Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
Akülerin kendi kendini şarj edebildiğini belirtmiştik. Bu sebeple en azından yirmi dakika kadar aracınızı sürerek akünüzün dolmasını sağlayabilirsiniz.
Marşa bastığınızda sürekli cılız bir ses duyulur. Başlatma düğmesi yerine araç anahtarı kullanmanız gerekir. Bir süre sonra kontağı çevirseniz de araç tepki vermez. Nihayetinde motora elektrik gitmediği için araç çalışmaz.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Boşalmış bir aküyü şarj etmek için bir çift akü takviye kablosuna ve aküsü dolu, çalışır durumda bir diğer arabaya ihtiyacın olacak. Ardından aküleri takviye kablosuyla birbirine bağlamalı ve boşalan aküyü, işlevsel aküden enerji aktararak şarj etmelisin.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
akünün ne kadar boşaldığına bağlı olarak şarj olma süresi ortalama 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir, Efb- Agm Start- Stop Akülerde bu oran uzun sürebilmektedir. Araçlar çalışırken akü sürekli olarak şarj olacaktır. Çabuk akü şarj etme şekli ile 12V'luk bir akü yaklaşık olarak 15-20 dakikada şarj edilebilir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Akü bittiğinde ne olur? Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz. Bu da aracınıza elektrik gitmediğini gösterir.
Akünün bitmesi aracınıza zarar verir mi sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Aküsü biten araç çalışmayacaktır, çalışması için zorlamanız hâlinde ise motora zarar verebileceğiniz için aracınızın aküsü bitmişse PratikAraba ekibimize başvurmanızı tavsiye ederiz.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Arabanın anahtarı çevrilince araba çalışmıyorsa ya da uzun süre kullanılmadıktan sonra araba çalışmazsa akü bitmiş demektir. Akünün bitmesi demek elektik aktaramaması demektir. Bu da aracın çalışmasına engel olan bir durumdur.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır. Muhtemelen çalıştırmada daha çok akım çekip yerine koymak kısa süre rölanti ile mümkün olmaz. Arkadaşların dediği gibi sağlıklı akü 1-2 ayda birşey olmaz.
Akünün şarj seviyesi mutlaka kontrol edilmelidir. Yeterince şarj edilmeyen ve uzun süre boyunca deşarj durumunda kalan akülerde sülfatlaşma ortaya çıkar. Bu da akünün ömrünü kısaltan önemli bir unsurdur. Aküye verilen şarj sırasındaki akım akü kapasitesinin 1/10'u kadar olmalıdır.
Akü ölçüm testi akü pilinin şarj durumunu bir voltmetre yardımıyla ölçmektir. Analog ve dijital voltmetreler yardımıyla bu ölçümler yapılabilir. Tabi ki dijital voltmetrenin okunması daha kolaydır ve daha sağlıklı ölçümler yapmaktadır.
110 TL - 2200 TL
Profesyonel ve güvenilir Akü Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Akü Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Bir araba aküsünün şarj tutmamasının önemli bir nedeni yaştır. Pilinizin çok eski ve yıpranmış olduğuna dair bariz işaretler arasında korozyon ve çatlama sayılabilir. En az dört yaşındaysa, muhtemelen değiştirilmesi gerekir. Daha genç akülerde, günlerce veya haftalarca çalışmayan bir araba da şarjını kaybedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri