Eğer şirketinizi kuracağınız eyalet sınırları içerisinde Türkiye'deki firmanız ile aynı isimde bir başka şirket bulunmuyorsa bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Bu iki ayırt edici işaretin işlevleri, esas itibariyle, farklı olduğundan, aynı isim ya da işaretin bir kişi tarafından marka olarak, başka bir kişi tarafından ticaret unvanı olarak tescil edilmesinde (ya da kullanılmasında) de kural olarak bir sakınca bulunmamaktadır28.
Yürürlükte olan mevzuat uyarınca tüm şirketlere ticari ünvanlarını değiştirme hakkı tanınmaktadır. Ama şirketin ünvanının devlet tüzel kuruluşlar sicili, şirketin kuruluş evrakları ve diğer belgeler, antetli kağıtlarda ve banka hesabı gibi bütün kayıtlarda geçiyor olması, belirtilen işlemi zorlaştırmaktadır.
Şirket için koyacağınızisim, kurumsal kimliğiniz haline geleceği için yaptığınız işe uyumsağlayacak bir isim olmalıdır. İsim konusunda yaratıcı olabilir, markanızı eniyi şekilde yansıtacak ismi bulana kadar bekleyebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Sık kullanılan harfler
Bu araştırmaya göre, ABD'de marka isimlerinin çoğu C ve S harfleriyle başlıyor. Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Şirket türünü ve faaliyet konusunu gösteren ibareler Türkçe olmak şartı ile şirket ismi yabancı kelime olarak belirlenebilir.
Yeniden markalama, bir organizasyonun kurumsal imajını değiştirme sürecidir. Halihazırda kurulmuş bir marka için yeni bir isim, sembol veya tasarım değişikliği sunulan bir pazar stratejisidir. Yeniden markalamanın ardındaki fikir, bir marka için pazardaki rakiplerinden farklı bir kimlik yaratmaktır.
Marka ismi, E-ticaret şirketiniz ve müşterileriniz arasında kurduğunuz en önemli bağlardan biridir. Doğru bir marka ismi, hem ürünleriniz hem de şirketiniz için avantaj olurken; akılda kalmayan ya da ilgi çekmeyen bir isim bilinirlik konusunda sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
bir kişinin isim ve soyadlarının marka olarak tescili yasaktır. Kişinin soyadının marka olarak tescil edilebilmesi için, tescil edilmek istenen mal ve hizmet sınıflarında bu isim ile bilinir olunmalı ve ismin halkta soyadı olduğu izlenimi uyandırmaması (look and feel) gerekmektedir." Bkz.
Avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi mesleki adlandırmalar da marka olarak tescil edilemeyecektir. Bu isimlerin marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edici nitelikte bir kombinasyona sahip olmaları gerekir. Özel isim ve soy isim + mühendislik şeklinde bir işaretin tescili yapılabilecektir.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Tüzel kişi ticaret unvan alırken, farklı bir hüküm veya kural olmadığı sürece tacirler ticaret unvanlarını istedikleri şekilde alabilirler. Tüzel kişilerde, limited şirketler ve kooperatif şirketler, unvanlarının sonuna “Anonim Şirket” , “Kooperatif”, “Limited Şirket” ibarelerini eklemek zorundalar.
Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Ticaret unvanı, ticari faaliyetlerin yürütüldüğü işletmenin resmi adıdır. Bu ad, işletmenin sektörü, konumu ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Bu unvan markalaşma ve reklam açısından önemlidir. Gerçek kişiler veya tüzel kişiler tarafından alınabilir.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Şahıs firmaları, Limited Şirketler, Anonim Şirketler gibi Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan her türden şirket tipi kaşe hazırlatmak zorundadır.
-Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa başvuru esnasında Kurum'a 760,00 TL başvuru ücreti ödenecek ve tescil kararından sonra yaklaşık altı ay kadar sonra Kurum'a 1.960,00 TL tescil harcı ödenecektir. Toplam maliyet 2.620,00 TL olacaktır.
İyi bir marka ismi yaratma için önce markanın anlamlı olup olmayacağı, anlamlı olacaksa hangi dillerde anlamlı olacağı ve neyi çağrıştıracağına karar verilmelidir. Kısa ve uzun vadeli hedeflerle markanın vizyonu markanın ismi bulma için önemli bir alt yapı oluşturur.
Ülke ya da dünya genelinde üretim yapmak için markanızı özelleştirmeniz gerekir. Bu nedenle, markanızın adını duyurma amacıyla öncelikle güçlü ve özgün bir markaya sahip olmanız elzemdir. İsim hakkı almak, markanızın bilinirliğini artıran ve üretimlerin tek merkezden gerçekleşmesini de sağlayan bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri