Mikail, Cebrail ile birlikte peygamber efendimize vahiy getiren bir diğer melekti. Bu nedenle peygamber efendimiz, gece namazlarından sonra her ikisinin adını zikreder ve onlar için dua ederdi. 4- Hristiyanlığa göre üstün vasıflara sahip en büyük ve en güçlü melek Mikail'dir.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
Kuran'da çok sayıda surede Cebrail (a.s.)'dan bahsedilmektedir. Melekler arasında en üstün olan melek Cebrail (a.s. )'dır. Aynı zamanda da melekler arasındaki en büyük melekte yine Cebrail (a.s.
İslam'da Dört Büyük Melek
Cebrail'in yanı sıra İsrafil Kuran'da “Münadi (Çağırıcı)” olarak geçmektedir. Azrail ise Neml Suresi'nin 87. ayetinde, Mikail meleği ise Bakara Suresi'nin 98. ayetinde adı geçmektedir.
Doğu Ortodoks Kilisesi 8 Kasım'ı bu büyük melekleri anma günü olarak kutlamaktadır (8 Kasım, Jülyen takvimine göredir. Eğer Gregoryen takvim kullanılırsa bu tarih 21 Kasım olarak kutlanmaktadır). İslam'da dört büyük meleğin adı zikredilir, bunlar Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail'dir.
İlgili 25 soru bulundu
İblis ise Tanrı'nın hizmetindeki bir melekler sınıfının lideri olarak ortaya çıkar. Şeytan düşmüş melekler arasında değil, hem günahkar insanlar hem de günahkar melekler için bir işkencecidir.
İslam'da. Başarısızlıklarından dolayı bozulmuş olan meleklerdir. Bu terim genellikle Harut ve Marut için kullanılmaktadır. Hristiyan düşmüş melekler fikrinden farklı olarak, İslam'da düşmüş melekler, Tanrı'nın düşmanları değildir, çünkü İslam'da, melekler Allah'ın hizmetkârlarıdır.
Cennetin kapısında ve cennette görev yapan çok sayıda melekler vardır bu meleklerden en büyüğü Rıdvan'dır. Rıdvan İsmi ise: Rıza, rıza almak ve cennet kapısının bekçisi anlamına gelmektedir. Bu meleğin ismi dışında herhangi bir meleğin ismi ve görevi ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır.
Barachiel, aynı zamanda “Şans Meleği” olarak bilinir. Kendisinden yardım isteyenlerin hayatına şans, kısmet, başarı ve iyi talih getirir. Bazı geleneklere göre Barachiel evliliğin ve aile hayatının koruyucusudur. Evlilikte şans getirir, aile huzurunu sağlar.
Yani, Allâhü Teâlâ'nın em- riyle onların canlarını alır. Ayrıca her insanda, 384 vazîfeli melek vardır. Bunlar dan, Kirâmen Kâtibîn melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler.
Cebrail (a.s.); Cehennem yaratıldığından beri, Mikail hiç gülmemiştir!
Hz. Cebrail (A.S) aynı zamanda meleklerin efendisi olarak "Seyyüd-ül Melaike" ile anılmaktadır. Hz. Cebrail (A.S) peygamber efendimize Hira dağında ilk vahyi getiren melektir.
Kirâmen Kâtibîn, İslam dininde, insanların sağ ve solunda bulunup yapılan iyi ve kötü davranışları tespit edip, yazan meleklere verilen isimdir. Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam'a göre, iki tanedir.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Peygamber (asm) de dahil olmak üzere, bütün yaratıkların en üstünü olduğunu kabul etmelerine karşılık, İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre Cebrail (as) bütün meleklerden ve peygamberler dışındaki insanlardan üstündür.
Azrail'in göklerde yaşadığına ve 12 tane kanadı olduğuna inanılmaktadır. Bir kişi ölürken Hz. Azrail kılıcını çeker ve bu kişinin başına gelir. Azrail ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmez.
Melekler aslında hoş olan tüm kokuları seveRler. Ancak özelleştirirsek Reyhan (Fesleğen ) kokusu onların vazgeçilmezidir.
Dört büyük melekten biri olan Mikail, İncil ve Tevrat'ta da geçer. 4- Cebrail: Kuran'ı Kerimde Ruh'ül Kudüs adıyla geçen Cebrail'in görevi peygamberlere vahit getirmektir. İstediği her kılığa girebilen Cebrail, Allah'a en yakın olan melektir.
Bu izahlardan hamele-i arş denen dört büyük meleğin Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail (as) oldukları bunların arşı taşıdıkları, ahirette bunlara dört melekle takviye edilerek sekiz melek olarak arşı taşıyacakları anlaşılmaktadır.
Buğlem ismi yabancı kökenlidir. Arapçadan dilimize geçmiş olan ve isim olarak kullanılan Buğlem'in Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan açıklaması cenneti müjdeleyen melek şeklindedir.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır. Bu ağaçlardan birisi de Hz. Muhammed'in pek sevdiği sudan ağacıdır.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Şeytanın önceki adının Azazil olduğunu biliyoruz, o zamanlar cennetin bekçiliğini yapan meleklerden biriydi. Aynı zamanda tüm meleklerin başı görevindeydi.
Her bir varlığın kıyamet vaktinde ölmesi o varlıkta vazifesi olan meleğin görevini bırakması anlamına gelir. Kıyametle bütün meleklerin görevleri bitmesinden dolayı artık ölüm sırası onlara gelmiş sayılır ve kıyamet vaktinde vazifesi biten tüm melekler sırasıyla ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri