Kısacası akrilik, kalitelidir, sıcak tutar, uzun ömürlüdür. Polyesterde ise teksture iplik zamanla toz oluşumuna sebep verir, yıkamalar sonrası bozulma yaşar ve sıcak tutmaz.
Akrilik Polyester ile Aynı mı? Akrilik ve polyester aynı şey değildir. Neredeyse aynı üretim süreçlerinden geçerler, ancak kimyasal bileşimlerinde biraz farklı monomerler kullanırlar. Her iki kumaş da pek çok özelliği paylaşırken, farklı kimyasal yapı onlara benzersiz özellikler de verir.
Sentetik bir kumaş olan akrilikten üretilen, ince olmasına rağmen çok sıcak tutan, kolay bulunabilir, bakımı kolay olan battaniye çeşitlerinden biridir. Her mevsim kullanılmaya uygun bir alternatiftir.
Akrilik kumaş; akrilonitril ismi verilen sentetik polimerden yapılmaktadır. Bu çeşit elyaf, kimi kömür ya da petrol bazlı kimyasalların türlü monomerler ile reaksiyona girmesiyle üretilmektedir. Bu durum da akrilik kumaşın, fosil yakıt bazlı elyaf olduğu anlamını taşır.
Hafif ve sıcak tutan bir malzemedir. Bu tür battaniyeler güvelere karşı dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür. Akrilik genellikle yün benzeri bir dokuya ve hisse sahiptir. Çok fazla nefes alamaz, ancak bu, ısıyı korumada iyi bir özelliktir.
İlgili 31 soru bulundu
pamuk, yün, kaşmir içeren battaniyeler sıcak tutar.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Akrilik kumaşlar sıcak tutan yapılarıyla öne çıkmaktadır. Bu özellikleri de kışlık kıyafetlerde tercih edilmesine neden olur. Yün görünümüne sahip ancak akrilik kumaştan üretilen çok fazla giyim ürünüyle karşılaşılabilir.
Yünün doğal özelliklerini bir muadil şeklinde en iyi ortaya koyan halılar çoğu zaman akriliktir. Başka türden bir ipliğin kullanılmadığı, tek tür malzeme ile oluşturulan halılar %100 akrilik olarak tanımlanır, bu tür ibarelere mutlaka denk gelmişsinizdir.
Akrilik Kumaş: Ham maddesi olan sentetik polimerler kanserojendir. Teri emmediği için vücudun ısı dengesini bozarak gribal enfeksiyonlara sebep olur. Yapısında bulunan dimetilformamid (CDC), deri ile doğrudan temas sonucunda karaciğer hasarına sebep olabilir.
Pamuk ve polyester sıcak tutmaz. Polyester tatsız bir şekilde ancak terletir. Yün sıcak tutar ama, yün battaniyeyi yıkaması, koruması çok zordur. Dikkatli yıkanmazsa, çekme ve keçeleşme yapar. 1 yıkamada kullanılamaz hale gelebilir.
Pamuk Battaniyeler: Pamuklu battaniyeler hafif ve nefes alabilen bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında kullanmak için idealdirler. Yünlü Battaniyeler: Yün, sıcak ve yumuşak bir malzemedir. Yünlü battaniyeler, soğuk havalarda vücudu sıcak tutmak için kullanılır.
Battaniyelerin bir yüzeyi hava geçirmeme özelliğiyle güneş koruması sağlar ve vücudu serin tutar. Diğer yüzeyse ısıyı hapsederek vücudun sıcak kalmasını sağlar. Böylece vücut ısısının dramatik bir şekilde düşmesi, yani “hipotermi” engellenmiş olur.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Akrilik elyaf pamuğa göre daha pahalı olduğu için pamuklu denimden daha ucuz olmayacaktır. Ancak giyim konforu ve performans özellikleri ile çok büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Akrilik yüne benzeyen özellikleri nedeniyle özellikle kış aylarında kullanılan; kaban, pardösü, mont, kazaklar, fular, botlar, çizme astarı, atkı, bere ve eldivenlerin içeriğinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
Mükemmel optik netlik ve şeffaflık sağlayan akrilik sıcaklık değişimlerine karşı son derece dayanıklıdır. Sıradan camların darbe direncinin 17 katına kadar dayanabilen bu madde, cam ağırlığının yarısı kadar bir kütleye sahiptir ve hassas işleme için ideal bir malzemedir.
Akrilik kumaş, akrilonitril olarak bilinen bir tür sentetik polimerden üretilmektedir. Bu polimer, elyaf ya da bazı kömür bazlı kimyasallarla birleştirilerek kumaş haline getirilmektedir. Bu sebeple akrilik için “yakıt bazlı elyaf” tanımı da yapılmaktadır.
Protez tamirlerinde ve düzeltmelerde kullanılan polimetilmetakrilat esaslı akrilik malzemedir. Polimerizasyon normal oda şartlarında kendi kendine olmaktadır. Kadmiyum içermez ve partikül büyüklüğü homojen ve uygundur. Likit metilmetakrilat monomer içermektedir.
sıcak ve soğuk akrilik gibi diş hekimliğinde kullanılan iki çeşidi vardır. soğuk akrilik diş kesimi sonrası geçici kron yapılmasında kullanılır genelde sıcak akrilik gibi muflaya alınmaz sıcak akrilik ise daha öncede dediğim gibi toal ve parsiyel protezlerin (halk arasında tak çıkar protezler) yapımında kullanılır.
Akrilik, polimerlerin üretimi için başlangıç maddesi özelliğini taşır. Akrilik maddesi, modern endüstride birçok alanda kullanılan bir maddedir. Levha, boya, orlon, elyaf, iplik, cam ve pleksiglas gibi ürünlerin imalatında akrilik kullanılır.
Dış görünüşü parlak ve pürüzsüz olup kışlık tekstil ürünlerinin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılır. Hava geçirmez özelliğe sahip oldukları ve sıcak tutma konusunda oldukça başarılı oldukları için genellikle mont, kaban ve pardesü yapımında tercih edilir.
Giysiyi aşırı sıcak suda yıka.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir.
Sıcak havalarda tercih edilmemesi gereken bir kumaştır. Çünkü terletir ve teri emmez. Hava geçirgenliği sağlamadığı için teninizi yakabilir. Özellikle hassas cilde sahip olanlarda alerji sorunlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri