Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir.
Motoru çalışır durumda tutmak için voltajı dengeleyen akü, yol boyunca güvenlik için en gerekli parçalardan biri. Akü, araç içerisindeki ışıkların ve aracın farlarının yanması, radyonun çalışması gibi elektrik enerjisine dayanan pek çok fonksiyonun devrede kalması için önem arz ediyor.
Normal farlar açık kaldığı zaman aküde zayıfsa geçmiş olsun.. parkları açık bırakırsan normal farlara göre daha az elektrik çeker ama Ondada durduğu süreye göre akü bitebilir.. Bazen tavan lambasi bİle hatta alarm bİle bİtİrebİlİr akÜyÜ.
Kontağı kapattıktan sonra farları kapatıp tekrar parkları açarsanız parklar, farlar gösterge ışıkları yanar.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
En yakın akü servisine kontrol ettirilerek akünün bitişi tespit ettirilmelidir. Akü kullanım ömrünü tamamladı ise akü değişimi yapılmalıdır, deşarj veya bakım ihtiyacı tespit edildi ise akü şarj ve talimatları doğrultusunda gerekli işlem yapılmalıdır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
Akünün bitmesi aracınıza zarar verir mi sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Aküsü biten araç çalışmayacaktır, çalışması için zorlamanız hâlinde ise motora zarar verebileceğiniz için aracınızın aküsü bitmişse PratikAraba ekibimize başvurmanızı tavsiye ederiz.
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Gece sürüşlerinde sürücü çok daha erken yorulur, bu nedenle daha sık mola vermesi gerekebilir. Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir.
Yalnızca şehirlerarası yollarda, yeşil veya araziye yakın renkteki araçların, -kısa huzmeliler olmak üzere- gündüz far yakması kabul edilebilir. Sadece motosikletlerin küçük olmalarından dolayı; dikkat çekmeleri ve kolay görünmeleri için gündüz far yakmaları, hem gerekli, hem de mecburidir.
Eğer hareket halindeyken, akü lambası kırmızı yanıyor ise bu aracınızın gerekli şarjı yapmadığı anlamına gelir. Aracınız ihtiyacı olan elektriği, aküde bulunan elektrikten harcıyor demektir. Kırmızı akü lambası yandığında, sıkıntıya girmemek için aracınızı stop etmeden, en yakın elektrikçiye gitmeniz gerekir.
Akünde sıkıntı yoksa sigortaları kontrol et. Sigortaya bak, akü voltajını ölçtür,Sadece farlar yanmıyorsa farda bir sorun olabilir. Sigortaya bak, akü voltajını ölçtür,Sadece farlar yanmıyorsa farda bir sorun olabilir. Ampulleri patlamış olabilir en basit olarak onları kontrol edin.
En fazla akü biter.
Akü bitmesi konusunu öncelikle kullanım ömrü anlamında ele alabiliriz. Akülerin raf ömürleri çok uzun sürelidir. Ancak bunlarda da 6 ay gibi belirli aralıklarla şarj gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. Araçta kullanılmaya başlayan akülerde ise kullanım ömrünün 4-5 yıl gibi bir süre olduğunu söyleyebiliriz.
Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Artı kutuplarda artı işareti (+), eksi kutuplarda eksi işareti (-) olur. Artı takviye kablosunu iki akünün de artı kutuplarına bağla. Artı takviye kablosu, başka bir işaret yoksa genelde kırmızı renklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri