Yakup Kadri'nin Kiralık Konak romanının erkek 'kahramanı'dır Hakkı Celis. Pasif bir aşk oyuncağından aktif bir özneye; âşık ve çocuk görünümlü şairden haysiyetli bir askere erkekliğine tutunarak ve savaşarak dönüşür...
Seniha romanda kendi kültürüne yabancılaşan genç kuşağı, Hakkı Celis ise milliyetçi tavırlarıyla onun karşısında yer alan ideal gençliği temsil eder.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde, İstanbul'da Batılılaşma ile geleneksel değerlerin, kuşaklar arasında farklılaşan değer yargılarının, yaşam biçimlerinin çatışmasını irdeleyen bir romanıdır. Romandaki konağın sahibi Naim Efendi'dir.
Hakkı Celis, alaturka geleneklere bağlı kalan Naim Efendi ve Selma Hanımefendi gibi karakterlerle, yüzünü tamamen batıya dönmüş olan Servet Bey ve Seniha gibi karakterlerin arasında kalmış, kafası karışık, ne yapması gerektiğine, nasıl bir birey olarak davranması gerektiğine tam olarak karar veremeyen bir karakter ...
İlgili 27 soru bulundu
Sodom ve Gomore, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bir romanı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu kitapta Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul'da yaşayan bir zümreyi ve bu zümre içindeki insanların ilişkileri anlatarak ahlak ve toplum değerlerini anlatır ve sorgular.
Torunu Seniha ise çok serbest yetişmiş bir kızdır. Seniha konağa girip çıkan genç şair Hakkı Celis'le ilişkiye girer, ondan gebe kalır.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1920'de yayımlanan ilk romanıdır. Yazar, bu eserinde, Naim Efendi konağını odağa alarak Tanzimat'tan sonra başlayan 'modernleşme' hareketinin Osmanlı toplumu ve ailesi üzerindeki etkilerini; gelenek- modern, kuşaklararası çatışma, kültürel yozlaşma vb. sorunları ele alır.
Kiralık Konak kitabı nesillerin arasındaki çatışmaları ve arasındaki uçurum ve hızlı değişimi anlatmaktadır. Eskiden kalma değerlerin önemini kavrayamamış alafranga hayata alışan yeni nesil kendilerine ait olmayan bir hayata girerek ellerinde olan değeri de kaybetmiştir.
Ankara – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Binbaşı Hakkı Bey: Milli mücadele yıllarında cesur ve yiğitlik gösteren bir askerdir. Milli mücadele bitince tavırlarında ve hareketlerinde değişiklikler ortaya çıkar. Milli mücadele için vurguncu, sömürücü, duygusuz bir karakterdir. Neşet Sabit Bey: Genç bir yazardır.
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Sen hiçbir zaman hayat adamı olamayacaksın, hiçbir zaman, zavallı Hakkı!” sözüne Hakkı Celis, “Öyleyse ölüm adamı olurum.” (Karaosmanoğlu, 1999: 164) şeklinde karşılık verir. Bu ifade Hakkı Celis'in Seniha'ya kendini kabul ettirebilme ümidinin yok olduğu anlamında da yorumlanabilir.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Yaban, 1932 yılında Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılan ve konusu Kurtuluş Savaşı olan Millî Edebiyat geleneğine bağlı tezli romandır. Yaban romanı, teması ve çatışması bakımından halk ve aydın arasındaki kopukluğu işler. Teması ise cahilliğin bir milletin geleceğini karartacak kadar tehlikeli olduğudur.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu 5 Kitap Set (Kiralık Konak, Yaban, Ankara, Sodom ve Gomore, Hep O Şarkı)
İlk dönemde Fecr-i Âtî yazarı olarak kaleme aldığı Bir Serencam (İstanbul 1330, 1943) ve Rahmet'teki (İstanbul 1338) hikâyeler Edebiyât-ı Cedîde zevkini ve anlayışını yansıtır.
Ünlü Türk yazar ve diplomat olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974) tarafından kaleme alınan (1934) Ankara1 adlı romanda, Milli Mücadele ve Cumhuriyet'in ilk yılları, 14. yılındaki Türkiye ile yazarın hayalinde yarattığı Cumhuriyet'in 20. yılındaki Türkiye anlatılır.
Tezli roman savunmuş olduğu görüşü ortaya koyan bir romandır. İlk tezli roman bir teze bağlanmış ve tezi işlenmiş olan roman türüne denilmektedir. İlk tezli roman düşünceyi savunur bu düşüncesini de kanıtlamak için tezlerini destekleyici nitelikler koyar.
Doğrulanmış Cevap. Sodom ve gomore romanının türü tarihi romandır.
Bir Serencam kitabının türü öyküdür.
Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, ideal ve mükemmel kullanımda dahi, prezervatifle gebelik riski % 2 civarındadır. Ancak toplumda prezervatifle ek yöntem olmadan korunurken gerçekte görülen gebelik oranları ise bunun çok üzerinde, yaklaşık %15 civarındadır.
Romanın sonunda Hakkı Celis'in Çanakkale Cephesi'nde şehit olduğu haberi gelmiştir. Naim Efendi ise konakta tek başınadır ve ölüm döşeğinde yatmaktadır. Naim Efendi'yi bu hâliyle artık ölmüş; konağı ise yıkılmış saymak kabildir.
Kiralık Konak, İstanbul'un önde gelenlerinden Naim Efendi'nin konağında yaşanan olayları ve kuşak çatışmasını konu alır. Naim Efendi'nin kızı Sekine Hanım, Galatasaray Lisesi'nde okumuş, batı hayranı Servet Bey ile evlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri