Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur.
Akşam saatlerinde kalori yakımının çok daha yavaş bir oranda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, erken saatte yemek yemenin hem açlığı daha kolay bastıracağını hem de kilo vermeye yardımcı olacağını aktardı. Bilim insanları düzenli olarak saat 17.00'de yemek yiyenlerle 21.00'de yemek yiyenleri kıyasladı.
Akşam yemeğini atlamayı mümkünse her gün yapın. Bu durumda çok iyi kilo kontrolü sağlarsınız. Haftada en az iki gün yapabildiğinizde ise ortalama kilo kontrolü ile iyi bir metabolik iyileşme elde edersiniz. O halde ''AKŞAM YEMEĞİNİ ATLAMAK'' kalıcı kilo kaybının ve gençleşmenin en önemli anahtarı olabilir.
Evet, aç kalarak kilo verebilirsiniz ancak bunun bedeli vücudunuza çok ağır olabilir. Verilen her kilo, vücutta hasara yol açarak, sağlık problemine dönebilir.
3. Yağ yakımı (12-18 saat)
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
İlgili 43 soru bulundu
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Açlık süresi içerisinde vücutta depolanan yağlar yakıldığı için hızlı kilo verme sağlanabiliyor. Buna ek olarak 8 saat yiyip 16 saat aç kaldığımızda hücrelerimizdeki enerji kaynağı olan mitokondriyanın fonksiyonu uyarılıyor.
Uzmanlar, çok düşük oranlarda karbonhidrat içeren diyetlerde su, açlık durumunda ise kas kaybının olduğunu söylüyor. Yağ kaybı ise ancak düzenli egzersiz yapılır, dengeli ve doğru bir diyet uygulanırsa sağlanabiliyor.
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yapılan çalışmalar akşam 6'dan sonra yemek yememenin gece acıkmalarını tetiklediğini gösteriyor. Gece acıkmalarının sonu genel olarak yağlı yiyecekler tüketmekle son buluyor. Bu durum da kilo vermeye değil, tam tersi kilo almaya sebep oluyor.
Günde tek öğün beslenme (OMAD) diyetinin bazı potansiyel faydaları şunlardır: Kilo kaybı: OMAD diyeti, kalori alımını sınırlamak için etkili bir yöntemdir ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca, insülin direncini azaltarak yağ yakımını artırabilir.
Bir kasenin içine yoğurt, nane, kekik, pul biber ve yarım limon suyunu alıp güzelce karıştırın. Hazırladığınız bu kürü uyumadan önce tüketip üzerine en az 3 barak su için. Bu kürü 15 gün uygulayıp 1 hafta ara verin. Pul biber kürü sayesinde vücudunuzdaki farkı göreceksiniz.
16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahildir. Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir. Yeterli sıvı alımı önemlidir.
Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır. Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Bu dönemdeki insanlar avcılık ve toplayıcılık yaparak sadece gıda bulduklarında tüketiyor bulamadıklarında ise aç kalıyordu. Yapılan deneylerde 36 saat boyunca aç kalan ve ardından 12 saatlik sürede istedikleri kadar yemek yemelerine izin verilen insanların, bir ay içerisinde 3 kilodan fazla kilo verdikleri saptandı.
Vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar hücrelerinin üretimini arttırıyor. Bir başka deyişle açlık; vücuttaki kök hücrelerdeki bir düğmeyi aktif hale getirerek, vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini gerçekleştiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri