Örneğin, ofsayt pozisyonunda yer alan bir oyuncu, kaleye doğru çekilen şut sırasında hiçbir hamle yapmasa ve top sadece yanından kaleye gidip gol olsa dahi 'ofsayt' bayrağının kalkmasına neden olacak. Bu şekilde atılmış bir gol artık geçerli sayılmayacak.
Yan hakemler tarafından belirlenen ofsayt, futbol tarihi boyunca çoğu kez değişikliğe uğrayarak günümüzdeki son halini almıştır. Futbol Oyun Kuralları kitabında ofsayt şu şekilde tanımlanır: “Bir futbolcu rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.”
Top ile kale çizgisi arasında hiç rakip olmasa bile "Son adam" tabiri yine top için geçerli olur. Topun ayaktan çıktığı anda pası alan oyuncu kendi yarı alanında ise, oyuncu hiçbir şekilde ofsaytta sayılmaz, ofsayt kuralı yalnızca rakip yarı alanında geçerlidir. Kollar bu tanıma katılmamıştır.
Taç atışı, köşe vuruşu ve kale vuruşu oyunlarında ofsayt kuralı uygulanmaz. Ek olarak: Bir hücum oyuncusu, pasif bir durumda ise (topla oynamıyor veya oyuna müdahale etmiyorsa) ofsayt ihlali oluşmaz.
3 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni ofsayt kuralına göre, omuz ofsayt olarak değerlendirilmez. Bu kurala göre, ofsayt pozisyonunun değerlendirilmesinde, futbolcunun koltuk altı sınırı dikkate alınır.
İlgili 27 soru bulundu
FIFA ilk olarak 2 ülkede uygulamaya başlayacağı yeni ofsayt kuralını onayladı. Yeni ofsayt kuralında, futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt verilecek.
Buna göre ofsayt, rakibinin kale çizgisine yakın', kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin kale çizgisine toptan ve ikinci son rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir. Kollar ise bu tanıma katılmamıştır.
Kale vuruşu ya da başka bir deyişle aut atışıyla top karşı takımın kalesine girerse gol geçerli sayılır, ancak top kale vuruşunu kullanan takımın kendi kalesine girerse gol sayılmaz, rakip takım köşe vuruşuyla oyunu tekrar başlatır.
kalecinin arkasında ofsayt olmaz. Ofsayt kuralı, topu kontrol eden oyuncunun bulunduğu konuma göre belirlenir. Kaleci, topu kontrol eden oyuncu olarak kabul edilmez. Bu nedenle, kalecinin arkasında bulunan bir oyuncu, ofsayt pozisyonunda değildir.
artık olmayacakmış. bu değişiklikten; "yeni kural, fıfa tarafından, "bir oyuncu rakip oyuncunun topla oynama yeteneğini etkileyecek bir eylemde bulunursa bu ofsayt olarak cezalandırılır" ifadeleri ile tanımlandı." şeklinde vazgeçilen kural.
Ofsayt, takım oyuncusunun, kafasının, vücudunun ya da ayağının herhangi kısmının rakibin kale çizgisine top ve ya sondan ikinci olan rakipten yakın olduğu anlamına gelen bir durumdur. Topun ayaktan çıktığı andan itibaren top kale içine sondan ikinci rakipten yakın ise son adam tabiri top adına geçerli olur.
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi. Yalnızca İngiltere'ye bile 20'den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
Bu düzenlemeye göre pasif konumdaki bir oyuncu topa sırtını dönüp oynama isteğinde olmadığını gösterse bile topa müdahale edebilecek rakip futbolcunun (veya kalecinin) önünü kapatıyorsa/yolunu kesiyorsa ofsayt olarak değerlendirilecek.
Ofsayt, futbol oyununda rakip takımın sahasında, kendi sahasındaki oyuncuların olmadığı durumlarda gol atmaya çalışan oyuncunun durumudur. Bu durum, oyunun sadece erkek oyuncuları için geçerli değil, aynı zamanda kadın oyuncular için de geçerlidir.
yoktur. Hayır çünkü çizgi dışında, bozmuyor. olduğu için saha dışı içi farketmez. icindeyken oraya gittiyse bozar.
Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir. Bu pozisyon net ofsayt. Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir.
Yani oyuncunun top hareket halindeyken rakip kale hattında bulunan defansın arkasında kaleye toptan ve rakip defans oyuncularından daha yakında bulunmasına ofsayt denilmekte. Bir takım oyuncusu topla buluştuğu ya da pas aldığı anda kendisinin önünde en az 2 rakip oyuncu bulunmak zorundadır.
Kural diyor ki; kaleci son oyuncunun önündeyse ofsayt olmaması için 1 değil 2 oyuncu olmalı. Bu pozisyon ofsayt.
Oyuncu şu pozisyonlarda ise ofsayt değildir; Kendi yarı sahasındaysa, Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa.
Yeni kural: Kasıtsız ya da bir kazayla bir futbolcunun eliyle gol atması durumunda gol geçerli sayılmayacak. Futbolcu gol atma fırsatı bulursa da pozisyon devam ettirilmeyecek. Eski kural: Elle oynamalar hakem inisiyatifine bırakılıyordu.
futbol kurallarina göre imkansizdir. kendi kullandigi korner atisindan gelen topa diger bütün oyunculardan önce ulasan futbolcu topa dokundugu anda hakem oyunu durdurur ve rakip takima verir.
Bazı sistemler, başka bir oyuncunun gol atması hâlinde penaltı veya serbest vuruş yaptıran oyuncuya, veya kendi kalesine gol atmasına neden olan forvet oyuncusuna da asist yazdırabilmektedir. Bir gol genellikle asistsiz veya bir asistle olsa da; bazı sistemler iki asiste izin verebilmektedir.
OFSAYTTA KOL SAYILIR MI? Oyun kurallarında yapılan değişiklikleri ülke federasyonlarına gönderen FIFA, ofsayt kuralını da yeniden tanımladı. Baş, vücut ve ayakların, rakip kaleye daha yakın olması avantaj olarak değerlendirilirken, kolların ileride olması ofsayt olarak tanımlanmadı.
doğrusu şudur kalecinin arkasında tek bir oyuncu varsa ofsayt çizgisi kaleciden çizilir. yani mantık tam olarak şudur: senin kale çizginle rakibin en ilerideki oyuncusu arasında tek bir futbolcun(kaleci dahil) varsa pozisyon ofsayttır, ancak 2 veya fazla oyuncu varsa pozisyon ofsayt değildir.
Ancak, penaltı atışlarında topu kontrol eden oyuncu, kale vuruşunu yapan kalecidir. Kaleci, ofsayt kuralına tabi bir oyuncu değildir. Bu nedenle, penaltıda direkten dönen top ofsayt olamaz. Penaltıda direkten dönen top, ofsayt pozisyonunda bulunan bir hücum oyuncusuna da gelse bile, ofsayt ihlali oluşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri