Az haşlanmış veya çiğ yumurta salmonella bakterisi taşıyabileceğinden bu haliyle yumurtayı tüketmek zararlı olabilir. Hamilelikte yumurtayı tam pişmiş şekilde tüketmek önerilmektedir. Tam pişmiş yumurtada bakteri olsa bile öleceğinden yumurta güvenli hale gelir.
Haftada en az 300-450 gram ( 2 büyük boy) balık tüketimini sağlamalısınız. Omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurta tercih edebilirsiniz. Protein açısından da zengin olan yumurtayı her gün tüketmelisiniz.
Artan protein ve kalsiyum ihtiyacınız için günde 1 adet yumurta ve 2-3 porsiyon süt/yoğurt tüketiniz.
Yumurta mümkünse haşlanmış olarak tüketilmesi gerekir. En az 3 dakika kaynaması ama mümkünse sülfür halkaları oluşmaması için 10 dakikayı da geçmemesi gerekiyor. Pişmemiş, az pişmiş ya da çiğ yumurtayı gebelikte önermiyorum. Eğer haşlanmış yumurta sevmiyorsak omlet olarak da yumurta tüketebiliriz.
Az pişmiş ve kayısı kıvamında pişirilmiş yumurtada salmonella denilen bakteriler tam olarak ölmez, bu da anne adayı ile bebeğe bazı zararlar verebilir. İyi pişmiş yumurtada bakterilere rastlanmadığı için yumurtanın sarısının ve beyazının katı olana kadar pişirilmesi önerilir.
İlgili 31 soru bulundu
Tam buğday unu ile yapılmış ekmek, fıstık ezmesi, krem peynir besleyici kahvaltı seçeneklerinden. Kalsiyum, bebeğinizin güçlü kemik ve dişlerinin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı kasları ve sinirleri desteklediği için gebelik sırasında gereklidir. Kahvaltıda süt ürünlerini tercih etmek, kalsiyum için önemli.
Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
Dut, vişne, dalak, karaciğer yemenin veya dokunmanın doğum lekelerine yol açtığı inancının tamamen yanlış olduğu vurgulayan Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, bebeğin dış görünümündeki sıra dışılıkları anne adayının beslenmesiyle ilişkilendirmenin doğru olmadığını belirtti.
İspanyol bilim insanları tarafından yapılan araştırma, hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ceviz gibi kuru yemiş tüketiminin bebeğin zekâsını geliştirdiğini gösterdi.
Az haşlanmış veya çiğ yumurta salmonella bakterisi taşıyabileceğinden bu haliyle yumurtayı tüketmek zararlı olabilir. Hamilelikte yumurtayı tam pişmiş şekilde tüketmek önerilmektedir. Tam pişmiş yumurtada bakteri olsa bile öleceğinden yumurta güvenli hale gelir.
Folik Asidi İhmal Etmeyin
B vitaminleri beyin gelişimi açısından önemlidir. Özellikle folik asit beyin ve sinir sistemi gelişiminde önemlidir ve eksikliği en çok görülen vitaminlerdendir. Besinler içinde en çok marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur.
Çünkü hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin bir hücreden fetüse geçtiği kısa ama bir o kadar da bebeğin hızlı geliştiği bir süreçtir. Hamilelikte ilk üç ayı düşük bakımından da en riskli aylardır. Ayrıca bu dönem bebeğin gelişen organları alkol, ilaç, ve diğer zararlı maddelerin hasara yol açabileceği en hassas dönemdir.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Günlük 6-8 porsiyon kadar karbonhidrat grubu tüketmelerinde bir sakınca yoktur. (1 porsiyon=1 dilim ekmek=1 kase çorba=3 adet galeta=2 adet kıtır ekmek=3 yemek kaşığı bulgur pilavı=1/4 yufka=1 orta boy patates=1/4 simit=2 yemek kaşığı leblebi=3 yemek kaşığı yulaf ezmesi).
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Çiğ et (etli çiğ köfte), pişirilmemiş kümes hayvanları mikroorganizma kaynağı olduklarından dolayı size ve bebeğinize enfeksiyon bulaştırabilirler. Bu çiğ etler de listeriozise sebep olabilir.
Gebe kadının orgazm olmasının bebeğe ya da kendine hiçbir zararı yoktur. Orgazm sonrası genel bir rahatlamadan sorumlu olan endorfin salgısının, bebeğin de yararına olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle cinselliği hem en istekli hem de en rahat yaşayabileceğiniz ikinci üç aylarda bu konuda çok rahat olabilirsiniz.
Gebelikte orgazm olmak bebeğe zarar verir mi? Orgazmla birlikte rahimde de kasılmaların olabileceği bildirilmektedir. Sağlıklı gebeliklerde orgazm sırasında görülen kasılmaların anne ve bebeğe zararı yoktur, düşük ve erken doğuma neden olmaz. Riskli gebelik durumlarında kadın doğum uzmanının görüşleri alınmalıdır.
Kürtaj, istenmeyen gebeliği veya gebeliğe bağlı olarak gelişen sağlık sorunlarını ortadan kaldırma amacıyla yapılan müdahaledir. Tıp biliminde küretaj olarak da bilinen bu operasyon, gebeliğin sonlandırılması amacıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri