Akşamsefası (Mirabilis jalapa), akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü. L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir.
Akşam Sefasının Özellikleri
Akşam sefası, tek yıllık otsu bir bitkidir.
Havalar aşırı soğumadığı sürece soğuklara karşı dayanıklı bir bitkidir. Soğukların gelmesiyle beraber akşam sefası çiçeklerinin rengi solsa da bitki ölmez ve havaların ısınmasıyla canlılığını tekrardan kazanır.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir.
Akşam sefası bitkisinin çoğaltılması yapılmasa dahi bitki toprağa dökülen tohumları ile kendiliğinden çoğalabilmektedir. Bitkinin çoğaltılması için hem tohumları ekilebilmekte hem de fide olarak çoğaltılarak birçok alana dikilerek çoğaltılabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Akşamsefası bitkisi suyu seven bitkilerden bir tanesidir. Genel olarak suyu çok severler. Akşamsefası bitkisinin toprakları sürekli nemli olması bitkinin daha sağlıklı ve güzel yetişmesine sebep olur. Fakat susuz kalınca da hemen solup yıpranmazlar.
Budama: Çiçeklenme dönemi boyunca solan çiçekleri ve kuruyan yaprakları düzenli olarak temizleyin. Bu işlem, bitkinin enerjisini yeni çiçekler ve sürgünler oluşturmaya yönlendirmeye yardımcı olur. Kış Bakımı: Akşam sefası, kış aylarında soğuk hava ve dona karşı hassastır.
Akşam sefası çiçeğinin en önemli özelliklerinden biri, güneş battıktan sonra açmasıdır. Bu nedenle, bitkiye yeterli miktarda güneş ışığı sağlamak önemlidir. Akşam Sefası, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu nedenle, bitkiyi gölgede veya yarı gölgede bulunan bir alanda tutmak daha uygundur.
Kalıtım deneylerinde kullanılan köklerinin müshil ve solucan düşürücü etkisi vardır. Ayrıca Aztekler tarafından tıbbi ve süs amaçlı olarak yetiştirilirdi. Çiçekler genellikle öğleden sonra veya alacakaranlıkta (yani saat akşam 4 ile sabah 8 arasında) açar ve ismini bu özelliğinden alır.
Kolonya çiçeği olarak da bilinen Melisaya bizde parfüm çiçeği veya çalısı'da deniyor. Çeşitli Asya ülkelerinde gece yasemini, gece kraliçesi gibi isimleride vardır.
TRT'deki arabesk kavgası büyüyor. Bu yıl Magazin Gazetecileri Derneği tarafından ödüllendirilen ''Akşam Sefası'' adlı programın, Türk Sanat Müziği kalıplarının dışına çıkıldığı, piyasa müziği yapıldığı gerekçesiyle yayınına son verildi.
Gündüz sefası çiçeği çok yıllık bir bitki türüdür.
Akşam Sefası Çiçeği Tohumu 25 adet Fiyatı 30,06 TL.
Bitkinizin sulanması için en uygun zaman erken sabah veya geç akşam saatleridir. Bu saatlerde su daha iyi emilir ve bitki yaprakları güneşe maruz kalmadan kurur.
Çizi-Yorm - #doğadan - Her 400 yılda bir çiçek açan Himalaya çiçeği.
Çiçek ve ağaç budama işleminin zamanı bitkinin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Şayet ağaçlardan kaliteli meyveler alınmasını, düzgün gelişmesini, çiçeklerin bol renkli bir dönem yaşamasını arzu ediyorsanız mevsimine uygun olacak şekilde budama işleminin yerine getirilmesi büyük bir öneme sahiptir.
Gündüz Sefası Çiçeği Özellikleri
Gündüz sefası çiçeğinin ömrü hemen hemen 6 ay sürmektedir. Bu bitki ilkbahar aylarında tohumlarından yetişerek çok hızlı bir şekilde büyümektedir. Gündüz sefası çiçeği genellikle kış ayları yaklaşırken ölürler.
Ağaçlar özellikle yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tam anlamıyla tarih vermek gerekirse ülkemizde ağaç budama işlemi için en uygun zaman aralığı kasım ve mart aylarıdır. Odunlaşmış ağaçlardaki kırık, ezik ve hastalıklı dallar budanarak bitkilere düzgün şekiller verilir.
Gecesefası ya da akşamsefası olarak adlandırılan bir bitkidir. Böyle bir ad ile anılmasının sebebi akşamüzeri çiçek açması ve sabah da bu açmış olan çiçeklerin solmasından kaynaklanmaktadır.
Akşam sefasını 2 günde bir sulayabilirsiniz. Saksıda yetişen çiçekler için özellikle yaz aylarında bu sulama miktarı artırılabilir. Kış aylarında akşam sefasının sulama suyu oda sıcaklığında olmalıdır.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya'da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kahkaha çiçeği, gündüzsefası, tarla sarmaşığı veya sabah sefası güncel taksonomisi ve değişen sistematiği Convolvulaceae ailesindeki 1000'den fazla çiçekli bitki türünün ortak adıdır.
Güneşi seven bir çiçek olmasının yanı sıra güneş ışığının yakıcılığına karşı yaprakları yanabilir. Daimi olarak gölgeli alanlarda konumlandırılması gerekmektedir. Uyku çiçeğini sulamak için düzenli bir aralığına ihtiyacınız yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri