İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Nasıl Yapılır? Aktif dinlenme bir işi yapma esnasında o işi sonlandırmadan yapılan dinlenme ve belirli zaman aralığında kişinin kendini daha az olarak yormasıdır. Böylelikle faaliyetleri durdurmadan yavaşlatarak dinlenme sağlanmaktadır.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Uyumanın dinlendirici olması için bir çok çeşit yöntem var fakat verimli ve dinlendirici bir uyku dışında *aktif dinlenme" denilen meditasyon, yoga veyahut masaj gibi terapiler de verimli ve sağlıklı dinlenme çeşitleridir.
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir. Göz teması kurun.
Aktif dinlenme, yapılan işte daha çok ve daha uzun süre performans göstermek ve daha etkili bir sonuç elde etmek için yapılan bir dinlenme şeklidir. Aktif dinlenme genellikle yüksek performans ve yoğun bir çalışma temposu gerektiren aktivitelerde daha çok kullanılır.
Dinleme Süreci
Dinleme sürecinin aşamaları alma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme ve cevap vermedir.
Bireyin ilk öğrenme alanı olan dinleme, doğum öncesinden itibaren kullanılmaya başlar ve ömür boyu etkin bir biçimde kullanılır. Bu bakımdan dinleme, dil ve dü- şünce gelişimi ile toplumsal etkileşimle ilgili bir süreçtir.
Aktif dinlemenin en belirgin özelliği, bilinçli bir şekilde ve sürekli olarak geri iletim kullanılmasıdır. Aktif dinlemede dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve böylece konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir. Ve bireylerin iç dünyalarına kapanıp kendi anlamları içine gömülmeleri önlenmiş olur.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Dinlenme türleri arasında buluna aktif dinlenme kendi isminden de anlaşılacağı gibi bir faaliyeti yerine getirirken de bir yandan dinlenme eylemini yapmaya imkan vermek durumudur. Aktif dinlenme aşamasında kişi üzerine çalıştığı iş veya durumda kendini daha az yorma hedefi ile yavaşlama halinde bulunmaktadır.
Ruhsal Dinlenme
Son dinlenme türü, fiziksel ve zihinsel olanın ötesine bağlanma ve derin bir aidiyet, sevgi, kabul ve amaç duygusu hissetme yeteneği olan ruhsal dinlenmedir. Bunu almak için kendinizden daha büyük bir şeyle meşgul olun ve günlük rutininize dua, meditasyon veya topluluk katılımı ekleyin.
Fiziksel aktivite, kortizol ve adrenalin gibi hormonların salınımını artırır. Dinlenme günü olmadan her gün egzersiz yapmak ise bu hormonların aşırı salgılanmasına neden olarak uyku problemlerine yol açabilir. Bu nedenle salgılanan hormonların dengelenmesi için antrenman programına mutlaka dinlenme günü eklenmelidir.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Dinlemeyi etkileyen faktörler; dikkat, alıcının (dinleyicinin) zihinsel ve fizyolojik yetileri, ilgi, kelime dağarcığı, istek, bilgi birikimi, dinleme hızı ve ön yargı olarak belirlenmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri