Üre Fosfat gübresi (H3PO4CO(NH2)2) bitkilerdeki fosfor eksikliğini gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 17,5 Üre (NH2) ve % 44 fosfor (H3PO4) içerir.
Hem topraktan, hem yapraktan uygulamayla bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Formülü CO(NH2)2 - %46 N (azot) şeklindedir. Bünyesinde karbon (C) bulunması ve yapısındaki azotun NH2 formunda olması nedeniyle amidli bir gübredir.
En çok fosfor hangi gübrede var? En yüksek fosfor oranına sahip olan gübrenin Dap gübre olduğu biliniyor. 18-46-0 oranında azot, fosfor ve potasyum değerleri sunuluyor.
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur.
Şeker gübre içinde amonyum formunda bulunan azot sayesinde, bitkiler toprakta bulunan fosforu daha etkin bir şekilde alırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Ahır gübresi, terkibinde bulunan azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin elementleri dolayısıyla, toprağı besin maddelerince zenginleştirir.Toprağa humus vererek de toprağı ıslah eder. Ahır gübresi, toprağın işlenmesini kolaylaştırır.
İkinci yıldaki artış denemenin ikinci yılında toprakların fosfor yönünden daha zengin olmasından kaynaklanabilir. Tavuk gübresi azot ve fosfor başta olmak üzere besin elementlerince zengin bir organik gübredir.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir.
Fosfor Noksanlık Belirtileri:
Cansız, zayıf ve yumuk çiçek oluşumu. Yaprakların önce koyu yeşile, sonra mavi yeşile, ve daha sonrada kırmızı ve kırmızı-mor renge dönüşmesi (antosiyan birikimi). Köklerde zayıflama, cansızlık ve emici tüylerin yeterince oluşmaması.
Bu eksikliği gidermenin ve verimi artırmanın yolu, bitkilerin fosfor ihtiyacını fosforlu gübreler yoluyla karşılamaktır. Fosforlu gübreler bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırdığı gibi mahsulün kalitesini de yükseltir. Yeterli fosforu alan bitkilerin daneleri daha dolgun olur.
Fosforlu gübreler toprak yüzeyine serpme yöntemiyle verilirse tepkime süresi artacağı için fikse edilen fosfor miktarı da artar. Toz yerine granül gübreler kullanılmalıdır. Granül gübreler, toz halindeki gübrelere oranla toprakla daha az temas ederler.
Tahıllarda başaklanma olumsuz etkilenir. Meyve ağaçlarında sürgün ve tomurcuk oluşumu azalır. Tohum ve meyvenin kalitesi bozulur, olgunlaşma gecikir. Narenciye ve diğer meyve ağaçlarında olgunlaşmadan meyve dökümü görülür.
Beyaz kristalli bir organik kimyasal bileşik olan üre gübresi; %46 azot oranıyla en yüksek azot içeriğine sahip olan gübredir. Bu gübre piyasada Üre 46 olarakta adlandırılmaktadır. Üre pH bakımından nötrdür ve hemen hemen her türlü toprak ve bitkide kullanılabilir.
Bu araştırma sonuçlarına göre, ürenin yapraktan 3 kez % 0.25 oranında püskürtülerek uygulanması yaprakların N beslenmesini ve fındık verimi arttırması için önerilmektedir.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir.
Kanda yüksek oranda fosfor bulunması, hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Hiperfosfatemi; kemik ve kaslarda sorunlara neden olabilir, ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir. En önemli nedeni böbrek hastalıklarıdır. Kanda fosfor yüksekliği, genellikle belirti vermese de kalsiyum seviyesinde düşmeye neden olur.
Günlük fosfor ihtiyacınızın çoğunu yiyeceklerden, az miktarını da içme suyundan karşılayabilirsiniz. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfor bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Fosfor eksikliğinde ise; ruhsal ve bedensel olarak güçsüzlük meydana gelmektedir. Kaslarımızda sürekli yorgunluk ve kramplar olmasına etken olabilmektedir. Çocuklarda; diş oluşumunu etkilemekte ve geç çıkmasına sebep olmaktadır. Kemik ağrıları oluşmakta, eklem ağrıları ve sertleşmeleri de ortaya çıkmaktadır.
Yoğurt ve süzme peynir gibi az yağlı ve yağsız süt ürünleri en fazla fosfor içerirken, tam yağlı süt ürünleri en az fosfor içerir. Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
Fosforik asidi oluşturan katyon kökü fosfor olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanında fosforik asidin tuzu şeklinde de ifade edilebilmektedir. Fosfat, fosfat minerallerinden oluşmuş olan fosfor elementlerinden oluşmaktadır. İnorganik fosfatlar ise sanayide ve tarımda kullanılmak için üretilmektedir.
Tavuk gübresinin bileşiminde bulunan azotun %65'i, fosforun %50'si ve potasyumun da %75'i gübre uygulamasının ilk yılında bitki tarafından kullanılabilir hale dönüşmektedir (1). Tavuklardan elde edilen taze dışkı düzenli bir şekilde toplanıp saklanmadığında önemli kayıplar oluşmaktadır.
Güvercin gübresi içinde farklı oranlarda organik madde, azot ve fosforik asit bulundurur.
Uygulama zamanı bitki toprak yüzeyine çıktıktan sonra başlayarak vegetatif dönem boyunca kullanılır. Ağaçlar uyanmadan önce başlayarak meyveler olgunlaşıncaya kadar sulamalar ile birlikte topraktan veya yapraktan kullanılır. Asla uygun doz miktarını aşmayınız, sadece gerekli yerlerde kullanınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri