Polimer boyanın dayanıklılığını arttırmaktadır. Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir.
Sudan etkilenmez • Ele bulaştığında su ve sabunla rahatlıkla çıkar • Zarar vermez Akrilik boyaların ilk üretimi 1940 yılına dayanmaktadır. Akrilik boyalar el sanatları başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
Rahatsız edici bir kokusu olmayan ve kolay kullanımı ile bilinen akrilik boyalar, çabuk kuruma özelliği ile öne çıkar. Kurumadan önce uygulandığı yüzeyden su ve sabun ile temizlenmesi mümkündür. Kuruduktan sonra ise suya dayanıklı bir forma sahip olur.
Akrilik boya belki de en çok renk tonunun elde edildiği boya türlerinden biridir. Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir.
Bazı spreyler, akrilik boya kapatıcılar üzerinde harika bir etkiye sahiptir. Bu spreyler, dökülmeye ve hatta boyanın rengini bozan UV ışınlarına karşı korurlar. Dökülmeyi önlemenin bir başka yolu da şeffaf bir telefon kılıfının içini boyayarak boyayı korumaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Vücuda bulaşan akrilik boya kurumadan yıkanınca kolaylıkla çıkar. Bu özelliği sayesinde özellikle çocukların bu boyayla daha kolay ve güvenli bir şekilde oynamalarına olanak sağlar.
Akrilik Boya Çıkarma Yöntemleri
Lekenin üzerini soğuk su altında hafifçe çalkalayarak veya bir bezle silerek temizleyin. Sonra hafif bir sabun çözeltisi ile nazikçe ovalayarak lekeyi çıkarın. Kurumuş akrilik boya lekesini çıkarmak için alkol veya ince tiner kullanabilirsiniz.
Akrilik boyayı inceltmek için tiner ve alkol de kullanılan çözücüler arasında bulunmaktadır. Yalnız, su bazlı bir akrilik boya var ise bu akrilik boyanın su ile inceltilmesi çok daha faydalı olacaktır. Sadece boyanın ortada olan haline göre doğru malzemeyle ve doğru miktarda oranla uygulamak önemlidir.
Banyo fayans boyası genellikle epoksi veya akrilik bazlıdır. Epoksi bazlı boyalar, daha dayanıklı ve suya karşı çok daha dirençlidirler. Buna karşın akrilik bazlı boyalar daha kolay uygulanabilirler. Banyo fayans boyası birden fazla renk seçeneğiyle sizlere sunulur.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Akrilik boya; su bazlı, çabuk kuruyan, toksik çözücüler içermeyen ve çeşitli yüzeylere uygulanabilen bir boya çeşididir. Renkleri ışığa dayanıklı ve kalıcıdır. Sadece su ve sabun ile yüzeylerden temizlenebilir.
Akrilik Boyaların Özellikleri 1.Islanırken suda çözünen pigmente sahiptir. 2.Kuruduğunda kalıcı, suda çözünmeyen, esnek renkler oluşur. Yerleşik yüzeyler çatlaklardan arındırılmış olarak kalacaktır. Soğuk havalarda daha az esnektir.
Akrilik boya çoğunlukla iç mekanlarda kullanılır ve dış mekanlarda kullanım için daha az uygundur. Yaklaşık 4 yıl dayanır.
Akrilik boyalar hem stüdyo hem de dış mekan da kullanıma uygundur. Akrilik boyalar kağıt, tuval, ahşap, cam, duvar, metal ve benzeri her türlü yüzeyde kullanılabilir. Akrilik boyalar, krem kıvamında ve sıvı olmak üzere 2 ayrı şekilde kullanılır.
Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılabilir. Dilediğiniz yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra boyanın tamamen kuruması içi 1-2 gün bekleyin. Bekleme süresi dolduktan ve boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra dilediğiniz Cadence Vernik ürününü kullanabilirsiniz.
Akrilik boya genellikle yağlı boya türlerinden biri olarak zannediliyor. Ancak bilinenin aksine akrilik boya yağlı boya türlerinden farklıdır. Akrilik boyanın içerisinde esnek pigmentler bulunur. Akrilik boya plastik yağlı boyadan farklı olarak içerisinde plastik akrilik reçine parçaları bulundurur.
Akrilik boyayı farklı yöntemlerle çıkarmak mümkündür. Temizleme işlemleri için kıyafetlerin soğuk suda ilk olarak yıkanması gerekiyor. Tuz, sirke ve amonyak yardımıyla boya bulaşan bölgeler silinebilir. Silinen bölgeler kısa süre beklenerek, kurumaya bırakılır.
Taş boyamak işlemleri pek çok kişi tarafından yapılıyor. Taşlara uygulanacak olan boyaların, akrilik boya olması gerekir.
Akrilik boyalar, seramik fayansları hafif ve canlı renklerle boyamaya çok uygundur. Ürün kalitesi ve dayanıklılık nedeniyle, çoğu ev dekorasyonu uzmanları akrilik boyaları seramik fayanslar için son derece tavsiye eder.
Akrilik boyalar için önerilen fırça sentetik fırçalardır. Boyayı daha iyi tutar ve tuvale düzgün bir şekilde uygulanmasını sağlarlar. Akrilik boya fırça kullanımında fırçaların su ile ıslatılmasına dikkat edilmelidir.
Tamamen kuruması uzun zaman alan yağlı boya ile karşılaştırıldığında akrilik boyalar birkaç dakika içerisinde kurur. Yağlı boyalardan farklı olarak kuruyan alanlarda boyama yapılmaya devam edilebilir.
telefon, bilgisayar vs. boyamak için en elverişli çılgın boya çeşidi. yağlıboya kokusu gibi etrafı saran ve rahatsız edici bir kokusu yoktur. su bazlı olduğu için fırçaları temizlerken veya boyayı inceltirken sadece su yeterlidir. gördüğüm kadarıyla tek dezavantajı çok çabuk kurumasıdır.
Akrilik olan bu boya çeşidi tüm kumaş yüzeylere uygulanabilmektedir. Boyanın içinde bulunan sertleştirici boyanın tüm yüzeylerde tutunabilmesini sağlamaktadır. Kumaş yüzeyi Multisurface boya ile boyamak istiyorsanız 3 ölçü boyaya 1 ölçü su eklemelisiniz. Böylece kumaş yüzeyleri boyamak çok daha kolay olacaktır.
Genellikle, tekstil boyaları, özellikle pamuk, yün ve ipek kumaşlar için uygun bir seçenektir. Akrilik boya da genellikle sentetik kumaşlar için tercih edilir. Bununla birlikte, elbise boyama işlemi öncesinde boya türüne dikkat edilmeli ve elbisenin kumaşı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Havsız bir bezi ya da süngeri amonyak ve sirke karışımına batır. Şimdi boya lekesini bu bezle ya da süngerle ovala. Oldukça sert ovalamaktan çekinme. Lekenin sökülmeye başlaması için solüsyona ne kadar gerekiyorsa o kadar batır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri