A ve C vitamini içeren ginkgo biloba çayı, dikkat eksikliği yaşayanlara önerilmektedir. İş yerinde ya da okul ortamında içebileceğiniz bu çay sayesinde odaklanma sorununu çözebilirsiniz. Dikkat eksikliğine imkan vermemek için gün içinde 2 fincan ginkgo biloba çayı içmeniz önerilir.
Bitkisel ilaç seçenekleri arasında; Alman papatyası (Matricaria recutita), şerbetçiotu (Humulus lupulus), kediotu (Valeriana officinalis), oğulotu (Melissa officinalis), çarkıfelek (Passiflora incarnata) gibi bildiğimiz bazı bitkilerin Dikkat Eksikliği Bozukluğu vakalarında yararları bulunduğu bildiriliyor.
Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Gıdalar
Omega 3 zengini gıdalara, ceviz, kanola yapı, keten tohumunu da ekleyebilir. Ayrıca çinko içerdiği beynin nörotransmitter üretimini artırır. Çinko bakımından zengin olan diğer gıdalar; susam, tahin, yer fıstığı ve kabak çekirdeğidir.
Evde dikkat geliştiren oyunlar tercih edilebilir. Özellikle kutu oyunları, tombala, kızma birader gibi oyunlar uygundur. Sıranı beklemek, sabretmek, sebat etmek becerileri gelişir. Evde gevşeme egzersizleri ve dürtüsellik azaltacak fiziksel egzersiz yapılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Zindelik ve dikkat için Folat
B Vitaminlerinin enerji, odaklanma ve zindelik-dikkat için gerekli olduğunu biliyoruz. Folik asit kana oksijen sağlamakta ve sağlıklı kan hücrelerinin üretimini temin etmektedir. Hafif eksikliğinde bile yorgunluk ve bitkinlik hissedersiniz. Ardından dikkat dağınıklığı ve keyifsizlik gelir.
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yaşayan kişilerde ise yapılan Magnezyum+B6 vitamini takviyesinin olumlu sonuçlar ortaya koyduğu bir gerçek.
Sağlıklı beslenmeye ve omega3 yönünden zengin olan gıdaları sık sık tüketilmelidir. Psikolog desteği de alarak bireyin odaklanmada zorluk yaşadığı konuları belirleyip nedenleri çözülmeye çalışılmalıdır. Uyku düzenine dikkat edilmeli ve düzenli olarak da spor yapılmalıdır.
Orzaks Medikal Direktörü İç Hastalıkları Uzmanı Lütfi Hocaoğlu, balık yağının, son yapılan bilimsel araştırmalara göre hiperaktivite ve dikkat eksikliği sorununun tedavisinde büyük fayda sağladığının ortaya çıktığını söyledi.
Vitamin eksikliği: Bazı vitamin eksiklikleri, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorununa sebep olabilir. Özellikle beyin fonksiyonlarında büyük rolleri olan B vitamin grubunun eksikliği odaklanma sorununun sebebi olabilir. Ayrıca C ve E vitamin eksikliği de dikkat dağınıklığına yol açabilir.
Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
Bu yüzden dikkat toplama problemi yaşayan çocukların sevebileceği oyun ve oyuncaklarla ya da Dikkat Güçlendirme Uygulaması yardımıyla dikkat çalışmaları yapmaları sağlanabilir. (Örnek: Tangram, yapboz, lego vb.) Aynı şekilde yetişkinler de sıkılmadan ilgilenebilecekleri oyunlar ile dikkat çalışmaları yapabilir.
Daha sorun yaratabilecek dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, davranım bozukluğu, ağır depresyonlar gibi hastalıklarda ilaç kullanılabilir. Fakat özellikle dikkat eksikliği ve öğrenim bozukluğunda bazen ilaçsız tedaviler başta denendiği olur.
Halihazırda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ve ilk tercih edilen ilaç Ritalindir.
8. DEHB kendiliğinden geçer mi? Tedavi edilmez ise neler olabilir? DEHB kalıcı ve sürekli olan psikiyatrik bozukluktur. Ergenlik ve yetişkinlik döneminde aşırı hareketlilik belirtilerinde azalma görülebilmektedir; ancak dikkat kusurları ve akademik başarısızlık devam etmektedir.
Konsantrasyon Teknikleri (Odaklanma Teknikleri)
3. Düzenli ve tam uyku uyumak konsantrasyon gücü sağlar; konsantrasyon bozukluğu faktörlerini azaltır. 4. Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.
Dikkat eksikliği bozukluğunun nedenleri araştırılırken, beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklar saptanmıştır. Özellikle dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgelerinde, diğer bireylere göre düşük fonksiyon ya da küçülme izlenmiştir. Bunun haricinde genetik geçiş de bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır.
B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
Genel topluma oranla DEHB'li erişkinler daha yüksek düzeyde anksiyete ve depresyon yaşarlar. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, genel sağlık durumlarının bozulması, ciddi motorlu araç kazaları yapmaları, sigara ve madde kullanımı yönünden de yüksek riskleri olduğunu göstermiştir.
Bunun sağlanması için DEHB belirtileri olanların öncelikle bir psikiyatri uzmanına başvurması ve DEHB yakınmaları olan bireylerin psikiyatri uzmanına yönlendirilmesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri