Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir.
Akşam spor yapmak, vücudun rahatlamasında, uyku rutininin düzene girmesinde ve uykunun kalitesinde önemli derecede etkilidir. Akşam saatlerinde yapılan spordan gündüz saatlerinde yapılan spor kadar verim alabilmek için spor süresine ve temposuna dikkat etmek gerekir.
Araştırmaya göre bilinenin aksine sabah 07.00 spor değil kahvaltı için uygun bir saat. 09.00'da vücut kuvvetli ve egzersize uygun durumda. Spor için en uygun saat ise 16.00. 06.00 Kortizon salgılamasıyla organizma uyanıyor.
Öğleden Sonra ve Akşam Antrenmanları
Öğleden sonra ya da akşam yapılacak egzersizler kas kütlenizi geliştirmede ve performansınızı arttırmada oldukça etkilidir. Bu yağ yakmayacağınız anlamına gelmiyor. Tabii ki doğru beslenme ve spor ile yağ yakarak kilo vermek günün her saatinde mümkün.
İlgili 40 soru bulundu
Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Akşam ve gece saatlerinde yapılan spor aktiviteleri ise, vücudu rahatlatmak, uyku rutinini düzene sokmak ve daha kaliteli bir uyku çekmek açısından son derece etkilidir.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Sadece kasların gelişmesi ve iyileşmesi için değil, daha derin bir uyku için son derece faydalı olan akşam sporu, güne çok daha dinç ve dinlenmiş bir şekilde başlamanızı sağlayabilir.
Ayrıca şiddetli ve kas yıpratıcı egzersizler sırasında ortaya çıkan kimyasal değişiklikler de buna katkı sağlıyor olabilir, ancak detaylı araştırmalara gerek vardır. Gece yatmadan 2 saat öncesinde sona eren egzersizlerin ise olumlu etkilerinden bahsedilmektedir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Zamanlama olarak uzmanlar yapılan sporun türüne göre değiştiğini söylerken gece spor yapmanın zararlı olmadığını da dile getirmektedir.
Gece yapılan spor ise işte bu iştahla birleştiğinde karşınıza müthiş hızda çalışan bir metabolizma olacaktır. Bu sayede de daha kolay yağ yakımı sağlanıp kilo verilebilir.
Zürih'teki araştırmacılara göre uyumadan önce yapılan egzersiz daha rahat bir şekilde uykuya dalmanızı sağlıyor. Ancak tabii ki yoğun kardiyo egzersizlerinden uzak durmalısınız, bunlar uyumanızı engelleyebilir. Yoga ya da pilates gibi antrenmanlara yönelebilirsiniz.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
Vücut gelişimi için spora biraz daha fazla zaman ayrılması gerekir. Konunun uzmanları, kas gelişimi için ideal sürenin 60 dakika olduğunu belirtir. İleri seviyenin altındaki, yani profesyonel düzeydeki vücut geliştirmecilerin dışındaki herkesin antremanlarını 1 saatin altında tutması önemlidir.
Tempolu yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve hatta oturmak yerine ayakta durmak bile metabolizmayı hızlandırarak dinlenim sırasında daha fazla kalori yakılmasını sağlar (1).
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Her sporcu her gece 7-9 saat mutlaka uyumalı.
10. Akşam sporundan sonra saatin çok geç olduğunu düşünenler ne yemeli? Hafif protein destekli bir beslenme yeterli olacaktır. Bol yeşillikli, az yağlı, ızgara tavuklu bir salata yada mevsim meyveleriyle hazırlanmış bir tabak size kaybettiğiniz enerjiyi ve proteini geri kazandıracaktır.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri