Akşamın eş anlamlısı olarak kullanılan sözcükler gece ve mesa kelimeleridir.
Akşam kelimesinin iki eş anlamlısı bulunmaktadır. Gece ve mesâ kelimeleri akşam kelimesinin yerine kullanan eş anlamlı karşılıklarıdır.
Gece kelimesinin dilimizde birkaç tane eş anlamlısı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre gecenin eş anlamlısı akşam kelimesidir. Bu iki kelime birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca belirtmekte fayda var ki gece eş anlamlısı olarak şeb veya tün kelimeleri de kullanılabilmektedir.
AKŞAM KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Bunun yanında akşam kelimesinin kökeni Arapçadır. Buna rağmen bu sözcüğün anlam ilişkisi zayıftır. Bu bilgilere bakarak akşam kelimesinin zıt anlamlısı 'sabah, gündüz' sözcükleridir.
Öne çıkan anlamı ile beraber özellikle eş anlamı kapsamında da bir anlam sağlamaktadır. Egzersiz Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Egzersiz kelimesinin eş anlamlısı Türkçede 'alıştırma' olarak öne çıkmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Ayakkabı kelimesinin de eş anlamlısı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde değerlendirilmiştir. Eş anlamlı kelimeleri pabuç, kundura, başmak kelimeleridir. Bu kelimeler ayakkabı kelimesi ile aynı anlama gelmektedir.
Zor kelimesinin bir adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Zor Kelimesinin Eş Anlamlısı " Güç" kelimesidir. Güç kelimesi aynı zamanda zor anlamına da gelmektedir.
Gece kelimesi gündüzün zıt anlamlı kelimesidir.
GECE ZIT ANLAMLISI NEDİR? Gece zıt anlamlısı, ona tam zıddı anlamı gelen yani karşıt anlamı olarak gündüz kelimesidir. Yani gece zıt anlamlısı gündüzdür. Her iki kelime de hem mecazi hem de gerçek anlamı ile kullanılabildiği gibi birbirleri yerine kullanılamazlar.
Güneş, devir, çağ, tarih, toplantı, zaman kelimeleri günün eş anlamlısı kelimeleri arasındadır.
Akşam kelimesinin zıt anlamlısı sabah kelimesidir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür. Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir. Bunun yanı sıra gece ile gündüz kelimelerine örnek olarak; - Gecemi gündüzüme kattım, çalışmaya devam ediyorum.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Kabiliyet kelimesi için kullanılacak olan eş anlamlı sözcükler kapasite ve yetenek kelimeleridir. Her iki sözcük kabiliyet kelimesine karşılık olarak kullanım imkanı tanımaktadır.
ÇALIŞKAN KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Çalışkan kelimesinin eş anlamlılarından biri etkindir. Etkin kelimesi kişilerin bulundukları durum içinde hareketli bir konumda olduklarını gösterir. Bunun yanı sıra faal ve gayretli kelimeleri de çalışkan kelimesi yerine kişilerin kullanmayı tercih edecekleri kelimelerdir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Sabah kelimesinin eş anlamlısı "gündüz" kelimesidir.
Gece kelimesi eş sesli bir kelime değildir. ➜ Eş sesli kelimeler, yazılışları ve okunuşları aynı olan ancak anlamca farklı olan kelimelere denir. Bir kelimenin en az iki anlamı olmasıdır yani yazılış, okunuş, söyleniş bakımından aynıdır ama anlamca farklı anlamlara gelirler.
Ayrıca gündüz kelimesinin en sık tercih edilen eş anlamlısı gün sözcüğüdür. Gündüzün eş anlamlısı olan sözcükler gün ve aydınlık sözcükleridir.
Sabahın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Seher, sabahın ilk saatleri anlamına gelir. Bu kelime, ülkemizde kadın ismi olarak da kullanılmaktadır. Fecir kelimesinin sözlük anlamı kuşluk vaktidir. Duha kelimesi kuşluk vakti demektir.
Zaman, sayaç ve vakit sözcükleri anlam bakımından saat sözcüğüyle eş anlamlıdır.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Akıl kelimesinin eş anlamlısı bellek, us, beyin, hatıra, kanı kelimeleridir.
Gülmek kelimesinin bir eş anlamlı kelimesi de tebessüm etmek ve kahkaha atmak anlamına gelmektedir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri