Pek çok kişi ekmek bandıra bandıra yemek için yumurtayı cıvık kıvamda pişiriyor. Bu yöntemde yumurtanın beyazı yumuşakken sarısı da akışkan oluyor. Yumurtayı cıvık kıvamda pişirebilmek için haşlamaya koyduğunuz yumurtayı su fıkırdamaya başladıktan sonra 2 dakika daha pişirin ve yumurtayı sudan çıkarın.
Eğer yumurtayı çok erken çıkarırsan bu sefer de fazla cıvık bir yumurta ile karşılaşabilirsin. Kayısı kıvamında yumurta için orta boy bir tencereye yumurtayı koymalı ve üstüne geçecek kadar su eklemelisin. Ocağın altını açmalı ve kaynamaya başladıktan sonra 4-6 dakika arası kaynatmalısın.
Yumurtayı, yüzde 10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) koyduğunuzda tazesi dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın. Yumurtaları aldıktan sonra pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
İki adet yumurtayı bir kapta 10 dakika boyunca kaynatıyoruz. Daha sonra yumurtalarımız soğuduktan sonra kabuklarını soyup dilimliyoruz. Üzerine zeytinyağı ve baharatları ekleyip servis ediyoruz.
Sarılarını kırdığımız kaptaki yumurta sarılarını çatalla çırpıyoruz ve köpük köpük olan yumurta beyazlarıyla aynı kaba alıp biraz karıştırıp tereyağ erittiğimiz tavamıza döküp önlü arkalı pişiriyoruz. Puf puf kabaran omletimiz hazır. Üzerine peynir rendesi ile servis edebiliriz. Afiyet olsun.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
Diğer yandan bir tavaya bir iki yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip iki yumurtamızı kırıp, tuzunu da ekleyerek 1-2 dakika pişirelim.
Yumurta ve sıvı yağ çırpılır, sonra un eklenir ve iyice karıştırılır. Tavada tereyağı eritilir, üzerine tuz serpilir ama fazla değil, çünkü yumurtanın üzerine de serpilecek. Sonra unlu yumurta tavaya yayılarak dökülür. İnce olursa, daha lezzetli olur.
Su kaynadığında altını kısarak fokurdamasını önleyin. İçine yaklaşık 2 kaşık sirke ve biraz da tuz ilave ettikten sonra yumurtaları bir kase içerisinde kırarak yavaşça suya bırakın. 3 dakika kadar pişireceğiniz yumurtayı kevgir yardımı ile çevirerek pişirin. Böylece yumurtanın beyazı dağılmayacaktır.
görülmeyen gözenekler vardır. Taze ve yıkanmamış yumurtada bu gözenekler ince bir müsin tabakası ile kaplıdır. Eğer yumurta yıkanırsa bu tabaka ortadan kalkar ve gözenekler açılır, dışarıdan mikroorganizmaların girişi kolaylaşır ve böylece yumurta kolayca bozulabilir.
Beyazı pişmiş ve sarısı akışkan halde olan rafadan yumurta için de kaynar suya yumurtayı bırakın ve 3 dakika haşlayın. Daha sonra yumurtayı kaynar sudan çıkarıp pişmeye devam etmesini engellemek için soğuk suyun altına tutun.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Yumurtaları mutlaka orta ateşte pişirin. Doğru zamanı yakalayabilmek için, su kaynadıktan sonra 100 saniye bekletin. Daha az bekletirseniz yumurtanız kayısı kıvamında olacaktır. Yumurtaların ne cıvık, ne de sert olmasını istiyorsanız su kaynadıktan sonra ortalama 8 dakika pişirin.
Kabartma tozlu omlet yapımı için; bir kase içine 3 adet yumurta kırın. Üzerine yarım küçük çay bardağı kadar süt dökün. Ardından 1 çay kaşığı kabartma tozu, damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Aşırı tuz kullanımı kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona davetiye çıkardığı için mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Az tuzlu yumurtanın tadını sevmiyorsanız kimyon, karabiber, zerdeçal veya pul biber gibi baharatlarla omletinizi tatlandırabilirsiniz. Fesleğen, maydanoz ve defneyaprağı da yumurtaya lezzet katacaktır.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır. Yine bakteri elle bulaştığı için temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri