Özellikle de akşam ve gece geç saatlerde baklava tüketmek hızlı bir şekilde kilo almanıza yol açabilir. Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir.
Sütlü tatlılar, tatlı tüketilecekse iyi bir alternatiftir ancak aşırı tüketim kilo vermeyi engelleyip; kilo almaya da neden olabilmektedirler. Bu nedenle dengeli ve miktarı belli biçimde tüketmek gerekmektedir. Sütlü tatlılara şeker eklemeyerek pişirmek kaloriyi düşürmede yardımcı olacaktır.
Bu nedenle uyguladığınız diyette tatlılara yer verebilirsiniz. Tatlı tüketmek istiyorsanız kilo kaybınızı da durdurmamak için ana öğününüz ile beraber değil, ana öğününüzden 2-3 saat sonra ara öğün olarak tüketmeye çalışın. Tercihinizde kalori kontrolü sağlamanız kilo vermenizi de hızlandıracaktır.
Tatlıyı gece 22.00'den sonra yemeliyiz, çünkü vücudumuz şeker ihtiyacını karşılamak için besinleri sindirerek içerisinde mevcut olan kompleks şekerleri kullanır diyen Dr. Özgönül şöyle devam ediyor: "Yemek yanında tatlı yenirse, tatlıların içerisinde bulunan basit şekerler sindirime gerek olmadan kullanılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Çok su içmek kilo aldırmamaktadır. Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Sabah kahvaltısı öğleye kadar sindirilir. Öğlen yemeğinde tatlı yemezsek o da akşam 22.00'ye kadar sindirilir. Böylece vücut temel ihtiyaçlarını almış olur, gece 22.00'den sonra tatlı yersek, bu diğer gıdaların sindirimini etkilemez. Vücudumuz da, biz de zarar görmeyiz.
Şeker ve benzeri yiyecekleri tükettikten sonra da yanımızda diş fırçası yoksa bile en azından su içmeliyiz çünkü karbonhidratlı yiyeceklerden sonra ağızda asidik bir ortam oluşmakta. Bunlar da bakteriler ve diş çürüğü için fırsat oluşturmakta. Bundan dolayı mümkün mertebe az tüketmeli ve ardından su içmeliyiz.
Sabah saatlerinde yenirse yakması daha kolay olur: Şeker
Bünyeniz tatlı şeylere ihtiyaç duyuyorsa sabah saatlerinde tüketmeye çalışın. Zira sabah kahvaltıda yediğiniz tatlı şeylerden (şöyle mis gibi bir çilek reçeli mesela) aldığınız kaloriyi gün içinde daha kolay yakabilirsiniz.
Genel olarak kadınlara günlük 5-6 çay kaşığı(25 gram), erkeklere 8-9 çay kaşığı(32 gram) şeker alınması tavsiye ediliyor.
- Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi için 24 saat süreye ihtiyaç vardır, bu da dolu dolu 1 gün demektir. - Ertesi gün yapılması gerekenleri uygularsanız 1 gram bile almazsınız. - Bu süreyi aştığınızda yediğiniz yiyeceklerdeki fazla kaloriler, yağ depolarına yönelir.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Aşırı şeker tüketiminin başlangıçta çok sık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı ile kendini gösterir.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Sebebi çok açık: Karbonhidratları sindirmek yaklaşık 2 saat sürer. İşin içine protein veya yağlar da girince sindirim süresi epey uzar. Tatlıların çoğunda hem karbonhidrat hem yağ oranı fazladır.Bu yüzden tatlı yemek için en uygun zaman günün erken saatleri olarak düşünülebilir.
Aldığınız şekeri yakamazsanız, yağ olarak depolamaya başlıyorsunuz. Az yağlı bir diyet uyguladığınızda ister istemez daha fazla karbonhidrat ve şeker içeren yiyeceklere yöneliyorsunuz. Eğer vücutta karaciğerin metabolize edebileceğinden daha fazla şeker varsa, karaciğer şekeri yağa dönüştürüyor.
Düzenli su tüketimi vücuttan toksinleri atar ve sizi rahatlatır. Ciltteki yenilenmeleri hızlandırır ve sağlık bir görünüm sunar. Yağ yakışını hızlandırır ve kilo verirken yardımcı unsur olarak görev yapar. Bağışıklığı güçlendirir ve vücudu hastalıklardan korur.
Yemek yeme kararı öncesinde bir bardak su içmek gereksiz yemek yemenin önüne geçmeye yardımcı olur. Yemekten önce su içmek ile ilgili bir çalışmada her öğünden 30 dakika önce 500 ml su içmenin iştah azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olduğu görülmüştür.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumak kilo alımına neden oluyor.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri