İSTANBUL – Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 itibariyle yayımladığı yeni çizelgeye göre, okullarda din derslerinin saati artacak. Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi.
İlkokul ve ortaöğretimde din dersleri sayısı ise artırıldı. BirGün'ün aktardığına göre, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim döneminde uyguladığı programa göre din derslerinin sayısı artırıldı. 16 saate çıkarılan din eğitimi ile birlikte sanat, spor gibi dersler de kaldırıldı ya da azaltıldı.
2023-2024 eğitim öğretim yılında din derslerine daha da ağırlık verildi. İlkokul ve ortaöğretimde, din derslerinin saati artırıldı. Yabancı seçmeli dersler ile güzel sanatlar dersleri ise anadolu liselerinde kaldırıldı.
2017'de yapılan değişiklikle ortaokullarda ve liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatleri “iki ders saati” olarak belirlendi. Bazı temel derslerin saatleri düşürülürken haftada en az iki saat din dersi verilmesi zorunlu tutuldu.
İlgili 23 soru bulundu
İlk ve orta öğretimde din dersi 16 saate çıkarıldı, yabancı dil, spor ve sanat dersleri daraltıldı Yeni haftalık ders çizelgesine göre, tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine de olanak sağlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde yaptığı değişiklik, iktidarın tercih ve yönelimlerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
Resmî okullarda, ilk ve orta öğretim boyunca öğrenci haftada en az 2 saat olmak üzere Din ya da Ahlâk (Moral) derslerinden birisini seçerek okumak zorundadır. Seçmeli din dersleri, Katolik, Protestan, Ortodoks, Yahudi, İslâm dersleridir.
Din Kültürü ve Ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
1982 yılında hazırlanan yeni Anayasanın 24. maddesinin ilgili paragrafı aynen şöyledir: “Din ve ahlak eğitimi ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
Conversation. Yeni alınan kararla 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıftan başlamak üzere Almanca dersi kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacak.
Bu nedenle din eğitimi ve öğretiminde iki husus önemlidir: 1. İlk ve ortaöğretimde din dersi zorunlu olmalıdır, 2. Anayasada yer alan “isteğe bağlı din eğitimi”nin hayatiyet kazanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
b) İşitme ve konuşma engelli olduklarını, Sağlık Kurulu Raporuyla belgelendirenler yabancı dil dersinden, c) Müslümanlıktan başka diğer dinlere mensup olanlar, beyanlarına göre isterlerse "Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi" dersinden, muaf tutulurlar.
Ayrıca “Din Dersi” 1927'de ortaokulların, 1930'da ise ilkokulların programlarından kaldırıldı. 1930 ilkokul programına göre, sadece beşinci sınıf öğrencileri, velilerinin talepte bulunması halinde, program dışı olarak, haftada yarım saat verilecek Din Dersi'ne devam edebildi.
Türk eğitim sistemi tamamen dinden ve dini eğitim ve öğretimden soyutlanmıştır. 1930'lu ve 1940'lı yıllarda yasak olan din eğitimi ve öğretimi, demokrasiye geçişle birlikte yeniden canlanmaya başlamıştır.
İngiltere'de din eğitimi dersi hukuki olarak zorunlu derslerden bir tanesidir. Ancak dersin zorunlu olması, aynı zamanda önem verilen bir ders olduğu anlamına gelmemektedir. Yapılan mülakatlar ve incelenen çalışmalar göstermektedir ki İngiltere'de Din eğitimi önem verilmeyen bir ders durumundadır.
7. sınıf öğrencilerinin sorumlu olduğu dersler; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor dersleridir.
6. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Görsel Sanatlar, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Beden Eğitimi ve Spor derslerinden oluşmaktadır.
4. sınıf dersleri Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Oyun ve Fiziki Ekinlikler, Trafik Güvenliği ve İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi derslerinden oluşmaktadır.
8. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor, Rehberlik ve Kariyer Planlama derslerinden oluşmaktadır.
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri seçmeli ders olmak durumundadır. İsteyen her öğrenci dini öğrenmeli. Bunu zoraki bir noktaya getirmemelisiniz. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu laik ve kamusal eğitimden yana tutum takınmak zorundadır.”
Yani 8 saat zorunlu din dersine 8 saat zorunlu din dersi daha eklendi. Böylece ortaokulda din dersi 16 saate çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri