Şehir İçi Aktif Fren Sistemi olası bir çarpışma algılandığında size uyarmak, bunun yanı sıra olası bir çarpışmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda çarpışmanın şiddetini azaltmak amacıyla aracınızın hızını azaltmak için tasarlanmıştır.
Bu sistem, tekerleklerde bulunan sensörlerin yardımı ile frenleme anında herhangi bir tekerlekte ki kilitlenmeyi algılar. Daha sonra fren gücünü azaltır. Bu sayede aracın kızaklamasını engeller. Çok net bir şekilde direksiyon hakimiyetine katkı sağlar.
Sistem bir çalışma arızası algıladığında, “Aktif fren bağlantı yok” mesajı ikaz ışığıyla birlikte gösterge tablosunda belirir. İki seçenek vardır: - sistem geçici olarak devre dışıdır (örneğin, radarın kir, çamur, kar vb. tarafından engellenmesi). Bu durumda, aracı park edip motoru durdurunuz.
Otomatik fren sistemi, özellikle dikkatsizlik ve düşük hızda çarpışmalarda meydana gelen kazaları azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. Bu sistem, kazaları önlemek için sensörleri ve fren sistemini birleştirir.
ABS fren sistemi, dört tekerleğin fren basınçlarını birbirinden bağımsız olarak düzenler. Saniyenin 1/18'i kadar kısa bir sürede fren süresinin kısaltılmasını sağlayan ABS, sürücünün direksiyon hakimiyetini korur ve aracın yol tutuşunu sabit tutar.
İlgili 30 soru bulundu
Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
Şehir İçi Aktif Fren Sistemi olası bir çarpışma algılandığında size uyarmak, bunun yanı sıra olası bir çarpışmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda çarpışmanın şiddetini azaltmak amacıyla aracınızın hızını azaltmak için tasarlanmıştır.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Başlıca tipleri; Tamburlu frenler • Disk frenler • Konik frenler • Pabuçlu frenler • Bantlı frenler Makina Elemanları I - Kavramalar Page 10 Tamburlu frenler • Kampanalı frenler olarak da adlandırılırlar. Çok değişik konstrüksiyonları mevcuttur. Motorlu araçların arka aksında yaygın olarak kullanılır.
BAS'ın görevi herhangi bir acil durumda sürücünün hızlı ama düşük kuvvetle fren pedalına basmasını algılayarak, frenlere azami fren basıncını uygulamaktır.
Bu sistemin çalışma ilkesi hayli basittir. Frene basıldığında piston hareket eder ve hidrolik mekanizmasının içerisindeki yağın basıncı ile kaliperler kapanır. Kaliperler kapandığında, fren balataları ile tekerleklerde bulunan diskler birbirlerine yapışır. Bu sayede de aracın yavaşlaması ya da durması sağlanır.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
– Fren ayarları düzgün yapılmazsa ne olur? –Fren yapılınca araç sağa – sola savrulur veya kayar. – Westinghouse fren sistemi olan araçta ne yapılmaz? –Kontak kapatılırsa fren asla tutmaz.
Arka fren, motorun sağ tarafında ve sağ ayağımızın hemen önünde bulunur. Fren yapmak için sağ ayağımızı çok az geriye atarsak fren pedalına her taraftan eşit basınçla kontrollü bir şekilde basmamız sağlanmış olur. Fren arabalarda olduğu gibi motosikletlerde de fazla yüklenme sonrası kilitlenme yapabilir.
Pasif araç güvenlik sistemleri, çarpışma durumunda yolculara yardımcı olmak için araçta bulunan güvenlik önlemleridir. Bunlar genellikle otomobilin tasarımının bir parçası olarak bulunur ve genellikle ciddi yaralanma ve ölüme karşı son savunma hattıdır.
V-Fren (Pabuç Fren)
Bisikletlerde fren tipleri arasında en eski ve sade fren tipi v-brake olarakta anılan pabuç frenlerdir. Oldukça sade ve kolay bir mekanizması olan pabuç frenlerde frenleme, pabuçların jantı paralel bir şekilde sıkıştırması ile gerçekleşir.
Frene basınca önce önler, sonra arkalar tutar. Bahsettiğiniz yağmurlu havalarda diskleri kurulama özelliği nadir araçlarda var diye biliyorum. En aşşağı Executive Car larda oluyor.
Otomatik vites arabalarda sadece 2 pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir.
En etkili yavaşlama frenle debriyaj ikilisinin aynı anda basılarak yapılmasıdır. Böylece fren yapılması sırasında motor devre dışı bırakılır ve motorun aracı ileri götürme kuvveti ortadan kaldırılır.
Elektronik Park Frenini devreye sokmak için hafifçe kaldırıp düğmeye basmanız yeterli olacaktır. Geleneksel el freni gibi hareket etmeden önce el frenini indirme gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Aracınızı hareket ettirdiğiniz de elektronik park freni otomatik olarak kendisini devre dışı bırakabilir.
Durdurmayı kolaylaştırmak için ön frenleri aynı anda 2 parmağınızla sıkın. Lastiği kilitleyip kontrolü kaybetmenize neden olabileceğinden, ön freni 4 parmağınızla sıkmaktan kaçının. Arka fren koluna basarken, ön fren kontrollerini yavaşça sıkmak için işaret ve orta parmağınızı kullanabilirsiniz.
Arka ABS' yi iptal etmek istiyorsanız Arka fren merkezinden doğrudan arka fren kaliperine bir hat çekmeniz yeterli olur. Böylelikle mekanik olarak sorunu çözmüş olursunuz, ABS modülatörü boşa çalışmış olur o kadar.
ABS Nasıl Çalışır? Otomobilin seyri esnasında fren pedalına eni ve sert olarak basıldığında, ABS otomatik olarak devreye girmektedir.
ABS fren sisteminin açılımı şöyle: Öncelikle ABS kısaltması, İngilizce “Anti-lock Braking System” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Motorlu araçlarda sürüş güvenliğine odaklanan sistemlerden biri hatta en popülerleri arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri