TPU filamenti, çok çeşitli modelleri 3D yazdırmak için yaygın olarak kullanılır. Günlük kullanım için TPU filament; özel telefon kılıfları, lastik paspaslar ve stres oyuncakları yapmak için mükemmeldir.
Suya ve neme karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Higroskopik olduğundan dolayı suya karsı dayanıklılığı azdır. Sıvılarda çözülme sorunu olmaz. Baskı için tabla sıcaklığı 20 ile 60 derece arasında olması, 3 boyutlu yazıcının sıcaklığı ise 210 ile 230 derece de olması gereklidir.
Kullanım Amaçlarına Göre Filament Çeşitleri
Sık kullanılan filamentlerin kullanım amaçlarını ele alacak olursak; PLA: oyuncaklarda, mutfak araç gereçlerinde ve yemek saklama kaplarında. ABS: telefon kılıflarında, araçlarda ve elektrik ekipmanlarında. PETG: içecek şişelerinde, mutfak araç gereçlerinde ve giyim ...
TPU (Termoplastik PoliÜretan) malzeme olup yüksek çekme dayanımı ve kimyasallara karşı direnç özellikleriyle esnek bir polimerdir. TPU'ların esneklik değerlerine göre farklı çeşitleri vardır. Ultrafuse TPU 80A ve TPU85A 3D baskı için oldukça uygun esneklik sertliğinde malzemelerdir.
PETG Filament: En çok kullanılan plastik çeşididir. Basımı çok kolaydır, geri dönüşüme kazandırılabilir. Su ve meşrubat şişeleri veya mutfak gereçleri yapımında kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
Orijinale en yakın baskı kalitesi ışık baskı ile alınır.
Parçanın geri kalan kısmı için baskı hızı, katmanların eşit şekilde soğumasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu, katman bölünmesiyle ilgili sorunları önleyecektir. 50-60 mm/s arasındaki hız, kalite ve zaman arasında iyi bir denge sağlamalıdır.
TPE (Termoplastik Elastomer) dayanıklı ve gerilebilir bir malzemedir, yüksek esnekliğe sahiptir ve gerildikten sonra ilk şeklini alır. Esnek TPE Filamentin baskısı kolaydır ve katmanlar arasında mükemmel bir bağ sağlar.
Hidrolik ve pnömatik contalar için ideal bir hammaddedir. TPU'lar ayrıca aromatik ve alifatik çeşitlere ayrılabilir: Aromatik TPUlar MDI gibi izosiyanatlara dayanan aromatik TPU'lar işgücü ürünleridir ve esneklik, güç ve dayanıklılık gerektiren uygulamalarda kullanılabilir.
PC (Polikarbonat) Filament
PC, en güçlü filamenttir ve özellikleri oldukça benzer olduğu için ABS'ye alternatif olabilir. Sterilize edilebilir. Yüzey işlemi zımpara ile kolaylıkla yapılabilir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir. 2.85 çapında olan filamentler ise yaklaşık olarak 100 metre uzunluğundadır.
TPU (Thermoplastic Polyurethane), termoplastik poliüretanın kısaltmasıdır. PPF kaplama olarak da bilinen boya koruma filmi için kullanılan malzeme türlerinden biridir.
TPU taban özellikleri arasında sıcağa dayanıklılık gelmektedir ve diğer tabanlara göre sıcaklığa en dayanıklı olan taban tipidir. Bu taban çeşidi ayrıca kauçuk tabana da alternatiftir. TPU tabanın bir diğer özelliği yüksek aşınma ve kayma gibi durumlara karşı dirençli olmasıdır. Bu nedenle birçok amaç için seçilirler.
TPU (Termoplastik Poliüretan) - Kimpur.
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
Ender 3 V2 yazıcılarda, PLA, TPU ile PETG özellikteki filament malzemeler kullanılır.
Hem duvar hızları hem de üst/ alt hızlar için varsayılan Cura değeri 30 mm/s'dir. İç duvar hızını göremeyeceğiniz için iç duvar hızını 30 ila 60 mm/sn'ye yükseltmenizi ve dış duvar hızını 20 ila 45 mm/sn arasında ayarlamanızı öneririz.
Emprime baskıya ahtapot baskıda denmesinin sebebi kalıpların ahtapot denen baskı makinesinde otomatik olarak tişörtlere basılmasıdır. Birçok farklı boya tipi kullanılabilir. Hazır giyim sektöründeki baskılar emprime baskıdır.Yıkama dayanıklılığı oldukça yüksektir.
DTF baskılar çok daha dayanıklıdır ve yırtılmaya ve hasara karşı dayanıklıdır. Ayrıca, özellikle kullanıcı giysilere iyi bakıyorsa, yıkamada DTG baskılara göre daha dayanıklıdırlar. İkinci bir sıcak pres, DTF baskılarına bile fayda sağlayabilir.
Bizim basmış olduğumuz ürünlerin yıkanınca çıkma gibi bir olasılığı yoktur! Önerdiğimiz yıkama sıcaklığı 30 derecedir çünkü 60 derecenin üzerinde yıkanan ürünlerde kumaş deformasyonları dahi oluşabilir ve bu da baskıya etki eder.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
Bir filamentin çapını farklı yerlerinden ölçerseniz averaj değerinden sapmalar görebilirsiniz. Bu sapmaların çok fazla olmaması gerekir ve filamentinizin kaliteli bulunduğunu en bayağı yöntemle bu şekilde görebilirsiniz. Eğer çok fazla sapma varsa filament tedarikçinizi değiştirin.
Bir filament seçimi, nesnenin kullanım amacına bağlı olmalıdır.... 3D baskıda filamentler çok önemlidir ve bu nedenle bir filamentin diğerinden nasıl farklı olduğuna dair bir fikir sahibi olmak önemlidir. Bu filamentler boyut, şekil, renk, doku, stil ve malzeme bakımından farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri