Öpüşme ile Frengi Bulaşır mı? Çoğunlukla cinsel ilişki ve temas ile bulaşmaktadır. Açık yaralara temas yani kan yoluyla bulaşabilen bu hastalık öpüşmek ile düşük ihtimalle bulaşır.
Frengi, etkin bulaştıncı bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakterinin bulaşması için üreme organlarının mukozasında ufak sıyrıkların bulunması bile yeterlidir. Öpüşme ve ısırma, hamilelik veya kan nakli de bulaşma yollan arasında yer alır.
Frengi (Sifiliz) bulaşma yolları nelerdir? Sifilizin başlıca bulaşma yolu cinsel yolla bulaşmadır. Bulaşmada derideki taze lezyonların sızıntıları, meni ve vajina salgısı gibi vücut sıvıları önemlidir. İkinci önemli bulaşma yolu ise, anneden bebeğe geçiş yoludur.
Frengi yaygın olarak cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan, hastalıktan korunmanın en etkili yönteminin güvenli cinsel ilişki olduğu söylenebilir. Cinsel korunma yöntemleri olarak prezervatif, vajinal kondom ve diyafram kullanılabilir.
Sifiliz (frengi), genellikle cinsel temasla bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalık, tipik olarak üreme organlarında, rektumda veya ağızda ağrısız bir yara olarak başlar. Frengi, bu yaralarla cilt veya mukoza zarının teması yoluyla kişiden kişiye yayılır.
İlgili 20 soru bulundu
Frenginin 1. döneminde yani temastan yaklaşık 3 hafta sonra, bakterinin ilk bulaştığı cinsel organ etrafında tipik olarak düzgün kenarlı, ağrısız, kırmızı bir kabartı (şankır) oluşur. Bu kabartılara çoğu zaman ilgili bölgede ele gelen bir lenf nodu da eşlik eder.
Frenginin ilk belirtileri enfeksiyondan sonraki üç ay içinde ortaya çıkar. Genellikle hem kadınlar hem de erkekler cinsel organlarında ağrısız bir veya iki yara veya sivilce geliştirir.
Hastalığın bulaşıcılığı bitmiştir. Sifiliz (frengi) nasıl bulaşır? Hastalık cinsel ilişki ile bulaşır. Ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilir.
Frengi nasıl bulaşır? Frengi (sifiliz) vajinal, oral veya anal seks sırasında frengi yarası ile direkt temasla bulaşmaktadır. Frengi yaraları penis, vajina, anüs, rektum, dudaklar veya ağız içinde bulunmaktadır.
Aynı zamanda ağız ve dudakta da görülebilen bu yaralar 2 ila 3 hafta sonra kadar kendiliğinden geçer. Bu nedenle pek çok kişi bu yaraları önemsemez. Enfeksiyonun bulaşmasında 6 ila 8 hafta sonrasında başlayan ikinci evre en bulaşıcı olan evredir.
Şankr adı verilen küçük ağrısız lezyon bakterinin vücuda giriş bölgesinde ortaya çıkar ve bu lezyon hastalığı yayma potansiyeline sahiptir. Ortalama olarak şankr lezyonu 2 ile 6 haftalık bir süre boyunca varlığını sürdürür.
Erken teşhis ve tedavi edilmemiş frengi hastalığı, kalıcı olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalık, beyin ve sinir sistemi sorunlarına, kalp hastalığına, görme kaybına, işitme kaybına ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, frengi hastalığının erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.
İlgili yasa md. 122 uyarınca evlenecek kişiler, tıbbi muayene yaptırmalıdır. Frengi, belsoğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam veya akıl hastalığı bulunanların evlenmesi yasaktır.
Öpüşme yoluyla bulaşan ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları sıralayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Kum "Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen infeksiyöz mononükleoz, tüberküloz ve herpes (uçuk) öpüşme yoluyla bulaşan hastalıklardır" dedi.
En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez. CYBE'ler (cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar) ağırlıklı olarak vajinal, anal ve oral seks de dahil olmak üzere cinsel temasla yayılır.
Hepatit B nasıl bulaşır? - YouTube. Hepatit B kan yoluyla ve cinsel temasla bulaşır. Tokalaşmayla, öpüşmeyle çok nadir bulaşır.
Birincil frengi genellikle başka bir kişinin bulaşıcı lezyonları ile cinsel temas yoluyla bulaşır. İlk bulaştan yaklaşık olarak 3 ila 90 gün sonra (ortalama 21 gün), temas noktasında önce bir papül belirir. Papül yüzeyinin ülserleşmesi ile şankr (çıban) olarak nitelendirilen bir deri lezyonu ortaya çıkar.
Korunma Yolları Güvenli cinsel yaşam en önemli korunma yoludur. Frengi Tanısında Kullanılan Testler; Frengi tanısı için TPHA(Treponema pallidum Hemaglünitasyon) ya da Microelisa gibi test yöntemleri kullanılır.
*Bir kişi Frengi geçirip tedavi edildikten sonra tekrar Frengi'ye yakalanabilir, tekrar bulaşabilir ve hastalık oluşabilir. *Enfekte kişiyle cinsel temas sonrası bulaşma riski yaklaşık 1/3'tür. *Frengi olanlarda HIV enfeksiyonu yani AİDS, olmayanlara göre 2 - 5 kat daha fazla görülür.
Bu hastalık erken dönemlerinde antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Bu tedavilerle frengi mikrobunun daha yıkıcı tesirler bırakmadan öldürülmesi sağlanır. İlk aşmalarında tedavi 2-3 ay sürerken ileri safhalarında 1-2 yıl sürebilmektedir.
Negatifleşme için kabaca primer, sekonder ve tersiyer sifilizde geçmesi gereken zaman sırasıyla 1, 2 ve 5 yıldır. Testlerde beklenen düşme olmazsa veya düştükten sonra tekrar yükselme olursa ya tedavi başarısızlığı (nadir) veya yeniden enfeksiyon düşünülmelidir.
Size sifiliz teşhisi konduysa, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için cinsel partnerlerinizin de test edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Kadınlar bir kadın doğum uzmanına danışmak isteyebilirken, erkekler test ve tedavi için bir üroloji uzmanına görünmeyi tercih edebilirler.
Yumuşak Şankr olarak da adlandırılan şankroid hastalığı, haemophilus ducreyi bakterisinin yol açtığı ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kadınların ve erkeklerin cinsel organlarında ya da çevresinde genellikle birden çok sayıda ağrılı, temasla kolayca kanayan, sınırları belirli ve yumuşak tabanlı ülserler görülür.
Negatif çıkan VDRL testi, vücudun Sifilis etkeni olan Trepenoma pallidum bakterisi ile karşılaşmadığı ve bu bakteriye karşı antikor oluşmadığı anlamına gelmektedir. Pozitif çıkan VDRL testinin ise bir hastalık belirtisi olabilir. Ancak bazı durumlarda VDRL testi yalancı pozitif de olabilmektedir.
Bunun sonucunda ise frengi hastalığı meydana gelir. VDRL için özel bir hazırlık yapmanız gerek yoktur. Hatta bu test çoğu zaman hamilelik sırasında rutin olarak da doktorun talebine göre de yapılabilir. Diğer koşularda ise kişi cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri ve semptomları gösteriyorsa yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri