Alabalıkların doğal ortamlarında avlanması oldukça zordur fakat yenmesi de bir o kadar keyiflidir. Çiftliklerde de üretilebilen alabalıklar, temizlenmiş halde bir bütün olarak ya da fileto şeklinde hazırlanabilir. Bu lezzetli balıklar, ağızda dağılacak yumuşacık eti ve özgün tadıyla yemek saatlerinin vazgeçilmezi olur.
Alabalık eti oldukça lezzetli olan bir ettir. Bu yüzden alabalığı iyi bir şekilde pişirmek gerekmektedir. Balık türleri genel olarak kurutulmadan pişirilir.
Alabalık soğuk, temiz ve çakıllı bölgeleri seven, hem tuzlu hem de tatlı sularda yaşayabilen bir balık türüdür. Derisi ince ve pulsuz, karın boşluğu küçük ve az kılçıklıdır. Bu özellikleri nedeniyle bol etli bir balık olarak öne çıkmaktadır.
2- PEKİ HANGİ ALABALIK
Peki bunların hangileri daha lezzetli, hangileri daha vitamin dolu? Gelin birlikte bakalım. Ülkemizde kolay ulaşılabilmesi ve üstün lezzet farkı hesaba katıldığında bir numarada tabii ki Bolu Abant alabalığı mevcut.
Alabalık protein içerir ve mineral içerir. Bu nedenle sağlık açısından önemli bir gıdadır. Kalsiyumdan sonra vücutta en çok bulunan fosfor bu balıkta bulunur. Çok sık görülen tiroit eksikliğini gideren iyot bakımından zengin bir balıktır.
İlgili 23 soru bulundu
Kas, eklem ağrıları, boyun ağrıları , kemik ağrıları gibi romatizmal ağrılara iyi geldiği bilinmektedir. Alabalık yağı kireçlenmeye karşı etkilidir. Kırmızı benekli alabalık yağı uyuşma ve varis oluşumunu önler. Alabalık yağı Migren ve sinüzit nedeni ile oluşan baş ağrılarının geçmesini sağlayan bakım yağıdır.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
Yaban hayatında somon ve alabalık eti astaksantin adı verilen bir antioksidan nedeniyle kırmızı/pembe renkte olabilir. Astaksantin doğal sularda algler, mayalar ve bakteriler tarafından üretilir. Bu organizmaların tümü somonların gıda zincirindedir. Astaksantin somonlar için önemli bir besin maddesidir.
Alabalıklar 1.5 kg ile 2.5 kg'a kadar büyütülerek somon haline gelmektedir.
Özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, somon, sardalye gibi yağlı balıklar ile gölde yaşayan alabalıklarda omega-3 bulunur. Deniz ürünlerinin tümü, kırmızı et ve tavuktan daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içerdikleri için sağlık için daha yararlıdır.
Yağlı kağıda sardığımız balığı önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirelim.
Alabalığı tereyağı ile yapmak zorunlu değildir. Ancak tereyağı alabalığa lezzet verdiği için en çok tercih edilen yöntemdir. Dilerseniz sıvı yağda da kızartabilirsiniz.
Küçük ve büyük çiftliklerde yetiştirilen alabalığı hemen her mevsim yemek mümkün. Az tereyağı ve baharat ilavesiyle fırında pişirebileceğiniz, ayrıca kızartmasını da hazırlayabileceğiniz alabalığı, yağlı kağıttan hazırlanan paketler içerisinde kuru soğan ve portakal dilimleri eşliğinde fırınladık.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle büyük miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
Alabalıklar obur ve yırtıcı hayvanlardır. Küçük balık, solucan, balık yumurtaları, hatta kendi cinsinin küçüklerini ve su üstünde gezinen, uçuşan böcekleri yakalayarak yer.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Lüfer. Misinayı koparacak kadar keskin dişleri ile ünlü olan lüfer aynı zamanda ''denizlerin kraliçesi'' olarak da biliniyor.
Hızlı akan dere ve akarsuların popüler balıkları olan alabalıklar bol oksijen ihtiyacı gösterdiklerinden dolayı soğuk ve temiz suları sever. Tatlı su kökenli balıklar olup bazı türleri denizlere beslenme göçleri yapar.
Tatlı su balığı olduğu için denizlerden tutulmaz, genellikle balık çiftliklerinde yetişir veya göllerden, nehirlerden avlanır. Bu özelliği ile de yazın balık pişirmenin belki de en kestirme ve lezzetli yoludur. Kendine has bir lezzete sahip olduğu için kızartılarak hazırlandığında yanına salata ile enfes tatlar sunar.
Somon, ton, sardalya ve alabalık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar kalp sağlığınıza destek verir. Balıklardaki omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atımlarını ve damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumunu engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri