzeyler için kullanılan küvet boyasıdır. Banyo, mutfak, balkon, teras seramiklerine, her türlü fayansa, mermer, granit, porselen, cam mozaik, beton gibi alanlara uygulanabilir.
Akrilik boyalar suya dayanıklı olup, sürüldüğü yüzeylere hemen yapışan ve pürüzsüz hale getiren, vernik uygulaması gerektirmeyen kullanım alanı ve renk seçenekleri geniş kaliteli ve dayanıklı boyalardır. Akrilik boyalarla boyanan küvetlerinizi uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Akrilik boyanın hızlıca kuruduğunu ve uygulanmasının pratik olduğunu söylemiştik. Genel olarak, resim, ahşap, kağıt, tekstil,kumaş, seramik, cam, metal ve iç dekorasyon malzemesi olarak ev, ofis ve mağaza duvarlarında da kullanılabilmektedir.
Akrilik boya kullanımı durumunda sentetik kıl ile üretilen fırçalar tercih edilebilir. Bu tarz fırça kullanımı daha iyi bir sonuç almak için uygundur. Sentetik fırça kullanmak istemeyenler için ipek uçlu fırça seçimi de uygunluk gösterir.
Peki, akrilik boya ne kadar sürede kurur?” Uygulama yoğunluğuna göre değişmekle birlikte akrilik boya, yüzeye uygulandıktan ortalama on dakika sonra kurumaya başlar. Tam kuruma için 1-2 saat beklemek gerekebilir.
Akrilik boya ile evinizdeki tüm mobilyaları olduğu gibi mutfak dolaplarınızı da kolayca boyayabilirsiniz.
Akrilik boya vücuda veya giysilere bulaştığında, kişiler boyaların çıkmayacağını düşünür. Akrilik boyayı farklı yöntemlerle çıkarmak mümkündür. Temizleme işlemleri için kıyafetlerin soğuk suda ilk olarak yıkanması gerekiyor. Tuz, sirke ve amonyak yardımıyla boya bulaşan bölgeler silinebilir.
Pleksiglas veya Akrilik için en iyi temizleme, sabunlu su ve yumuşak bir mikrofiber bezle yapılır. Beyaz ispirto ve cam temizleyiciler (Glassex) gibi temizlik maddelerini önermiyoruz, çünkü bunlar katı kir parçacıklarını (kum ve toz gibi) çözmez.
Duvar üzerine uygulanan akrilik boyanın da yanlış boyama ya da renk değişimi nedeniyle çıkarılması gerekebilir. Bu tür boyalar duvardan çıkarılması için de duvar boya sökücü kimyasalların son derece etkili olduğunu görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri