Rulman bozulması aşınma ya da fazla sıcak olması halinde de meydana gelebilir. Deforme: Aks mili üzerinde keçe yer almaktadır. Bu keçenin deforme olması halinde yağ kaçağı gibi durumlar ortaya çıkacaktır.
Eğer inatla yağ kaçıran bir aks keçesini kullanırsanız vites kutusuna zarar vermenin dışında akan yağ fren balatalarına kadar uzanabilir. Kaçak yağ, balatalara gidip disk ve balatanın arasına girerek teması ortadan kaldıracaktır.
Dişli kutusundaki dişlilerin hareketi aracın itiş kuvvetini sağlar. Hareketli parçaların düzgün çalışabilmesi için şanzıman yağı kullanılır. Yağ sızıntısı ve dişlilerin yağsız hareket etmesi sonucu metaller birbirine sürtmeye başlar. Sızıntı yeni başladığında herhangi bir sorun yaşamazsınız.
eskiyen aks keçeleri zamanla şanzıman yağ kaçağına sebep olur. Özellikle önden çekişli araçlarda, şanzımanla birleşik halde bulunan diferansiyele aksın girdiği yerde bulunan bu keçeler zamansal eskime ile birlikte şanzıman yağ kaçaklarına sebep olurlar.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
İlgili 43 soru bulundu
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
Şanzıman Yağ Kaçağı Muayeneden Geçer Mi? Şanzıman yağı sızıntısı olan bir araç, yola elverişlilik muayenesinden geçemez. Şanzıman yağı kaçakları, muayenede başarısızlığa yol açabilecek en önemli katkıda bulunan faktörlerden biridir.
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Aks arızaları ayrıca aks kesmesi şeklinde de olabilir. Bu durumdaki arızalarda aks şaftının aks kafasına giren dişlileri üzerinde meydana gelen aşınma sonucu dişliler boşa dönmekte ve aks tamiri gerektirmektedir.
Aks körüğünün bozuk olduğunu belli eden bazı belirtiler vardır; Ön tekerleklerinizden gelen hissedilir aşırı titreşimler. Düşük hızlarda yapılan dönüşlerde tıkırtı ve metalin metale değme sesi. Çekiş problemleri yaşayabilirsiniz.
Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir.
Önden çekişli bir araçta tek taraflı bir aks değişimi gerçekleştirecekseniz ortalama fiyat 150 tl – 500 tl arası değişecektir.
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler. Motor yağı arabalar için hayati derecece önem arz eder, bu sebeple motor yağının ideal seviyede kalması gerekir.
Aks Körüğünde Yağ Kaçağı
Aks kafasının içerisinde bulunan gres yağı sürtünmeyi azaltır. Aks körüğünde bulunan yağ kaçağı körükte yırtılma olduğuna işarettir. Körüğün zarar görmesinin sebebi aks kafasındaki bozukluk olabileceği gibi körük içerisinde yağ eksilmesi de aks kafasını bozmuş olabilir.
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır.
Aks lalesi uzun süre kullanılmasından dolayı yıpranmış olabilir. Bu gibi durumlar vuruntu sesine neden olur. Vuruntu sesi aks lalesinden geleceği gibi aks kafasından ve diferansiyel dişlilerinden de gelebilir. Sesin tam olarak nereden geldiğinin tespitini servise giderek sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Sıklıkla görülen bir başka arıza çeşidi de diferansiyelden gelen kaçak yağ arızasıdır. Bu arızanın görülmesinin bazı sebepleri bulunuyor. Bunlar yanlış yağ kullanımı, yağın gereğinden fazla kullanılması ve yağ contalarında, keçelerinde meydana gelen bozulmadır.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri