İstanbul ağzı standart Türkçe olarak görülmüştür. Ağırlıklı olarak ağızda telaffuz farklılıkları ağırlık kazanır. Karadeniz ağzı, Konya ağzı, Rumeli ağzı gibi . Anadil dışındaki bir dili konuşurken, o dili kendi dilimize benzeterek konuşma şekline aksan denir.
Şive bir diğer tanımla da aksan olarak da adlandırılabilir. Kısacası şive, bir dilin bölgesel söyleniş tarzına denir.
lehçe: bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. şive: konuşma tarzıdır. şive aksan olarak da adlandırılabilir. bir dilin bölgesel söyleniş tarzıdır.
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Şive ise, bir dilin, konuşulanların birbirlerinden uzak bölgelerde yaşaması sonucu geliştirdiği, ses ve anlam, kimi zaman ise kelime ve dilbilgisi kuralları açısından değişmiş sürümleridir. Örnek vermek gerekirse, Türkçe, Azerice, Kazakça gibi diller aslında aynı dilin şiveleridir.
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir.
Lazca, başlı başına bir dildir; Karadeniz Türkçesi ise bir şivedir.
Ağız ya da alt lehçe; aynı standart dilin birleştirdiği lehçe içinde birbirine benzeyen konuşma biçimlerinin ve birey dillerinin toplamı. Örneğin: Kütahya, Rize, Erzurum, Urfa, Nevşehir ağzı; İstanbul ağzı ölçünlü Türkçeye temel olan ağızdır.
Edebî dilde hem emes hem de değil şeklini kullanan lehçeler Kırgız ve Kazak Türkçesidir. Kıpçak grubunun çoğu lehçeleri için özellikle edebî dil esas alındığında bu durum söz konusu değildir.
Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır. Türk dilinden ilk ayrılan Çuvaşça, ikinci ayrılan ise Yakutça olmuştur.
Şive ile aksan kelimeleri birbirine karıştırılan kavramlardır. Hemen hemen aynı olan bu kavramlar arasında küçük bir fark vardır. Şive, belli bir zaman dilimi içinde bazı çevrelerde kullanılan dili ifade eder. Aksan ise bilinmeyen bir zaman içerisinde konuşulan vurgulu ifadeyi anlatmak için kullanılır.
Karadeniz ağzı, Adana ağzı ve Konya ağzı gibi ağızlar buna örnektir. Aksan ise yabancı dil öğrenen kişilerin bu yeni dili konuşurken kendi anadillerinden özellikler aktararak olduğundan farklı konuşmalarıdır.Her birey farklı bir ağız ve aksan ile konuşur.
Aksan ve şivelerin oluşma nedeni çoğunlukla doğal/çevresel bariyerlerdir. Aksan veya şivenin farklı olduğu sosyal gruplar genelde coğrafi koşullar ile birbirinden ayrılmış gruplardır. Bu coğrafi farklılık dağlar, denizler, çöl veya akarsular olabilir.
Ma-i vana futboli-i? Aşkım benim! Oroperi çkimi!
Lazca; Güney Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte gruplanır. Bazı dilbilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar.
Oluşan yeni sancak bugünkü Rize şehrinin merkez olduğu, Of'un doğusundan Hopa'nın doğu sınırı olan Kopmuş'a kadar olan bölge olarak belirlenmiştir. Bu sancağın Lazistan olarak adlandırılmasındaki en önemli etken ise sancakta yaşayan nüfusun önemli bir kısmının Laz olmasındandır.
Türkçe dışında Azerice, Başkurtça, Çuvaşça, Kazan Tatarcası, Kazakça, Kırgızca, Nogayca, Özbekçe, Türkmence ve Yakutça Türk dilleri ailesinin en çok konuşulan diğer üyeleridir.
Mesela Tanzimatçıların Osmanlı'da siyasî bütünlüğü sağlamak maksadıyla “millet-i Osmâniye” tabirini benimsedikleri, millet-i Osmâniye'nin kullandığı dil için de “lisân-ı Osmânî” dedikleri, Osmanlı Türkçesi'ni de Türkçe, Farsça ve Arapça'dan müteşekkil bir dil olarak tanımladıkları bilinen bir husustur.
Genç Kalemler'in 1911'deki (ikinci cilt, 1. sayı) “Yeni Lisan” manifestosunda dil sadeleşmesinde “tasfiyeci” ve Orta Asya'daki Türkçeye dönmeyi hedefleyen bir görüşe karşı Türkiye aydınlarının ortak konuşma dilinin esas alınması savunulmuştur. İşte İstanbul Türkçesi, bu dilin adıdır.
Şivenin tanımı gereği Azerbaycan Türkçesi de Türkçenin bir şivesi olarak değerlendiriliyormuş. Aynı zaten. Ikisi de Türki Diller Ailesi'ndeler. Ikisi de Oğuz Dilleri.
Nogayca veya Nogay Türkçesi (Noğay tili, Noğayşa/Nogay tili, Nogayşa), Türk lehçelerinin Kıpçak öbeğine bağlı, Nogaylar tarafından konuşulan lehçe. Ağırlıklı olarak Rusya'nın güney kesiminde konuşulur. Günümüzde Kiril alfabesiyle yazılmaktadır.
Asya'nın Büyük Okyanus kıyılarından, Orta Avrupa'ya ve Akdeniz kıyılarına kadar uzanan alanda konuşulan Ural-Altay dil ailesi, Ural ve Altay dilleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Türk dili, Altay grubundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri