Masif ahşabın dayanıklılık süresi yaklaşık olarak 200–250 yıldır. Hangi Ağaçlar Ahşap Masa Yapımına Uygundur? Masa yapımında en çok kullanılan ağaçlar; Ladin, Gürgen, Ceviz, Ardıç, Kestane, Çam ve Meşe'dir. Doğal olarak masanın rengi bu ağaçlardan hangisi kullanılacaksa o yönde olur.
Dayanıklılık oranı çok yüksek olan çam ağacı kolay işlenebilir bir yapıya sahiptir. Çam ağacı özgül ağırlığı 510 kg metre küptür. İç ve dış mekanlarda kolaylıkla kullanılabilen çam ağacı suya karşı da dayanıklıdır. Bunun yanı sıra inşaat ve mobilya sektöründe de çam ağacı sıklıkla kullanılmaktadır.
Çam ağacı diğer ağaçlara göre daha yumuşaktır. Çam masif panel en uygun masif türlerinden biridir. Genelde orta sehpa, TV sehpası, çalışma masası ve kitaplık gibi daha ufak ürünlerde kullanılır. Ortak bir yumuşak ağaçtır.
Meşe, Kestane, Kayın ve Ceviz vb sert ağaç türlerinden ahşap masa yapılabilir. Çam ve ladin ağacı gibi yumuşak ağaçlar da müşterilerimiz tarafından tercih edilmektedir.
Ceviz ağacından yapılan masalar dayanıklı ve sert yüzeye sahip oldukları için daha az zedelenirler. Ayrıca ceviz ağacı sert ağaç grubuna girdiği için gözenek yapıları daha küçüktür.
İlgili 22 soru bulundu
En iyi ahşap masa genellikle meşe ağacından yapılır. Meşe ağacı, dayanıklılığı ve estetik görünümü ile bilinir. Ayrıca, meşe ağacının işlenebilirliği de yüksektir, bu da dekoratif mobilya üretiminde tercih edilmesinin bir diğer nedenidir.
Çam, yumuşak bir ağaçtır, fakat bunun sizi yanıltmasına izin vermemelisiniz. Çünkü Çam çok güçlüdür ve bu onu dünya çapında kullanılan bir yumuşak ağaç yapmıştır. Çam Mobilyalar Uzun Ömürlü müdür? Çam doğru bir şekilde işlenip mobilya haline getirildiğinde tıpkı sert ağaçlar gibi onlarca yıl dayanabilir.
Sağlam ve kaliteli bir mobilya üretimi için gürgen ağacı doğru seçim olacaktır. Sert yapısıyla dayanıklılığı ile ünlü olan gürgen ağacı genellikle karadeniz bölgesinde yetişmektedir. İki farklı türe ayrılan gürgen ağacının bir türü karadenizde, diğer türü ise daha çok doğu bölgelerden İran'da yetişmektedir.
Bahçe mobilyası yapımında kullanılabilecek üç ana ağaç türü vardır: Meşe, Akçaağaç ve Kiraz şeklindedir. Her ahşap türü, ahşaptan yapılmış bir bahçe mobilyası seçerken göz önünde bulundurulması gereken kendine özgü özelliklere sahiptir.
Masif ahşap ile üretilen ürünlerde Çam, Köknar, Ladin, Ihlamur, Kayın ve Gürgen gibi ağaç türleri kullanılır. Pek çok işlenmiş ahşap türüne göre kolay bükülmez. Masif ahşabın onarımı; kaplamalara veya diğer işlenmiş ahşaplara göre daha kolaydır, bu da birçok proje türü için sıklıkla kullanılmasının nedenidir.
Dayanıklı odun yapısı sayesinde kerestesi mobilya sektöründe kullanılır. Çam ağacının kendi ürettiği reçinesinden çam sakızı üretilmektedir. Çam sakızı tatlılarda sevilen bir aroma sağlar.
Tüm ağaç türleri, ahşap ev yapımında kullanmak için uygun değildir. Kereste için tercih edilen ağaç türlerinin başında çam ağacı yer alır. Ahşap ev yapımı için kereste olarak çam ağacı kerestesi kullanılabilir.
Çam ağaçları; kerestecilik, kağıt hamuru yapımı, parfüm ve esans üretimi, ham reçine, terementi ve çam sakızı üretiminde kullanılmaktadır.
Yapraklar iğnemsi, uzun veya kısa, sert ve koyu yeşil renklidir. İkişer ikişer gruplar teşkil ederler ve kısa sürgünlerin ucunda bulunurlar. Çam ağaçlarının ömürleri 100 ile 1000 yıl arasında değişmektedir. Ancak dünyanın en yüksek ağaçlarından biri de yine bir çam türü (P.aristata) olup yaklaşık 4000 yaşındadır.
En güncel verilere göre ülkemizde yaklaşık 4.693.063 hektarlık bir alan, Anadolu Karaçamı ile kaplıdır. Bu karaçam türü, deniz seviyesinden 700 ile 1.400 metre yükseklikte ormanlar oluşturur. Gölgeye en dayanıklı çam ağacı türü olarak da bilinen Anadolu Karaçamı, nemli topraklarda çok daha verimli şekilde yetişir.
Bilirkişi ve orman mühendislerinin eşliğinde alınan numune sonuçlarına göre, ağaçların yüksek miktarda zararlı Akdeniz kabuk böceği, topraktaki tuz oranının fazlalılığı ve inşaat çalışmaları sırasında zarar görmesi sonucu kuruduğu ortaya çıktı.
Balsa Ağacı
En sağlam ağaç sıralaması yapıldığı zaman balsa ilk sırada yer almaktadır. Güney Amerika'da yetişen bu ağaç bol yağışlı bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Bunun yanı sıra sıcak iklimlerde de balsa ağacının yetişme ihtimali daha yüksektir.
Masa yapımında en çok kullanılan ağaçlar; Ladin, Gürgen, Ceviz, Ardıç, Kestane, Çam ve Meşe'dir.
Bu durumda en pahalı mobilya ağacı olarak bilinen ağaç ise Bubinga ahşabı olmaktadır. Bubinga ağacı, Batı Afrika ülkelerinde görülen bir türdür ve mobilya üretiminde sıkça ilgi görmektedir. Bubinga ağacına Abanoz ağacı, Kokobolo ağacı, Dalbergia ağacı ve Menekşe ağacı da eklenebilir.
Ahşap, mobilya üretiminde kullanılan malzemelerin çoğunluğunu oluşturmaktadır. Kullanılan çeşitli ahşap malzemeler, mobilya üretiminde kalitenin belirleyicisi olarak kabul edilmektedir. Kaliteli ahşap, mobilyaların dayanıklılığı ve sağlamlığı açısından önemli bir kriterdir.
MDF levhaları 488*210 cm ve 18 mm kalınlıkta yapılmıştır. Meşe, Kayın, Çam, Kavak ve Dişbudak cinslerinden elde edilen lifler tek veya değişik oranlarda karıştırılmak suretiyle 750 kg/m³ yoğunluğunda 20 adet levha üretilmiştir.
Köklerin kendileri binalara ve temellere doğrudan zarar verme yeteneğine sahip olmasa da, giderek daha fazla toprak yer değiştirmesi, binanın üzerinde bulunduğu toprağın bütünlüğünü ve destekleyici yapısını tehlikeye atabilir.
Açık tonların hakimiyeti olan iç ortamda meşe parke tercih edilir. Çünkü meşenin tonları, çama göre daha açık renkte olmaktadır. Fakat koyu bir dekorasyon hakimiyeti olan odada ise çam ürünleri daha doğru bir yaklaşımdır. Her ikisinin de kendi içerisinde artıları eksileri bulunur.
Morfolojik Özellikleri:
Türkiye ve dünyadaki en güney sınırı Kayseri-Pınarbaşı'ndadır. En yoğun yayılışını Kuzey Anadolu'nun iç mıntıkalarında yapar ve buradan orta Anadolu'ya sarkar. Karadeniz kıyısında Of-Sürmene (Çamburnu) arasında denize kadar iner. Doğu Anadolu'da 2700 m'ye (Sarıkamış-Ziyaret Tepesi) çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri