Alabalık, Akya, Bakalyaro, Barbunya-Tekir, Berlam-Mirlan, Çipura, Dil, Pisi, Dülger, Levrek, Fener, Gelincik, Mezgit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kırlangıç, Kupez, Lagos, Lüfer, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit-Trança, Sudak, Turna, Yayın, Karides, Sübye, Ahtapot, Kalamar, İstakoz, Pavurya beyaz etli balıklardır.
Yurt dışı piyasasında daha çok büyük balık tercih edildiğini belirten Merzeci, "Alabalık ve somon akraba türler. Böylece bir bakıma ortaya somon balığı çıkmış oluyor. Geçmişte alabalıkta belli bir kilogramın üzerine ulaşamıyorduk. Balıkta istenen ağırlıklara ulaşılması için bu yöntem uygulanmaya başlandı.
Yaban hayatında somon ve alabalık eti astaksantin adı verilen bir antioksidan nedeniyle kırmızı/pembe renkte olabilir.
Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
Alabalıklar 1.5 kg ile 2.5 kg'a kadar büyütülerek somon haline gelmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Karadeniz somonu (Salmo trutta labrax), adından da anlaşılacağı gibi, Karadeniz'de yaşayan somon türlerindendir. Bu balığın bir diğer adı da alabalık olarak bilinmektedir.
Renkleri genellikle sırtları yeşil, karın kısımları sarı veya gümüş rengindedir ve pulları kırmızı-siyah beneklidir.
Gökkuşağı alabalığı somon ailesinin bir üyesidir.
Türk somonu ile ithal somon balıklarının farklarından bahseden Prof. Dr. Devrim Memiş şunları söyledi: “Ülkemizde ithal edilen Norveç somonu olarak bilinen tür Salmo salar türü olup gökkuşağı alabalıkları ile aynı familyaya üye olsalar da aynı özelliklere sahip değillerdir.
Bilimsel adı Oncorhyncus mykiss olan Gökkuşağı alabalıkları Salmonidae familyasında olup barajlarda, göllerde, denizlerde istenilen boy ve kilolarda yetiştirilebilmektedir. Bu balıklar anadrom balıklardır, yani göçmenlerdir. Tatlısuda doğup hayatının birçoğunu denizlerde geçirmektedirler.
Eti turuncu-pembe renk sorumlu karotenoid pigmentleri içeren sucul ve karasal böcekler, yumuşakçalar, kabuklular, balık yumurtası, minnows ve diğer küçük balıklar üzerinde vahşi, yetişkin alabalık yem, ama en önemli besindir tatlı su karides, içinde .
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Alabalık soğuk, temiz ve çakıllı bölgeleri seven, hem tuzlu hem de tatlı sularda yaşayabilen bir balık türüdür. Derisi ince ve pulsuz, karın boşluğu küçük ve az kılçıklıdır. Bu özellikleri nedeniyle bol etli bir balık olarak öne çıkmaktadır.
Büyük benekli alabalıklar ortalama 30 cm uzunlukta ve 0,5-1 kilo ağırlıkta, en büyükleri 1 metre ve 25 kilo olurlar.
Alabalığın ortalama vücut uzunluğu 15-20 cm, ağırlığı 1.5-2 kg olur.
Doğu Akdeniz tarafında ve kumluk yerlerde yaşayan balık türüne fare balığı denmektedir. Özellikle diş yapısı sebebiyle bu ismi aldığını ifade etmek mümkündür. Xyrichthys novacula familyasına ait sahip bir balık türü olarak öne çıkar.
Deniz alabalığı (Salmo trutta trutta), alabalıkgiller (Salmonidae) familyasından olup alabalıkların atası olarak görülür. Çoğu diğer alabalıklar gibi tatlısuda değil tuzlu suda yaşar. Ortalama 60 cm, ama iyi şartlar altında 130 cm ve 20 kilodan fazlasına kadar varabilirler.
Perşembe ilçesi açıklarına kurulan ağ kafeslerinde levrek, çipura ve somon üretildiğini dile getiren Karadeniz, son yıllarda Karadeniz'de yetiştiriciliği artan ve Norveç somonu olarak da bilinen somon balığına ilginin arttığını ifade etti.
Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Omega-6 açısından Norveç somonuna göre daha zengin olan ve genel olarak ülkemizde 'yerli somon' olarak da bilinen 'Karadeniz Alası'nın ismi, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kararıyla 'Türk Somonu' olarak değiştirildi.
Gökkuşağı alabalığı veya Çelikbaş (Oncorhynchus mykiss), 1882 yılında Kuzey Amerika'dan Avrupa'ya getirilmiş olan bir alabalık türü. Balık üretimi için Avrupalı alabalık türlerinden çok daha uygundur (25 derece su sıcaklığı bile sorunu olmaz).
Hızlı akan dere ve akarsuların popüler balıkları olan alabalıklar bol oksijen ihtiyacı gösterdiklerinden dolayı soğuk ve temiz suları sever. Tatlı su kökenli balıklar olup bazı türleri denizlere beslenme göçleri yapar.
2- PEKİ HANGİ ALABALIK
Peki bunların hangileri daha lezzetli, hangileri daha vitamin dolu? Gelin birlikte bakalım. Ülkemizde kolay ulaşılabilmesi ve üstün lezzet farkı hesaba katıldığında bir numarada tabii ki Bolu Abant alabalığı mevcut.
Salmonidae familyasına ait birt tür olan kırmızı benekli alabalığın bilimsel sınıflamadaki adı Salmo spp. ' dır. Bu balıklar, suyun kaynak kısımlarında yaşar, orada beslenir, orada yumurtlarlar. Yaşadıkları su denizle bağlantılıysa, denizde olgunlaşır, yumurtlamak için tekrar doğdukları sulara geri dönerler.
Türkiye'de yüksek kesimlerde 10-15 derecedeki soğuk ve bol oksijenli sularda yetişen kırmızı benekli alabalığın lezzetli olmasının yanı sıra mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği iddia edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri