Ala ismi, olgunlaşmamış anlamına da gelir. Ala İsmi Kur'an'da Geçer mi? Türkçe kökenli isimler arasında yer alan "Ala" ismi, Kuran-ı Kerim'de geçmez. Diğer bir yandan Anlamı bakımından caiz olmayan isimler içinde yer almadığı için kız çocuklarına verilebilecek bir isimdir.
Allah'ın sıfatı olarak a'lâ ; yüce, en yüce, en şerefli; alî, şânı, kadri yüce ve kudreti büyük olan; müte'âl, pek yüce ve noksan sıfatlardan münezzeh olan, gücü ile her şeyden üstün olan demektir.
A'lâ, en yüce demektir. Sûrede Allah, vahiy ve Kur'an, peygamber ve tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları farklı tavırlar ve bunun ebedî hayattaki sonuçları ele alınmıştır.
Ali ismi Kur'an-ı Kerimde Nisa Suresi, Hac Suresi, Meryem Suresi, Lokman Suresi, Şura Suresi, Zuhruf Suresi, Mümin ve Sebe surelerinde geçmektedir. Burada Ali ismi onurlu ve şanlı anlamlarında kullanılmıştır.
Ala ismi, Türkçe kökenli olmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Diğer bir yandan Anlamı bakımından caiz olmayan isimler içinde yer almadığı için kız çocuklarına verilebilecek bir isimdir. Ala İsminin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
"Âlâ, Kur'an-ı Kerim'de sure ismi olarak geçiyor, dinen uygun değil"
Alî, Allah'ın isimlerinden biri olarak meşhur esmâ-i hüsnâ hadisinde yer aldığı gibi (bk. İbn Mâce, “Duʿâʾ”, 10) Resûl-i Ekrem'in kendi dualarında (bk. Müsned, IV, 54), ayrıca Hz. Ali'ye öğrettiği duada da (bk.
Ali ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette geçmektedir ve Ali ismini koymak caizdir.
Ali adı Kuran'da geçmektedir. Kuran-ı Kerim'de yüce ulu anlamlarında kullanılmaktadır.
Türkçede renk tarif eden "ala" kelimesiyle karıştırmamak için ilk a'nın uzun okunduğunu göstermek amacıyla "ne âla" şeklinde şapkalı a kullanarak yazmak da mümkündür ve doğrudur.
ala / alâ / âlâ / علاء / على
Yükseklik. Büyüklük. şeref. şan.
Konusu. Sûrede Allah, vahiy ve Kur'an, peygamber ve tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları farklı tavırlar ve bunun ebedî hayattaki sonuçları ele alınmıştır.
Özellikle kız bebek bekleyen veya isteyen aileler, Alya adına rağbet gösteriyor. Alya ismi Arapça kökenli olup (أَلْعَلياءُ) “şeref”, “sema”, “dağ tepesi” ve “yüksek yer” manalarına gelmektedir. . Alya ismi Arapça kökenli bir isim olmasına rağmen Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
Yeni doğacak bebeğine Alanur ismini vermeyi düşünenler, bu ismin ne anlama geldiğini araştırıyor. Alanur isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Çok renkli parlaklık.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
"Allah'ın 99 ismi vardır kim bunları ezberlerse Cennet'e girer" Hadisi - Adem Ergül - YouTube.
Ali (ra) peygamber değildir; Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm)'in ashabı, damadı ve dördüncü halifedir. Hz. Ali (ra), Resulullah (asm)'ın amcasının oğlu, damadı, dördüncü halife.
Türkçe kökenli isimlerden birisi olan "Ala" ismi, ülkemizde sadece 515 kişi tarafından kullanılmaktadır.
Allah (اللَّهُ) : Tek yaratıcının özel ismi, varlığı zorunlu olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan hakiki ma'bûd. er-Rahmân (الرَّحْمنُ) : Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ) : Rahmetiyle hey şeyi kuşatan. el-Melik (الْمَلِكُ) : Bütün varlıkların sahibi/hükümdârı.
Sual: Çocuğa iki isim koymak sünnete muhalif midir? Cevab: Hayır. Resulullah tek isim koymuş olsa bile, Araplarda çok sayıda lakap vardır. Birden fazla isim koymak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri