Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Akünüz Bittiğinde Ne Yapmalısınız? Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Ancak çoğunlukla 15-60 dakika arasındadır.
Vurdurma, aracınızın aküsü bittiğinde ve ya marş dinamosu arızalandığında aracınızı çalıştırmanın yollarından biridir. Araç ikinci vitese atılır ve ayak debriyajda basılı tutulur, kontak açık konumdadır. Araç itilerek hızlandırılır ve bu esnada ayak debriyajdan çekilerek motora ilk hareket verilir.
İlgili 43 soru bulundu
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz.
Akü, kendi kendini şarj edebilir. Ancak bunun için aracın çalışması gerekiyor.
Akü şarj etme, takviye ve şarj cihazıyla olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir. Akü şarj cihazı ile şarj etmek, daha uzun soluklu bir çözümdür. Akünün değeri 12,40V'un altına düşmüşse akü şarj cihazı ile akü yeniden çalışır hale gelir.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
otomobillerde bulunan alternatörler ortalama 30 - 50 amper/saat akım üretirler ve 1500-200 devir civarında tam verime ulaşırlar. kullandığınız akü standart 60 amper ise hareket halindeyken yaklaşık 1,5 - 2 saatte tamamen şarj olacaktır.
Akü Biterse Ne Olur? Akü bittiğinde çoğu sürücü ne yapacağını çok bilememektedir. Akü bittiği zaman aracınızı çalışmayacak ve aracın elektronik sistemleri de devreden çıkacaktır. Akü tam bitmeden az bir süre önce çalışma süresi uzadığı için size tamamen bitmeden önce bir kopya verecektir.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Aküsü Biten Arabanın Kapıları Nasıl Açılır? Akünün araç kapılarıyla ilgili doğrudan etkileyebileceği alanlar merkezi kilit ve uzaktan kumanda sistemi olacağı için, aracınızın aküsü bittiğinde kapıları anahtarla kolayca açabilirsiniz.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Akünün bitmesi aracınıza zarar verir mi sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Aküsü biten araç çalışmayacaktır, çalışması için zorlamanız hâlinde ise motora zarar verebileceğiniz için aracınızın aküsü bitmişse PratikAraba ekibimize başvurmanızı tavsiye ederiz.
Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Aküyü şarjdan söktükten sonra 1 gün bekleyin,voltmetre ile ölçün 12,60 Volt veya üzeri değer okursanız akü tam doludur. Başka bir pratik yöntemde şudur; şarj cihazı üzerinde ampermetre varsa akünün şarj olduğu akıma bakın. Eğer bu akımın değeri akünün kapasitesinin %3'ün den az ise o akü dolmuştur.
Motorun ısınması için kısa bir süre rölantide çalışması sağlanmalı, motorun ısınması beklenmelidir. Ardından aracınız çalışır duruma gelecektir. Hava filtresi ve şanzıman yağ seviyesi de kontrol edilmelidir. Araçta test sürüşünden hemen önce fren ve lastik kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
Boşalmış bir aküyü şarj etmek için bir çift akü takviye kablosuna ve aküsü dolu, çalışır durumda bir diğer arabaya ihtiyacın olacak. Ardından aküleri takviye kablosuyla birbirine bağlamalı ve boşalan aküyü, işlevsel aküden enerji aktararak şarj etmelisin.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Normalde alternatör 14.4V gerilimle şarj eder aküyü, araç içi elektrik donanımı da buna göre dizayn edilir. Elinizdeki şarj aleti de 14.4V çıkışlı ise herhangi bir zarar vermez. Otomobil üreticilerinin talimatına göre akü şarj edilmeden önce aracın elektrik şebekesinden ayrılmalıdır.
Akü, aracınızın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretir. Bu sebeple de aracınızın aküsü bittiği zaman farlardan motora kadar aracınızın hiçbir parçası çalışmaz.. Eğer akünüzün kullanım ömrü tamamlanmamışsa akü takviyesi yaparak akünüzü tekrar doldurabilir ve yola devam edebilirsiniz.
Arabanın anahtarı çevrilince araba çalışmıyorsa ya da uzun süre kullanılmadıktan sonra araba çalışmazsa akü bitmiş demektir. Akünün bitmesi demek elektik aktaramaması demektir. Bu da aracın çalışmasına engel olan bir durumdur.
Akü takviyesi ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, aküsü dolu araç çalıştıktan 5 dakika kadar sonra denebilir. Ancak bu süre bazen biraz daha uzun olabilir. Aküsü dolan araç 20 dakika kadar kullanılırsa akü tamamen şarj olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri