Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
"Somon" terimi, Latince "salmo"dan gelir, bu da "sıçramak" anlamına gelen "salire"den gelmiş olabilir. Ticari açıdan önemli dokuz somon türü iki cinste bulunur. Salmo cinsi, Kuzey Atlantik'te bulunan Atlantik somonu'nun yanı sıra yaygın olarak alabalık olarak adlandırılan birçok türü içerir.
Alabalıklar 1.5 kg ile 2.5 kg'a kadar büyütülerek somon haline gelmektedir.
Karadeniz somonu (Salmo trutta labrax), adından da anlaşılacağı gibi, Karadeniz'de yaşayan somon türlerindendir. Bu balığın bir diğer adı da alabalık olarak bilinmektedir. Karadeniz somonunun fiziksel özellikleri şunlardır: Uzun ve fusiform (torpil şeklinde) bir vücut yapısına sahiptir.
Karadeniz Alası Ve Türk Somonu Doğu Karadeniz bölümünde Görünen Bir Alabalık Alt Türüdür.
İlgili 37 soru bulundu
"Türk Somonu" olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığı'nın, Atlantik Somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, toplam omega-3 ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Somon balığı dünya genelinde oldukça büyük rağbet görmektedir. Omega-6 açısından Norveç somonuna göre daha zengin olan ve genel olarak ülkemizde 'yerli somon' olarak da bilinen 'Karadeniz Alası'nın ismi, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kararıyla 'Türk Somonu' olarak değiştirildi.
Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu'da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor. Kahramanmaraş, Rize, Denizli, Muğla ve İzmir gibi şehirlerden de balık ihraç ediliyor."
Türk somonu olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının Atlantik somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, n-3/n-6 oranı, toplam omega-3 (∑n-3) ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Gökkuşağı alabalığı somon ailesinin bir üyesidir.
Alabalık, Akya, Bakalyaro, Barbunya-Tekir, Berlam-Mirlan, Çipura, Dil, Pisi, Dülger, Levrek, Fener, Gelincik, Mezgit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kırlangıç, Kupez, Lagos, Lüfer, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit-Trança, Sudak, Turna, Yayın, Karides, Sübye, Ahtapot, Kalamar, İstakoz, Pavurya beyaz etli balıklardır.
Yaban hayatında somon ve alabalık eti astaksantin adı verilen bir antioksidan nedeniyle kırmızı/pembe renkte olabilir. Astaksantin doğal sularda algler, mayalar ve bakteriler tarafından üretilir. Bu organizmaların tümü somonların gıda zincirindedir. Astaksantin somonlar için önemli bir besin maddesidir.
Lezzetli ve değerli eti, balık çiftliklerinde üretimini yaygın hale getirmiştir. İçinde yaşadığı su ne derece soğuk ve duru ise alabalık o derece lezzetli olur. Bu sebepledir ki en lezzetli alabalık türleri dağların yüksek kesimlerindeki akarsularda bulunur.
Kahverengi ve turuncu renkte olan yüzgeçlerinin üzerinde de kırmızı benekler bulunmaktadır.40 cm uzunluğa ve 3 kg ağırlığa ulaşabildiği bilinmektedir. Salmonidae familyasına ait birt tür olan kırmızı benekli alabalığın bilimsel sınıflamadaki adı Salmo spp. ' dır.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Yılların deniz mahsulü bilgisini beraberinde taşıyan nesillerin deneyimiyle bu kaynakların nasıl yönetileceğine ve olası en yüksek kalitede balığın nasıl alınacağına dair benzersiz bir bilgiye sahip Norveç, modern somon yetiştiriciliğinde dünyanın öncüleri arasında yer alıyor.
Ülkemize Norveç somonu olarak giren balıklar, doğada yetişmiyor. Doğada yetişen balıklara ulaşabilmek hiç kolay değil tüketimi üretimlerinden kat kat fazla. Durum böyle olunca talebe yetişebilmek için somon balıkları çiftliklerde kalabalık havuzcuklarda üretiliyorlar.
Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Türk somonunun omega-3/omega-6 oranı 0,54 iken Atlantik somonunun değeri 0.48'dir. Ayrıca Türk somonunun hem toplam PUFA hem de EPA+DHA değeri açısından Atlantik somonuna göre daha yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özellikle Norveç'te çiftliklerde yetişen ve dünyanın dört bir yanına satılan somon balığı, Karadeniz'de de geçtiğimiz yıllarda yetiştirilmeye başlandı. Lezzetiyle dikkat çeken somon balığının fiyatı da ithaline göre çok daha ucuz.
Somon alırken balığın derisinin parlak, gözlerinin canlı ve etinin gergin olmasına özen gösterin. Dondurulmuş somon havası boşaltılmış paketin içerisinde olmalıdır. Somon alırken kokusunun çok hafif olmasına dikkat edin.
Eti turuncu-pembe renk sorumlu karotenoid pigmentleri içeren sucul ve karasal böcekler, yumuşakçalar, kabuklular, balık yumurtası, minnows ve diğer küçük balıklar üzerinde vahşi, yetişkin alabalık yem, ama en önemli besindir tatlı su karides, içinde .
Çiftlik somonu deniz somunundan nasıl ayırt edilir? Deniz somonunun eti tabii astaxanthin' den dolayı parlak kırmızı-pembe bir renktedir ve üzerindeki yağ çizgileri çok incedir. Soluk renkle beraber yağ çizgilerinin kalın olması etin çiftlik somonuna ait olduğunun işaretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri