İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Nasıl Yapılır? Aktif dinlenme bir işi yapma esnasında o işi sonlandırmadan yapılan dinlenme ve belirli zaman aralığında kişinin kendini daha az olarak yormasıdır. Böylelikle faaliyetleri durdurmadan yavaşlatarak dinlenme sağlanmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir. Göz teması kurun.
Pasif fiziksel dinlenme, uyumayı ve kestirmeyi içerirken, aktif fiziksel dinlenme, vücudun dolaşımını ve esnekliğini artırmaya yardımcı olan yoga, esneme ve masaj terapisi gibi onarıcı aktiviteler anlamına gelir.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Dinleme Süreci
Dinleme sürecinin aşamaları alma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme ve cevap vermedir.
Araştırmada21 farklı dinleme türünün toplamında 81 farklı adlandırmaya sahip olduğu (eleştirel dinleme, sorgulayıcı dinleme, kritik dinleme gibi) saptanmıştır. Çalışma sonucunda aynı içeriğe sahip dinleme türleri birleştirilmiş, başlangıçta 93 olan tür sayısı 33'e düşürülmüştür.
Bireyin ilk öğrenme alanı olan dinleme, doğum öncesinden itibaren kullanılmaya başlar ve ömür boyu etkin bir biçimde kullanılır. Bu bakımdan dinleme, dil ve dü- şünce gelişimi ile toplumsal etkileşimle ilgili bir süreçtir.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Aktif dinlemenin en belirgin özelliği, bilinçli bir şekilde ve sürekli olarak geri iletim kullanılmasıdır. Aktif dinlemede dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve böylece konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
Etkin dinleme, konuşmacının nasıl söylendiğinden çok, ne söylediğine odaklanmaktır. Dinlemek, duymaktan hangi anlamda farklıdır? Dinlemek aktif bir süreçken duymak pasif bir faaliyettir. Dinlemek bilinçli çaba, konsantrasyon ve ilgi gerektiren, işitme zahmetsiz bir etkinliktir.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Tanım: Aktif dinleme, bir konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için onunla aktif olarak etkileşim kurmayı içeren önemli bir iletişim becerisidir. Konuşmacının söylediklerini duymaktan daha fazlasını içerir, aynı zamanda mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için sorular sorar ve geri bildirim sağlar.
Bankaların sahip oldukları çeşitli kaynakları alternatif yatırım alanlarında değerlendirerek en az riskle yüksek getiriye ulaşma çabaları aktif yönetimini, en az maliyetle en uygun fonları toplama çabaları pasif yönetimini oluşturmaktadır (3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri