Bir meslekte, zaman ve çalışma ile elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık olarak tanımlamak mümkün. Yaşamımız boyunca yaptığımız tüm çalışmaların bütünü, kariyer olarak karşımıza çıkıyor. Üstlendiğimiz roller, görevler, bu görevlerin deneyim ile harmanlanması neticesinde bir nevi iş karnemiz olarak tanımlayabiliyoruz.
KARİYER KAVRAMI
Diğer bir tanıma göre kariyer; bir bireyin işi ile ilgili pozisyon- ları, kişisel yaşam süresi boyunca peş peşe kullanmasıdır3. Bir diğerine göre kariyer; bir insanın çalışabileceği yıllar boyunca herhangi bir iş alanında adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır.
Genel anlamda kariyer, bireyin, çalışma yaşamı boyunca herhangi bir iş alanında ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Ancak günümüzde bu kavramın, iş deneyimleri sonucu ilerleme yerine, bilgi, beceri, uzmanlık kazanma süreci ve ilişki ağları geliştirme bakış açısını yansıttığını da belirtmek gerekir.
Sözlük anlamı: Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık. Genel anlamı: Mesleki açıdan mesleki niteliğinin artışının akademik açıdan tanınan çeşitli derece ve katmanlar düzeyinde sınıflara yükselmesine verilen genel ad.
Kariyer kelimesi Fransızcada "carriere" kökünden gelmektedir. Kariyer, bir meslek dalında zaman ve çaba harcayarak başarıya ulaşmak ve o meslek dalında yetkin olmaktır. Kişinin kariyeri, yaşamı boyunca yerine getirdiği tüm görev ve sorumluluklarının tamamıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Kariyer deyince çoğunlukla meslek seçimi akla gelmektedir. Oysaki kariyer kavramı meslek kavramını da kapsayan daha geniş bir kavramdır. Kariyer bireyin lise seçiminden meslek seçimine, meslekteki ilerlemelerden iş değiştirmesine, emekliliğinden hobi edinmesine tüm yaşam olaylarının toplamıdır.
Kariyer, kişinin kendini olduğu noktadan alıp nereye taşıdığı ile ilgili bir oluşumdur. Genelleme olarak, mesleki alandaki gelişime ve ilerlemeye işaret eder. Kariyer sadece unvan değişikliği değil, kişisel ve profesyonel gelişimi de içerir.
Kariyer, daha çok bu anlamda kullanılır. Geniş anlamda: Kişinin çalışma hayatı boyunca üstlendiği iş/meslek rol ve görevlerini içerir. Bu anlamda “herkesin bir kariyeri vardır.” Dar anlamda, “gelişmeci/önü açık iş ve meslekler ve bu iş ve mesleklerde çalışma”yı ifade eder.
Kariyer Sonu (51–65 yaş)
Geç-kariyer dönemi olarak da adlandırılan bu dönem kişiye genel olarak biraz da olsa rahatlamayla birlikte tecrübeli ve kariyer hayatının başarılı olduğu dönemi yaşama fırsatının olduğu bir zaman zarfıdır. Bu evrede kişi, sonsuza kadar etkili bir şekilde kalamayacağı gerçeğini görmeye başlar.
Sınırsız kariyer, işle ilgili faaliyetlerin bir örgütle sınırlandırılmadığı, bireyin farklı örgütlerdeki kariyerini ifade etmektedir.
İş hayatındaki çalışmalar insanların etki alanının da gelişmesini sağlar. İş, insana sonuç elde etmesi için önemli imkanlar sunar. Çalışanın kullanımına sunulan makina, ekipman, tedarik zinciri ve sosyal çevre işini iyi yapanlar için önemli bir güç kaynağıdır.
Bir meslekte, zaman ve çalışma ile elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık olarak tanımlamak mümkün. Yaşamımız boyunca yaptığımız tüm çalışmaların bütünü, kariyer olarak karşımıza çıkıyor. Üstlendiğimiz roller, görevler, bu görevlerin deneyim ile harmanlanması neticesinde bir nevi iş karnemiz olarak tanımlayabiliyoruz.
Kariyer kelime olarak ‚bireyin çalışma yaşamında izlediği yol, çalıştığı alan, başlangıç yaptığı, çalışma yaşamının sonuna dek sürdürdüğü iş ya da pozisyon‛ şeklinde tanımlanmakta ve kariyer sözcüğü kimi zaman meslek sözcüğü yerine kullanılmaktadır (Demirbilek, 1994).
A Grubu (Kariyer Meslek) Nedir? Uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen, murakıp, denetçi, kaymakam unvanlı kadrolara kariyer meslekler denir. alım yapılan mesleklerdir.
KARİYER KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Benim için bu bir kariyer meselesidir.
Kariyer Stratejisi kişisel gelişimi içerir ve bir kişisel gelişim hareketidir. Bu yüzden zaman içerisinde ilerleyen bir düzlemde bizi şu an bireysel rekabet ekseninde ve bir sonraki kariyer evresine taşıyacak yetenek ve yetkinlikleri kazanmamız, geliştirmemiz üzerine kuruludur.
Kariyer hedefi sorusuna cevap verirken sürekli gelişimin üzerinde durulması gereklidir. Yani “ben bu iş için uygunum, ama kendimi çeşitli yönlerden geliştirmeye devam ederek daha uygun hale geleceğim” mesajının verilmesi gereklidir.
Kariyer yönetimi; çalışanların iş tanımında yer alan gereklilikleri üstün performans ile tamamladıktan sonra geleceği üst pozisyonları belirten ve kişilerin gelişim için istek, çaba ve uygulama göstermesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde insan kaynakları yönetici ve çalışan birlikte hareket eder.
Kariyer Kalıpları: Kişilerin çalışma yaşamları boyunca iş ve kariyerleri ile ilgili davranışlarını ifade eder.
Kariyer planlaması ise iş hayatında hedeflenen nokta için en uygun yolun belirlenmesi sürecidir. Bu süreç mesleki eğilimler göz önünde bulundurularak planlandığı sürece verimli olur. Kariyer planlama aşamasında karşılaşılabilecek beklenmedik durumlarda (ekonomik, sosyal vb.) söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri