Eğer tedavi edilmezse zaman içerisinde çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar ilerleme gösterebilir. Hastalıkla birlikte dişetleri şişer, kızarır, kanar ve çekilir.
Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağlar iltihaplanır. Bu derecedeki diş eti iltihaplanmasına ise "periodontitis" adı verilir. Periodontitis, ciddi bir diş eti problemidir ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.
Diş eti ve diş çevresinde oluşan iltihabi dokular ağız kokusuna yol açabilir. Bunun dışında diş çürükleri, bazı sistemik hastalıklar, sinüzit, farenjit, solunum sistemi hastalıkları, midede oluşan reflü ve beslenme şekilleri de ağız kokusuna sebep olabilir.
Erken teşhis edilen bu hastalık basit bir tedavi yöntemiyle tamamen iyileştirilebilir. Fakat tedavi edilmezse diş kemiğinde erimeye yol açan ve periodontitis adı verilen rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Bu safhada bütün dokularda ve hatta alveol kemiğinde kayıplar meydana gelir.
Sanılanın aksine ağız ve diş sağlığına önem verilmediği takdirde kaybedilen sadece dişler olmuyor. Etkisi bütün vücutta hissediliyor. Özellikle de diş eti sağlığına dikkat edilmesi gerekiyor. İhmal edilen bir diş eti iltihabı diyabet, erken doğum ve ciddi kalp hastalıklarına bile sebep olabiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Diş eti üzerinde oluşan iltihabik durumun, bağırsak problemleri, akciğer rahatsızlıkları ve kronik böbrek rahatsızlığı gibi hastalıklar için bir tehlike oluşturma durumu vardır. Bunun yanı sıra pek çok sistemik rahatsızlık ya da düzensizlikte, diş eti rahatsızlıkları için bir tehlike oluşturur.
Dişeti hastalıkları daima basit dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Dişetlerinde kanama en belirgin bulgusudur. Eğer tedavi edilmezse zaman içerisinde çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar ilerleme gösterebilir.
Artan bu periodontoloji fiyatları karşısında Galaksi Diş Kliniği sizlere yardımcı olabilir. Periodontoloji fiyatları için 1000 – 2000 TL arası gibi bir ücret aralığı olduğunu söyleyebiliriz.
Genellikle 3 hafta sonrasında diş eti kapanmış olur.
Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Diş hekimi tarafından yapılan diştaşı temizliği ile tedavi edilir. Dişeti hastalıkları uzmanı tarafından yapılan küretaj – kök yüzeyi düzleştirilmesi işlemi ile tedavi edilir. Dişeti hastalıkları uzmanı tarafından yapılan FLAP operasyonu ve gerekli yerlere yapay kemik greftleri yerleştirilerek tedavi edilir.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Tuzlu suyla yapılacak gargara diş etinin çekilmesinden kaynaklanan ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.
Devlet hastanelerinde, diş hekimleri tarafından diş eti tedavisinin gerçekleştirilebilir. Devlet hastanelerinde diş eti tedavisinin, çeşitli sebeplerden dolayı gerekli olabilir. Örneğin, diş etlerinde ciddi bir problem olması durumunda ameliyat gerekli olabilir.
Periodontoloji, dişeti hastalıklarının kızarıklık, kanama ve şişkinlik belirtileriyle kendini göstermeye başlamasıdır. Dişeti hastalıklarında uygulanan en koruyucu yöntemdir. Bakterilerin sebep olduğu plak adı verilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir.
Periodontoloji Tedavisi Acıtır mı? Periodontoloji tedavisi genellikle hafif bir ağrı ile sonuçlanır. İlk olarak diş eti hastalıklarının erken aşamalarında tedavi edilirse, daha az ağrılı olabilir. Bu nedenle, düzenli diş muayeneleri yaptırmak ve diş eti hastalıklarının erken teşhisi için önemlidir.
Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş kaybına yol açabilen ve ciddi bir durum olan periodontitise yani diş eti çekilmesine sebep olabilir. Diş eti çekilmesi (periodontitis), dişin ağızla bağlantısını sağlayan yumuşak dokuları ve kemiği tahrip eden son derece önemli bir diş eti hastalığıdır.
Genel itibari ile diş etlerindeki iltihaplanma enfeksiyonlardan kaynaklanır. İltihabın oluştuğu bölge kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Diş eti iltihaplanması kendiliğinden birkaç gün içinde geçer. Yalnız diş eti iltihaplanması bir haftadan uzun sürüyorsa diş doktoruna muayene olması tavsiye olunur.
Diş eti kanaması genellikle diş eti hastalıklarının bir belirtisidir ve çoğu zaman kanser belirtisi değildir. Diş eti hastalığı, diş etlerinde iltihaplanma ve diş eti çevresindeki dokuların tahrip olmasına denir. Diş eti hastalığı tedavi edilmezse, diş etleri kanamaya devam eder ve diş kaybına neden olabilir.
Kan kanseri diş etinde artmış ödem, kızarıklık ve kanama şeklinde belirti verir. Kötü huylu kan hücreleri diş etine birikir, dokular şişer ve diş eti büyümüş gözükür.”
1 aydan uzun süreli geçmeyen ağız içi lekeleri vücudun herhangi bir yerinde kanserin habercisi olabilir. Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri