2- Akyaka, Muğla Gökova Körfezi'nin doğusunda bulunan Akyaka, 2011 yılında sakin şehir unvanını aldı.
Akyaka, 2011 yılında sakin şehir unvanını almış bir beldedir.
Bunlar ise; Muğla Akyaka, Isparta Eğirdir, Çanakkale Gökçeada, Sinop Gerze, Bolu Göynük, Şanlıurfa Halfeti, Bolu Mudurnu, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, İzmir Seferihisar, Sakarya Taraklı, Erzurum Uzundere, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Aydın Yenipazar, Muğla Köyceğiz, Bitlis Ahlat ve Ankara Güdül.
Bu destinasyonlardan birisi de Muğla'nın şehir merkezinden sahile doğru inerken 671 rakımlı Sakar Geçidi aşıldıktan sonra eşsiz manzarası ve doğasıyla Gökova körfezi içerisinde yer alan Akyaka (Şekil 1) beldesidir (Cittaslow Türkiye, b.t.a).
İlgili 27 soru bulundu
Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir? Cittaslow hareketi 1999 yılında İtalya'da doğdu. Cittaslow'daki 'citta' İtalyancada 'şehir', 'slow' ise İngilizcede 'yavaş' demek. Bu iki sözcüğün birleşmesinden türeyen Cittaslow, 'sakin şehir' anlamına geliyor.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
Hayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan 'Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya'nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22'ye yükseldi.
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Yurtiçinden ve yurtdışından organik tarımla uğraşmak isteyenler için Gökçeada bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Bireylerin birbiriyle iletişim kurabildiği, sosyalleşebildiği, kendi kendine yetebilen, sürdürülebilir olan, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, doğasına, kültürüne ve göreneklerine sahip çıkan, altyapı sorunları olmayan, nüfusu 50.000'den az olan kentler, Cittaslow felsefesine göre Sakin Şehir olarak ...
Akyaka'da meşhur olan şeyler; Nail Çakırhan Müzesi'ni ziyaret etmek, Azmak Nehri kıyısında rakı balık yapmak, Azmak Nehri'nde tekne turu yapmak, Sedir Adası'nda yüzmek, Aşıklar Yolu'nda yürüyüş yapmak ve Idyma Antik Kenti'ni ziyaret etmektir.
Akyaka, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı güzel mi güzel bir sahil kasabasıdır. Marmaris ile Muğla'yı birleştiren yolun yaklaşık olarak orta noktasında bulunan Akyaka, bakir doğasıyla ziyaretçilerine harika bir tatil vadeder.
Türkiye'de sakin şehir sayısı Finike ile beraber 22 oldu.
Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 287 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor.
İtalya'da düzenlenen genel kurulda, dünyanın en sakin şehirleri belirlendi. Listede Artvin'in Şavşat ilçesi ilk sırada yerini aldı.
Taraklı Türkiye'nin Marmara Bölgesinde eski İstanbul – Ankara karayolu ve tarihi İpekyolu güzergâhında konumlanmıştır. Adını şimşir tarak yapımından almış olup, ses ve çevre kirliliğinden uzak konumuyla İtalya merkezli Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dâhil olan sayılı ilçelerimizden birisidir.
Seferihisar küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına ve özelliklerini yok etmesine karşı çıkan birliğin belirlediği kriterlerleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk Cittaslow'u oluyor. Belediyenin “yavaş felsefesini” benimsemesi ve gerçekleştirdiği projeler Seferihisar'ı bu alanda örnek bir belediye haline getiriyor.
Cittaslow nedir ya da Türkçesiyle sakin şehir nedir diye bakıldığında: Giderek hızını artan kentlere karşı yavaş yaşamayı esas alan şehirlerdir. Bu kavrama göre; aşırı kentleşme ile beraber gelen hızlı tüketim, koşturmaca, hızlı iş yaşamı gibi durumlar, hayatı keyifli şekilde yaşamaya engel oluyor.
Belirlenmiş olan kriterler; bir şehirde sürdürülebilir, sakin bir hayatı hedefliyor. Sakin şehirlerin ortak özellikleri; ✓50 binden az sayıda nüfusa sahipler. ✓ Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar. ✓Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar.
Gerze: Sinop iline bağlı Gerze ilçesi, Cittaslow unvanını 2017 yılında almıştır.
Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçildi.
Seferihisar, 2009 yılında küreselleşmenin şehirleri aynılaştırmasına karşı çıkan Uluslararası Cittaslow Şehirler Ağına katılan ilk şehir olmuştur.
Bir bölümü Fırat Nehri üzerine kurulan Birecik Baraj gölü altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, kart postallık görüntüsüyle ziyaretçilerini büyülüyor.
Seferihisar ilçesi, Türkiye'nin ilk Cittaslow'u (sakin şehir) oldu. İtalya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına giden ve başvuru dosyasını sunan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin Cittaslow başvurusunun kabul edildiğini ifade etti.
yavaş yemek hareketinin bir uzantısı olarak ortaya çıkan sakin şehir hareketi, 15 Ekim 1999 tarihinde İtalya'nın Orvieto şehrinde, Chianti, Orvieto, Bra ve Positano kentlerinin belediye başkanları ve Yavaş Yemek Hareketinin kurucusu Carlo Petrini tarafından imzalanan sözleşmeyle resmen kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri