Alakart kelimesi Fransızca 'da: À la carte yani (yemek) menü kartı anlamındadır. Genelde yemek menüsü için kullanılan À la carte servis şeklinde yemek menüsü üzerinde en az 6 yemek bölümü vardır.
Alakart (Fransızca: à la carte) restoranlarda, menünün sunulduğu tabldot yerine bir restoranda bir menüden istenilen her şeyi özgürce sipariş etme yöntemidir.
"Alakart" kelimesi Türkçe'ye Fransızca'dan girmiş bir kelimedir. Menüden sipariş edilen yemek ve içecekler için kullanılan bir terimdir. Alakart garson da müşterilerin menüden seçtikleri siparişleri alır ve restoranın mutfağından ne istendiğini görevlilere iletir.
Alakart menü, tabldot'un aksine birçok yemek, salata, ara sıcak ve tatlı çeşidin yer aldığı yemek listesidir. Alakart menüde her tabak ayrı olarak fiyatlandırılır. Alakart menüsü olan restoranlarda iki defa sipariş alınır. İlk siparişte ana yemek, ikinci de ise tatlı sipariş edilir.
türkçesi seçmeli yemektir. fransızcadan geldiği için alakart mönü diye de bilinebilir. a'la carte kart anlamına gelmektedir. bu tür servisin sağlandığı restoranlarda yiyecekler müşterinin isteği doğrultusunda siparişten sonra hazırlanır.
İlgili 36 soru bulundu
GÖREVLERİ 1. A la Carte kısım şefi, A La Carte için tüm hazırlık ve yemeklerin yapım ve sunulmasından sorumludur, 2. Tüm A La Carte yemek yapımı, sunuşunu bilmek ve uygulamakla yükümlüdür, 3. Menülere göre A La Carte çeşitlerinin hazırlığının yapılmasını organize eder, 4.
Otele ait akşam yemeği servis edilen A'la Carte Restaurant(lar) mevcuttur. Bu restoranlara önceden rezervasyon yaparak gidebilirsiniz. Bazı otellerde ücretli olabilir veya bazılarında 1 defa ücretsiz olabilir.
Fransızca kökenli olan deyim, “According to menu” Türkçesiyle menüye göre (binaen) ibaresinden gelir ve tüm dünyada menüden seçimli yemek olarak kullanılır. A la carte menü sunan bir restoran, servise hazırladığı yiyecek ve içecekleri, yanlarında fiyatları (kanuni zorunluluk) olacak şekilde, misafirlerine sunar.
Restoran terminolojisi olarak kullanılır ve çeşitli yemekleri kapsayan sabit ücrete tabii sabit bir menüyü belirtir. Bu menüye “sabit ücret” anlamına gelen Fransızca kökenli prix fixe de denmektedir. Seçmeli menü ise Alakart (à la carte) olarak adlandırılır.
Alakart, Fransız mutfağından bütün dünyaya yayılmış olan ve genellikle otellerde hazırlanan tatlı, içecek, ana yemek ve başlangıç gibi ürünlerinin tümüne verilen isimdir. Bir restoranda satışa sunulan yiyecek ve içeceklerin listelesine, A la carte (Alakart) menü denir.
Fransızca kökenli olan deyim, “According to menu” Türkçesiyle menüye göre (binaen) ibaresinden gelir ve tüm dünyada menüden seçimli yemek olarak kullanılır. A la carte menü sunan bir restoran, servise hazırladığı yiyecek ve içecekleri, yanlarında fiyatları (kanuni zorunluluk) olacak şekilde, misafirlerine sunar.
Ultra her şey dahil konaklama sisteminde; sabah kahvaltısı, geç kahvaltı, öğle yemeği, 5 çayı içecekleri ve atıştırmalık ikramları, akşam yemeğinin yanı sıra yerli ve ithal alkollü içecekler konaklama ücretine dahildir.
Single Room (Tek Kişilik Oda): Tek kişinin konaklayabileceği, tek yatağı bulunan oda tipidir.
Restoranlar tarafından mekanların atmosferine ve karakteristiğine uyum sağlayan veya onları değiştiren A la Carte tabaklar tercih edilebilir. Örneğin Bonna Ore Mar serisinde yer alan sunum ürünleri, yüksek tempolu mekanlarda daha rahat bir atmosferin sağlanmasını destekleyen renk ve tasarımlara sahiptir.
Alakart kelimesi Türkçe'de "'listeye göre', restoranda seçmeli menü" anlamına gelir. Fransızca à la carte "'listeye göre', restoranda seçmeli menü" deyiminden alıntıdır.
Yemek yenilecek yerlerde mevcut yemekleri gösteren liste. Bill of fare, menu.
Menü Türleri
Fiyat ölçütüne göre; tabldot, alakart, dönüşümlü, günün menüsü, fix menü şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Fransızca "a la carte" ifadesinden dilimize geçen bu kelimenin varlığı artık TDK tarafından kabul edilmektedir. TDK sözlüğünde "Alakart" maddesi vardır. Dolayısıyla bu ifade Türkçe okunduğu gibi yazmak yanlış değildir.
Sabah kahvaltısı dahil otellerde çay ve kahve ücretsizken, portakal suyu ya da Türk kahvesinin ücretli olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Bunun temel sebebi iş gücü kaybı ile ilgilidir.
Her şey dahil konseptte hizmet veren otellerde 3 ana öğünü ücretsiz bir şekilde yiyebilirsiniz. Aynı zamanda otellerin sunduğu geç kahvaltı ya da 5 çayı gibi ara öğünler, alkolsüz içecekler ve yerli alkollü içecekler de her şey dahil konseptinde ücretsiz sunuluyor.
Free Sale hakkına sahip firma ve sirket'in sattığı oda.
Otellerdeki akşam yemeği için kullanılan alakart terimi aslında otelde yediğiniz kadarını ödediğiniz, restoran şeklinde işleyen hizmeti tanımlar. Eğer alakart varsa, otelin restoranında yemek yiyebilir ve buna göre ödeme yaparsınız.
Herşey dahil otellerde genel olarak yerli alkollü içecekler ve alkolsüz tüm içecekleri kapsar. Aynı şekilde yemeklerde de durum otelin o gün yaptığı yemekler içerisinde sınırsız olarak tüketebilmenizi kapsamaktadır. Herşey dahil konsepti içerisinde "Aktivite" olayını dahil etmemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri