Aktif işgücü hizmetleri nedir? İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere yapılan faaliyetleridir.
İŞKUR kapsamında gerçekleştirilen aktif işgücü piyasası politikaları Mesleki Eğitim Kursları, Girişimcilik Eğitim Programları, İşbaşı Eğitim Programları, Toplum Yararına Programlar ve Dezavantajlı Gruplara Yönelik Programlar olarak uygulama alanı bulmaktadır.
Aktif istihdam politikaları, işgücü piyasasında eşitliğin sağlanmasına yardımcı olan önemli politikalardır. Bu bağlamda uygulanan politikalar ise özellikle işsizlikten en çok etkilenen, gençler gibi işgücü piyasasında iş bulma olasılığı düşük olan dezavantajlı gruplara yöneliktir (ILO, 2003:7).
Aktif işgücü piyasası politikalarının temel işlevi, işsizliğin düzenlenmesidir. Aktif politikalar işgücü piyasasındaki belirsizliğin ortaya çıkardığı riskleri ve yükleri devletten işsiz bireyler doğru yeniden dağıtır. Çoğu aktif hale getirme önlemi, düşük ücretli çalışma ve eğreti işler için işgücü sunumu yaratır.
Aktif istihdam politikaları uygulamaları; kamu ve özel istihdam hizmetleri, mesleki eğitim programları, sübvansiyonlu istihdam programları, girişimciliği teşvik ve gençlere yönelik programlar şeklinde sıralanabilir. Bu programlar arasında mesleki eğitim ayrı bir öneme sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
İstihdam oranı, aktif olarak çalışmaya uygun olan nüfusun ne kadarının çalıştığını gösteren hesaplamadır. Toplumda istihdam edilen aktif çalışan nüfus; çalışma yaşına, ülke nüfusuna oranı dikkate alındıktan sonra ortaya çıkan sayıdır.
İşsiz kalan kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesini amaçlayan pasif istihdam politikaları kapsamında; işsizlik sigortası, işsizlik yardımı, kıdem ve ihbar tazminatı gibi uygulamalar devreye sokulur. Böylece işsiz kalan kişilere, kısıtlı süre boyunca belirli bir güvence sağlanır.
11 Eylül 2023 tarihinde açıklanan işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı 2023 yılı Temmuz ayında yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 873 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,7 oldu.
Açık işsizlik, çalışma gücü ve isteğinde olduğu hâlde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir. Başlıca açık işsizlik türleri: yapısal, konjoktürel, mevsimlik, teknolojik ve geçici işsizliktir.
Aktif emek piyasası politikalarının amacı; öncelikle işsizlikle özellikle de uzun süreli mücadele etmek, işsizlerin istihdam edilebilirliğini arttırmak ve son olarak kadınlar, gençler, yaşlılar, göçmenler, özürlüler gibi risk gruplarında yer alanların işsiz kalmasını engellemektir.
Aktif: Bu statüdeyken açık işlere başvurabilir, işverenin sorgularında görünürsünüz, ve işveren sizi seçebilir. Pasif: Sistemi kullanma sıklığınıza göre alabileceğiniz bu statü, işverenlerin işgücü istemlerine eleman seçme işlemlerinde son sıralarda bulunmanıza neden olur.
12-65 yaş grubundaki nüfus, ve bu nüfus içerisinde; çalışanlar ile, çalışmak durumunda olup da iş arayanlar aktif nüfus olarak kabul edilmektedir. 15-64 yaş aralığında olup çalışma engeli bulunmayan nüfustur.
TÜİK işgücü kavramını; referans dönemi içinde ekonomik mal ve hizmetlerin üretimi için emek arzında bulunan çalışma çağındaki nüfus olarak tanımlamaktadır. İşgücü, istihdamda olanlar ile işsizlerin toplamı olarak ifade edilmektedir (www.tuik.gov.tr).
ÖZET Bir işletmede mal veya hizmeti üretmek üzere işçi memur, hizmetli adı al- tında çalışanların tümü işgören olarak ifade edilebilir. işgörenlerin tümü aynı zamanda işletmenin işgücünü oluştururlar.
İşgücüne dahil olmayanlar; çeşitli nedenlerle bir iş aramayan, önceden iş arayıp uygun iş bulamayan, iş bulma ümidini yitiren ve mevsimlik işçi, öğrenci, emekli ya da çalışamayacak durumda olanlar gibi kategorilerdeki insanları içermektedir.
Friksiyonel (Arızi) İşsizlik: Yer ve meslek değiştirme sırasında beliren işsizliktir. Kısmi ve geçici bir işsizlik türüdür. Konjonktürel İşsizlik: Üretim hacminde zaman zaman ortaya çıkan daralmaların yarattığı işsizliktir.
İşsizliğin temelde açık işsizlik ve gizli işsizlik olmak üzere iki çeşidi vardır. Açık işsizlik kavramı, çalışma gücü ve arzusu olduğu halde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir (Zaim, 1997:170).
İşgücü hesaplama, ekonomide aktif olarak bulunan işgücünün toplam ülke nüfusuna göre hesaplanması ile sonuçlanmaktadır. İşgücünün katılım oranı, toplam işe uygun olan kişi sayısının toplam nüfusa bölünmesiyle bulunmaktadır. İşgücü istihdam ve işsiz olan kişilerin toplamı ile ortaya çıkmaktadır.
inşaat, yüzde 56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı. TÜİK'in, Türkiye'yi 26 bölgeye ayırarak yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 19,2 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" olurken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 6,2 ile "Kastamonu, Çankırı, Sinop" oldu. EN YÜKSEK İSTİHDAM NEREDE?
(2021-4. çeyrek)
İşsizlik oranın en yüksek olduğu ülke yüzde 13,7 ile Kosta Rika. Ardından yüzde 13,4 ile İspanya, yüzde 13,1 ile Yunanistan ve yüzde 12,5 ile Litvanya geliyor. İşsizliğin en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 2,2 ile Çekya, yüzde 2,7 ile Japonya ve yüzde 3,1 ile Polonya.
İş arama durumu pasif olan adaylar, bütün şartları sağlasalar bile neticede iş arayışları olumsuz sonuçlanır. Bunun nedeni pasif kayıtlı adayların başvurularının geçersiz olmasıdır. Bu nedenle aday hakkındaki arama sonucunda “İşkur Kaydı Bulunamadı!” uyarısı görülür.
istihdamda yer almayan gençler (young people not in education, employment or training – NEET) kavramıdır.
AİPP, işgücü arzını yükseltmeye, işgücü talebini artırmaya (küçük iş yeri açma ve kendi işini kuracaklara yönelik destekler, ücret destekleri, kamu işleri ve kamu istihdam hizmetleri) ve arz ve talep eşleştirmesini geliştirmeye (iş arama danışmanlığı ve istihdam hizmetleri) yönelik tedbirleri kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri