Aksaray, 7.997 km2' lik yüzölçümüyle Türkiye'nin ‰ 10'unu kaplamaktadır. Türkiye geneli iller sıralamasında 39. sıradadır. Aksaray'ın deniz seviyesinden yüksekliği 980 m. dir.
Aksaray, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde, kısmen Konya Havzası'nda ve kısmen Kapadokya'da yer alan, merkezi Aksaray kenti olan ildir. Daha öncesinde il iken 1933'te ilçe yapılmış ve 15 Haziran 1989 tarih ve 3578 sayılı yasa ile Niğde'den ayrılarak yeniden il olmuştur.
Cumhuriyet dönemine kadar Konya'ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında vilayet olmuş, 1933 yılında vilayetliği lağvedilerek Niğde'ye ilçe olarak bağlanmış ve 15 Haziran 1989 yılında yeniden Vilayet olmuştur.
Aksaray İli orta iklim kuşağında olup, soğuk, karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıktır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülmektedir. Ortalama yağış miktarı (son 40 yıl) 340 mm (kg/m²)' dir.
____İklim : Aksaray İli orta iklim kuşağında olup, soğuk, karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıktır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülmektedir. Ortalama yağış miktarı (son 40 yıl) 340 mm (kg/m²)' dir.
İlgili 43 soru bulundu
1933 yılında çıkartılan bir kanunla kaza olarak Niğde'ye bağlanan Aksaray, bunu bir türlü kabullenememiştir. Çünkü nüfus bakımından, toprak bakımından, gelişmişlik bakımından bağlandığı Niğde Vilayetinden daha ön sıralardadır.
Aksaray'ın enfes geleneksel lezzetleri arasında yufka, sıkma, sepe, erişte, kuskus pilavı, çörek, dolma mantı, çiğleme, soğanlama, sac böreği, arabaşı en meşhur olanlar arasında sıralanıyor.
1989 yılının 15 Haziran gününe kadar 56 Yıl kaza olarak kalmış olan Aksaray 15.06.1989 tarih ve 3578 sayılı kanunla yeniden il olmuştur.
Aksaray nüfusu 2022 yılı itibari 433.055 kişidir.
Şehrin; Aksaray merkez ilçe başta olmak üzere Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi ve Sultanhanı ilçeleri bulunuyor. Aksaray merkez ilçe; 3.935 km2'lik alanıyla Aksaray'ın en büyük ilçesidir.
Doğuda Nevşehir, Güneydoğuda Niğde, Batısında Konya ve Kuzeyde Ankara ile Kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir. Yüzölçümü 7626 km?2;'dir. Aksaray'ın Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi olmak üzere 8 ilçesi, 192 köy ve kasabası bulunmaktadır. En önemli akarsuyu Uluırmaktır.
İstanbul - Aksaray arası yaklaşık olarak 827 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Aksaray seyahatiniz tahmini olarak en az 9 saat 45 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Sıcaklık değerleri bölgede yükselti ile ters orantılı olarak değişmektedir. Ortalama sıcaklık Tuz gölü havzasında yıllık 12 derecenin üzerindedir. İlin doğusunda 10 dereceye kadar düşmektedir. Aksaray'da bugüne kadar en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık eksi 29 derece olarak ölçülmüştür.
Verilere göre Aksaray TR71 bölgesinde Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Kırıkkale illeri arasında en fazla göçü alan il oldu. 2020 ve 2021 yıllarında Aksaray'a toplamda 9 bin 373 göçmen gelirken bu göçmenlerin 5 bin 610'u erkekler, 3 bin 763'ü de bayan olarak istatistiklere yansıdı.
Aksaray'ın sosyo-ekonomik yapısı ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. TÜİK 2013 verilerine göre İl istihdamında tarımın oranı % 42,2' dir. İlimizde kayıtlı 22.104 bitkisel üretim ve 20.682 hayvancılık işletmesi bulunmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet döneminde Karamanoğlu Beyliği'nin ortadan kaldırılmasıyla beylik halkının büyük kısmı İstanbul'a zorunlu göçe tabi tutulmuştur. Karamanoğulları'nın bir şehri olan Aksaray'ın halkı da günümüzdeki Yenikapı-Unkapanı arasındaki düzlüğe yerleştirilmiş ve bu semt de Aksaray olarak anılmaya başlanmıştır.
Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan'ın burada inşa ettiği binalar dolayısıyla Aḳsara adının köken yakıştırmasıyla yerlileştirildiği ve böylece adın Aksaray biçimini aldığı görülür.
Aksaray yöresinde dudağa "malak" dendiğinden bu adı almıştır. Evliya Çelebi tarafından Anadolu Aslanı adı verilmiştir. Bu nedenle diğer bir ismi de Anadolu Aslanıdır.
Aksaray İnceelek Tatlısı, özellikle ramazan ayında iftar ve sahurda, bayramlarda ve düğünlerde tüketilen bir üründür.
ksaray'ın Hasan Dağı eteklerinde yetiştirilen ve faydası saymakla bitmeyen 2017 Oscar kalite ödüllü goji berry, Aksaray'dan tüm dünyaya ihraç ediliyor. Aksaray'ın Hasan Dağı eteklerinde yetiştirilen ve faydası saymakla bitmeyen 2017 Oscar kalite ödüllü goji berry, Aksaray'dan tüm dünyaya ihraç ediliyor.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Aksaray ilinin en yakın olduğu yer ise Nevşehir'dir. Nevşehir'de yaşayan kişiler sık sık bu şehri ziyaret etmeye gitmektedir. Bunun yanında Aksaray'ın doğusunda Nevşehir, batısında Konya, kuzeyinde Ankara ve Kırşehir, güneyinde ise Konya bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri