Depremin öncü olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “04.55 Bingöl-Karlıova, Kazancı M4.1 depremi 6.5 km derinde oldu. Karlıova, Doğu ile Kuzey Anadolu Kırıklarını kesim yeridir.
Prof.
Ahmet Ercan, meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu. Prof. Dr. Ercan, meydana gelen depremin öncü olmadığını vurguladı.
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
22 Mayıs 1971 tarihinde Türkiye'nin Bingöl ili, 6.8 Ms büyüklüğünde yıkıcı bir depremle sarsıldı. Bu felaket, 878 kişinin hayatını kaybetmesine, 700 kişinin yaralanmasına ve 9111 binanın hasar görmesine veya yıkılmasına neden oldu.
Bingöl İl Merkezi'nin Deprem Üretme Riski Yüksek Olan Faylara Göre Konumu (Zengin, 2020). Bingöl zayıf bir zemine sahip olması nedeniyle olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binaların altından diri fay geçen illerimizden biridir.
İlgili 38 soru bulundu
Bingöl'de 4.2 büyüklüğünde deprem...
Metropol Haber on X: "Japonya'nın Akashi bölgesinde meydana gelen 8.7 şiddetindeki şok deprem: https://t.co/nwiRXdFBii" / X.
Bingöl Üniversitesi'nden Dr. Kenan Akbayram, Bingöl'de 30 yılda bir büyük depremlerin meydana geldiğini belirtiyor.
71 Bingöl Depremi, 22 Mayıs 1971 tarihinde merkez üssü Türkiye'nin Bingöl ili olan deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 878 kişi öldü, 700 kişi yaralandı, 9111 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Haber Merkezi - Dr. Kenan Akbayram, “Yedisu Fay Zonu, Erzincan Fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir” ifadelerini kullandı.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl'den geçen Doğu Anadolu Fay Hattının kırılmaya başlandığını belirterek, insanları depremlerin değil binaların öldürdüğünü söyledi. Yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR'ı “Kaşif” ile deprem bölgesini dolaşmaya devam ediyor.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Dr. Feyzi Bingöl, bu tür büyük depremlerin artçılarının 5 ile 10 yıl sürebileceğini belirtti. Bingöl, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman ve Malatya gibi illerde bu artçı depremlerin devam edeceğini ve büyüklüklerinin 6'ya kadar çıkabileceğini ifade etti.
75 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu fay zonu, Serpmekaya ve Sakaören köylerinden de geçtikten sonra, Karlıova'nın doğusunda Kuzey Anadolu fay zonu ile birleşmektedir.
Sulu gevşek zeminlerde daha da büyük yıkımlara neden oluyor. Mesela Bingöl'de meydana gelecek bir deprem zemini çok gevşek iyi sertleşmediği için Diyarbakır'dan daha çok Batman'ı etkiler. Olabilecek 7 büyüklüğünde bir deprem Diyarbakır için de risk oluşturur” dedi.
Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında olduğu belirtildi.
Prof. Dr. Naci Görür Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısında bulunarak, "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda" dedi.
Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır. Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Bu sınır, tektonik plakaların jeolojik evrimiyle birlikte zamanla değişmektedir; ancak ABD Jeolojik Araştırma Birimi (USGS), teorik deprem büyüklüğü limitinin 10 olduğunu, bu büyüklükten daha büyük depremlerin olmasının mümkün olmadığını söylemektedir.
Deprem. Deprem Ming hanedanından İmparator Jiajing'in saltanatı zamanında olmuştur. Jeolojik verilere dayanarak yapılan modern tahminlere göre, depremin Mw (moment magnitude scale) ölçüsüne göre yaklaşık 11 şiddetinde olduğunu tahmin edilmektedir.
1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi de Doğu Anadolu Fay sistemi içinde yer alan ikinci dereceden bir fayın hareketine bağlı olarak gelişmiştir. Bingöl ve civarı depremsellik açısından oldukça aktif olup, son yüzyılda özellikle Erzincan, Tunceli ve Bingöl kaynaklı depremler bölgede etkili olmuştur.
Ana depremden bir gün önce orta şiddetli bir yer sarsıntısı meydana geldi, ana depremden sonra 1 ay süreyle artçı sarsıntılar devam etti. Deprem, Bingöl'ün yanı sıra Erzincan'ın bazı köylerinde de yıkımlara ve ölümlere yol açtı. Bu depremden 10 gün önce 1971 Burdur depremi yaşanmıştı.
Depremin, Göynüksuyu vadisi boyunca uzanan bu sol yönlü yırtılma fayının güneybaü kesiminde tekrar harekete geçmesiyle oluştuğu saptanmış ve bu suretle, Karlıova-Göynük-Ağâçeli-Bingöl kırık hattının da en az Kuzey Anadolu fay zonu kadar tehlikeli bir aktif zon olabileceği sonucuna varılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri