Dipçekimi, akvaryum suyunun dipten çekilmesi anlamına gelmektedir. Akvaryumiçerisindeki pislikler kum içerisinde veya kumun üzerinde birikeceğinden,akvaryumlarda haftalık dip çekimleri yapılmalıdır.
Dip çekimi en az haftada bir kere şarttır. Bunun nedeni suda oluşan nitrat suyun dibinde birikir. Dip çekimi yapılmazsa ve balık yükü akvaryuma göre fazla ise kaçınılmaz son. . ( ölüm) ayrıca nitrat oksijeni de azalttığı için elektrik kesintisinde filan en ufak bi şeyde balıklarınız havasız kalınca ölür.
Periyodik olarak akvaryum kaç günde temizlenir diye soruyorsanız, 4-5 haftada bir suyun dörtte biri yenilemenizi öneririz. Bu şekilde daha taze ve uzun süre berrak bir su elde edebilirsiniz.
Uzmanlar tarafından haftada bir kez mutlaka kısmi su değişimi yapılması tavsiye edilmektedir. Bu işlem için akvaryum temizleme sifonu ile bir kovaya akvaryum suyunun en fazla % 20 kadarını boşaltarak yerine daha önceden hazırladığınız dinlenmiş suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Dip çekimi dediğimiz şey akvaryum suyunu bir kovaya boşaltmak demektir. Akvaryumun en pis kısmı akvaryumun dibi olduğu için dip süpürgesi yada akvaryum sifonu adı verilen alet ile dipteki pis su çekilir yerine temiz su ilave edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kaya tuzu sudaki nitrat ve zararlı bakterileri bastırır. Akvaryumlarımızda koruyucu görev yapar. Balıklarda sürtünme ve solungaçlarda kırmızılık olursa kullandığımız tuz miktarı o dönem için arttırılmalıdır.
Belirtileri: Balıklar arası huzursuzluk,didişme,akvaryum dışına sıçrama,kavgalar,küçük balıkların yenmesi. çürümeleri kaçınılmazdır.Akvaryumları bitkilendirmeden önce bitkiler hakkında bilgi almalı ve buna göre düzeni ayarlamalıdır.
Balıklarınız İçin En Doğru Çözüm: Arıtılmış Su
Evet, arıtma su kesinlikle kullanılabilir! Akvaryuma sahip herkes, mutfağındaki su arıtma cihazlarını kullanarak balıkları için ideal yaşam alanı oluşturmak konusunda çok önemli bir adım atabilir!
Balıkların yeteri kadar beslenmesi için sabah ve akşam 1'er tane yem vermeleri tavsiye edilmektedir.
Dinlendirilmek suretiyle kloru uçurulmuş suyun istenilen akvaryum ısısına dengelenmesinde çok az kaynamış su ilavesi ise uygundur.
Balıklarınızın türüne göre bir süre canlı yem deneyebilirsiniz. Canlı yemler suyunuzun dengesini diğer yemler kadar etkilemezler. Akvaryum suyunun %30'luk kısmını her hafta değiştirmeniz gerekir. Bu değişimi hiç atlamadan yaparsanız akvaryumunuzun suyu berrak olacaktır.
Dipçekimi, akvaryum suyunun dipten çekilmesi anlamına gelmektedir. Akvaryumiçerisindeki pislikler kum içerisinde veya kumun üzerinde birikeceğinden,akvaryumlarda haftalık dip çekimleri yapılmalıdır. Görünen pislikler vekirlilik haricinde akvaryum suyunun kimyasında da öneli rol oynar.
Aynı zamanda akvaryumun temizlik görevlileri olarak bilinen vatoz balıkları arasında anavatanı Güney Amerika'nın Amazon nehri olan Cüce Vatozlar, akvaryumların en bilinen canlılarından biri. Büyük vatozlar, 120 santimetre civarı olabilirken, cüce vatozlar büyüdüklerinde ortalama 10 santimetre boyutlara ulaşabiliyor.
Akvaryum aydınlatma cihazı sürekli olarak çalışması gerekmez. Akvaryum aydınlatması, bitkilerin fotosentez yapabilmesi ve su içindeki canlıların doğal döngülerini takip edebilmeleri için önemlidir. Ancak, akvaryum aydınlatması ışığı 12 ila 14 saat arasında bir süreyle sınırlamak genellikle uygun bir yaklaşımdır.
suyun berraklaşması için 4-5 gün kadar bir süre geçmesi gerekiyor.
Işık,bitki olmadığı sürece zevktir.Balıkların ve bakterilerin sağlıklı gelişebilmesi için gün ışığı yeterlidir. Bunun en önemli nedenide d vitaminin öncül maddesi ancak güneş ışınları ile birlikte d vitaminine dönüşür.
Karantina akvaryumuna bol oksijenlenme yaptığınıza emin olun. Japon balıkları çok fazla atık üretir ve akvaryum suyu hızla kirlenebilir ve amonyak patlaması oluşabilir. Bakteri oluşumunu hızlandırmak için akvaryumunuzun suyunu haftada bir yüzde 30 değiştirin. Su değişimini de dipten çekerek yapın.
Japon balıklarının akvaryumu her bir balık için 10 litre su içermelidir.
Japon Balığı çok dayanıklı bir türdür. 5 litrelik fanuslarda 2-3 yıl bakanlar bile var.Ancak balığı sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek için bence akvaryum hacmi min. 100 litre olmalı ve balık başına 20 litre su düşmelidir. En az 80 litrelik akvaryumda balık başına 25 litre düşecek şekilde bakılması en sağlıklısıdır.
Aksine çeşme suyu daha yararlıdır akvaryum için . Bitkiler için bir-çok mikro element içerir, eger yumuşak su balığınız yok ise çoğu tür balık sert su sever. Aksine çeşme suyu daha yararlıdır akvaryum için .
Musluk suyu akvaryum suyu değildir
Akvaryuma musluk suyu yoluyla getirilen kirleticiler, örneğin klor ve bakır, kurşun veya çinko gibi ağır metaller ilk adımda genellikle solungaçlara ve balığın derisine zarar verir.
Çok nazik olmadıklarından japon balıklarını musluk suyunda besleyebilirsiniz. Ancak suyu kullanmadan önce en azından iki gün dinlendirin. Bu sayede içindeki klor gazı uçmuş ve pH değeri stabil hale gelmiş olur. Klordan tamamen kurtulmadan akvaryumunuzda kullanmayın.
Sizin yapmanız gereken tek şey ise, filtrenizin çıkış borusunu yüzeye doğru yöneltmektir. Bu sayede yüzey gerilimi bozulur, ve yüzeyde dalgalanma oluşur. Bu dalgalanma sırasında sudaki karbondioksit dışarı atılır, ve yerine oksijen suya girer.
Akvaryum hava motoru ne kadar çalışmalı sorusu akvaryum tasarlamak isteyenlerin merak ettiği bir sorudur. Hava motorunun sürekli çalıştırılması gerekir çünkü içeride bulunan canlılar hava motoru sayesinde oksijen ile buluşur. Bu yüzden hava motoru yapılacak olan temizlik ve bakım işlemleri haricinde kapatılmamalıdır.
Biz havadan oksijen alırken onlar çözünmüş oksijenle yaşıyorlar” diyor. Çoğu balık solungaçlarından suyun geçmesiyle nefes alır. Ancak solungaçları zarar görürse veya solungaçlarından su geçemezse balıklar da boğulabilir. Tabii ki teknik olarak suyu solumadıkları suda boğulmazlar ama oksijen eksikliğinden ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri