Akdeniz kuzusu olarak da bilinen akya, tüm denizlerimizde yaşar. Ancak en lezzetli dönemleri haziran – ekim arasıdır.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Akya balığı, lezzetli eti ve besleyici özellikleriyle bilinen bir balık türüdür. Omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini, D vitamini ve protein bakımından zengin olan akya balığı, sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir.
İlgili 16 soru bulundu
Eti biraz sıkı ve yağsız olan akya balığı, özellikle tuzda pişirildiğinde oldukça lezzetli olur. Tavada pişirileceği zaman önceden dilimlenip bol yağda kızartılır. Şiş olarak ise küçük parçalara bölünerek pişirilir. Şiş yapılmadan önce balığın iyice terbiye edilmesi ve çok ağır ateşte pişirilmesi gerekir.
Akya balığı özellikle de tuz da pişirildiğinde çok lezzetli olmaktadır. Aynı zamanda akya balığının tavada pişirilebildiği gibi şiş olarak da pişirilebileceğini söylemek mümkündür. Tavada pişirileceği zaman öncelikli olarak dilimlenmesi ve bol yağ içerisinde kızartılması gerekmektedir.
Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balık türlerinin barındırdığı Omega-3 yağ asitleri de diğer balıklara oranla daha fazladır.
Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle büyük miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Üreme mevsimi nisan-haziran arasıdır. Yumurtayı kıyılara döktükten sonra sahile yakın kuytulara sığınmış, “çipil” tabir edilen yavruların, sardalyaların, kefallerin ve kupezlerin sürülerine dalarak kaybettiği enerjiyi toplamak, yumurtaları hazırlarken kaybettiği kiloları geri almak için güzelce tıkınır.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Akya; Uskumrugillerden olan Akya (Lichia amia), lezzetli ve kemikli bir balıktır. Yoğunlukla Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunur ve avı oldukça keyiflidir. Akbalık olarak da bilinen akyabalığının dişleri yoktur ve boyu bir metreye kadar, ağırlığı ise 50 kiloya kadar çıkabilir.
Akya balık avı için ölü veya canlı yem kullanmak sizin tercihinize kalmıştır. Fakat zevkli ve verimli bir av için canlı yem kullanmanız daha iyi bir tercih olacaktır. Bu süreçte, akya balığı yemi tercihinizi ise sardalya veya uskumrudan yana kullanabilirsiniz.
Carangidae familyasındaki bir deniz. balığı türüdür ve Akdeniz'e ve Güney Afrika'nın doğu. kıyı sularına kadar batı Afrika'nın kıyı sularına özgüdür.
İş güç telaşı ve günlük koşuşturmalar arasında çabucak geçiştirdiğimiz bir öğün olsa da öğle yemeği aslında önem açısından kahvaltıdan sonra ikinci sırada yer alıyor. Öğle yemeklerinde çorbalar, etli sebze yemekleri, balık, salata ve meyveler tercih edilebilir.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Balıkların protein oranları oldukça yüksektir. Özellikle ton balığının ardından en çok protein oranına sahip olan balık türü karidestir.
Balıkların sağlık için değerini ortaya koyan bir başka ölçüt ise omega-3 yağlarının omega-6 yağlarına oranı. Kültür balıklarında omega-3/omega-6 oranı 1,01/3,67 gibi çok düşük bir orandayken, doğal ortamda yetişen deniz balıkları için 6,80/19,0 olarak belirlenmiş.
Somon, ton, sardalya ve alabalık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar kalp sağlığınıza destek verir. Balıklardaki omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atımlarını ve damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumunu engeller.
Açıklamalar. [1] Kuzu, Çıplak, Leka ve İskender Balığı olarak da anılır. Genelde 50 - 100 cm, en çok 180 cm. ve 60 kg. ağırlıkta olabilir. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenerek dipte kıyılara yakın küçük sürüler halinde dolaşır.
Çıplak, Leka, Kuzu balığı gibi isimlere sahip akya balığı ağırlıklı olarak 50 ile 100 cm arasında boyda en fazla ise 180 cm ve 60 kg ağırlığında avlandığı görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri