Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'deki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 154 kilometredir.
Alanya, Antalya İli sınırları içerisinde şehir merkezine 135 km. mesafede Akdeniz kıyısında yer almakta ve 36°30'07” ve 36°36'31” kuzey enlemleri ile 31°38'40” ve 32°32'02” doğu boylamları arasında175.658 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Antalya ilinin ilçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez'dir.
Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak. Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek Alanya, Tarsus, İnegöl, Çorlu, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erçiş gibi ilçeler bulunuyor.
Doğudan; İstanbul'un Silivri ilçesi, Muratlı ilçesi ve Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçeleri ile çevrilidir. Güneyde ise; Marmara Denizi ve Marmaraereğlisi ilçesine komşu olmaktadır. Çorlu, Tekirdağ ilinde kapladığı alan bakımından dördüncü sıradadır. Çorlu'nun yüzölçümü yaklaşık 409 km²'dir.
İlgili 40 soru bulundu
Silivri, Marmara Bölgesi'nde bulunan İstanbul iline bağlı bir ilçe, İstanbul il merkezinin 69 kilometre batısında, D-100 (eski E-5) kara yolu üzerinde bulunan bir sahil şehri.
Bu durum 32 yıl sürdü. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale il yapıldı..1990'a gelince ise Batman, Şırnak il oldu 1999 yılına kadar ise Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce il oldu. Böylece il sayısı Türkiye'de 81'e çıktı.
Kaçak ve çarpık yapılaşmanın sembolü olan Sisdağı Yaylası, Türkiye'nin 82. ili olarak anılmaya başladı. Trabzon ve Giresun'un ortak kullandığı yüzlerce yayla evinin bulunduğu Sisdağı Yaylası, kaçak ve çirkin yapılaşmanın en kötü örneğini gözler önüne seriyor.
Bir ilçenin il olması yönetiminin kaymakamlıktan valilik yönetimine geçeceği anlamı taşır. Bu sayede yeni ile polis, asker, nüfus memuru gibi devlet memurları atanır. Bölgede artan nüfusa bağlı olarak evler değerlenir, yeni açılan ticarethane sayısında artış gözlenir. Bu da şehrin ticaret kapasitesini genişletir.
Ülkemizde 81 il ve 922 ilçe bulunmaktadır. Ayrıca, 32.164 mahalle ve 18.291 köy mevcuttur.
Coğrafi Konumu : Antalya ili, Türkiye'nin güneyinde, merkezi Akdeniz kıyısında olan bir turizm merkezidir. Kuzeyinde; Burdur, Isparta, Konya, doğusunda; Karaman, Mersin, batısında; Muğla illeri vardır.
29 ekim 1923 den sonra Türk devletinin tamamında olduğu gibi Antalya kentinde de büyük değişimler olmaya başlamıştır, Osmanlı döneminde sancak olan Antalya Türkiye cumhuriyeti döneminde il ünvanını alarak Antalya vilayeti olmuştur, 1923 döneminde yavaş yavaş büyüyen Antalya ili cumhuriyet ilan edilince hızlı göç alarak ...
TÜİK rakamlarına göre 2021 yılında 333 bin 104 olan Alanya'nın nüfusu yüzde 5,26'lık bir artışla 350 bin 636 oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Nüfusumuz 26 ilden fazla ve her yıl katlanarak büyüyoruz.
Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir.
Antalya'nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler bilhassa II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı. V. yüzyıla doğru da eski ihtişamını kaybetti. Yöre Doğu Roma ya da Türkiye'de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207'de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı.
Irmakların, akarsuların yeşilin içinde eşsiz bir doğal ortam sunduğu Alanya'da Damlataş Mağarası, Dim çayı gibi bölgeler de çok meşhur. Şehir içinde restoran ve lokantalarda birçok kişinin favorisi balık ürünleri olurken, Alanya'da aynı zamanda sebze yemekleri de çok ilgi görüyor.
Şehir ile kent aynı anlamdadır, il veya vilayet ise şehir veya kentin yanı sıra belirli bir alandaki orman, otlak, dağ, köy, bataklık, göl gibi bütün coğrafi unsurları içermektedir.
Bu yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990'da Batman ve Şırnak; 1991'de Bartın; 1992'de Ardahan ve Iğdır; 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis; 1996'da Osmaniye, ve 1999'da Düzce il oldu.
Tüik veri tabanından alınan bilgilere göre, Türkiye'de 81 il, İl Belediyeleride dahil (Merkez ilçeler dahil) 973 ilçe, 32.125 mahalle, 18.211 köy vardır.
İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Düzce, Bolu'nun uzak ilçesiydi. 7.2'lik bir deprem ile sarsılan ilçe, büyük bir yıkım yaşadı ve daha hızlı toparlanması için de il statüsüne kavuşturuldu.
Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923'te kurulduğunda toplam 71 ilimiz vardı. Cumhuriyet'in kuruluşundan beri şehir ve ilçe sayılarında bazı dönemlerde artış bazı dönemlerde azalma oldu.
1) Yalova. İlin yüzölçümü 798 kilometrekaredir.
1- YALOVA. Türkiye'nin Marmara bölgesinde yer alan şehir, 799 kilometre yüzölçümüyle en küçük yüzölçümüne sahiptir. 1995 yılına kadar İstanbul'un ilçesi olan Yalova, 1995'te İstanbul'dan ayrılarak il olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri