Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
Ses, canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta ses, katı, sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur.
Titreşen cisimlerin başlatmış olduğu titreşim dizisine ses denmektedir. Ses oluşabilmesi için mutlaka titreşim hareketi olmalıdır. Titreşim oluşturan sesin kaynakları mevcut havayı titreştirir ve titreşen hava dağılarak kulağımıza ulaşır ve etki oluşturur. Bu oluşan etki sonucu ses işitilmiş olur.
Ses, havada (sıvı ve gazlarda) boyuna dalgalarla yayılır; katılarda ise enine ya da boyuna dalgalarla yayılabilir. Bir nesneden çıkan ses dalgaları, nesne önündeki havayı titreştirir. Titreşen havadaki basınç değişimleri ile ses uzak noktalara iletilir. Ses hızı, ses dalgalarının yayılma hızı olarak tanımlanır.
Sesin oluşabilmesi için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Ses kaynağından çıkan ses havayı titreştirerek kulağımıza ulaşır ve biz sesleri duyarız. Tıpkı müzik aletleri gibi insanlar da birer ses kaynağıdır. İnsan sesi, ses tellerinin akciğerlerden gelen havanın etkisiyle titreşmesi sonucu oluşur.
İlgili 26 soru bulundu
Duyabileceğimiz şekilde gelen titreşimler ses olarak bilinmektedir. Bu titreşimler farklı şekillerde bulunduğumuz yere göre kulağımıza gelmektedir. Evde ya da okul ile beraber dışarıda gezerken ve oynarken değişik sesler duyarız. Bu sesler kaynaklarına göre farklıdır ve değişik biçimlerde ortaya çıkar.
Ses, akciğerlerden gelen havanın ses organlarında biçimlendirilmesiyle oluşan, kulakla veya hassas aletlerle algılanabilen titreşim olarak tanımlanabilir. Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir.
Ses dalgalar halinde yayılır ve bir enerji türüdür. Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
Ses, su dalgaları gibi bir noktadan başka bir noktaya dalgalar halinde yayılır. Ses bu yönüyle su dalgalarına benzemektedir. Ancak yayılma su dalgalarından farklı olarak, bir balonun şişirilmesi gibi her yönde olur. Su dalgaları ise sadece suyun yüzeyinde yayılır.
Ses, titreşimdir. Sesi işitme organımız olan kulak ile algılarız. Ses dalgaları titreşim içerisinde kulağımızın içerisine girer. Burada duyu organımız tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür ve beynimiz tarafından algılanır.
Ses dalgalar halinde yayılan, titreşim sonucunda oluşan, yayılma hızı ve eylemini ortama göre değiştiren bir enerji yansımasıdır. Ses, maddenin ortaya çıkardığı titreşim alanından etkilenir ve yayma hızını maddesel bir ortamda katı, sıvı veya gaz molekül yapıları üzerinden gerçekleştirir.
Ses tam olarak nasıl oluşur? Ses, titreşimlerden oluşan bir tür enerji formudur. Bir atomdaki titreşim hareketi bir enerjı yayılmasına sebep olur bundan dolayı bir obje titreşmeye başladığında, bu ortaya çıkan enerji etrafındaki hava moleküllerinin hareketine, enerji kazanmasına, sebep olur.
Müziğin hammaddesi sestir. Ses dediğimiz olgu, hareketin meydana getirdiği bir üründür. Hareket eden her hangi bir madde havada titreşimler oluşturur, bu titreşimler duyma duyumuz tarafından algılanır. Sesin oluşması için: ses (kaynak) + iletken madde (ortam) + işitme organı ve beyin (alıcı) gerekmektedir.
Ses, titreşim yapan kaynaktan hareket eden bir enerji formudur. Kulakta işitme duyusunu uyandırır. Ses, elastik bir ortamda bir etken vasıtası ile meydana gelen mekanik titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak işitme duyulanması sağlamasıdır. Ses, kulağın algılayabileceği basınç değişimi olarak tanımlanabilir.
Ses, en basit şekliyle işitme organının duyabildiği titreşimler olarak tanımlanmıştır ve canlıların iletişim kurabilmesi açısından en önemli unsur olarak düşünülebilir. İnsan sesleri ilk etapta kadın, erkek ve çocuk sesleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
Bilimsel bir şekilde tanımlarsak; Akciğerlerden gelen havanın ses telleri gibi ses organlarında oluşan ve kulak ya da bir takım aletlerle algılanan titreşimlerdir. Ses sayesinde konuşur, şarkı söyler, mırıldanır ya da bağırırız. Vücudumuzda oluşan bu sesler kaslar, ağız, dudak ve dişler sayesinde sözcüklere dönüşür.
Titreşen cisimler esnek olup sesi oluşturur. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Ses mekanik dalga olduğundan yayılması için bir ortama ihtiyaç duymaktadır.
Dalgaları enine dalgalar ve boyuna dalgalar olarak ikiye ayırabiliriz. Ses dalgaları enine dalgalardır, elektromanyetik dalgalar ise boyuna dalgalardır.
Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur. Ses telleri saniyede; erkeklerde 100-150, kadınlarda 200-250, bebeklerde 400 kere titreşir. Bu ham ses boğaz, burun ve ağız boşluklarında şekillenerek her insana özgü olan ses tonunu oluşturur.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur.
Diş, damak, dil, dudaklar, çene ve gırtlak birbirinden farklı seslerin oluşumunu sağlar. Ses gırtlakta meydana gelir. Boğaz, ağız ve burun boşluklarından geçerek boğumlandırma organlarının (dil, diş, damak, dudak) biçimlendirmeleri ile birbirinden ayrı seslere dönüşür.
Sesin özellikleri denildiği zaman şu 3 kavram karşımıza çıkmaktadır. Sesin yüksekliği, sesin ince veya kalın işitilmesine sebep olan ses özelliğidir. Sesin yüksekliğini, saniyedeki titreşim sayısı yani frenkans belirler. Frekans birimi hertz'dir.
Ses oluşumu adına akciğerlerden gelmiş olan hava akımı kullanılır. Akciğer solunum havasını gırtlağa doğru iterek ve gırtlaktaki ses tellerinin içerisinden geçen hava sesi oluşturur. Ağız boşluğu, burun boşluğu, dil, sinüsler ve dil aracılığıyla konuşma şeklini alır.
Ses dalğalar arasında yayılır ve enerji türüdür. Fakat bu sesler değişik şekillerde yayılır yani bize ses titreşim olarak gelir. Ses Nasıl Bir Ortamda Yayılır? Katı,sıvı ve gaz maddelerde yayılır.Bu dalgalarda ise titreşim sonucu oluşmakta.
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşime ses denir. Ses, dilin işlevli en küçük birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri