Alanya Kuzeyinde Toros Dağları Güneyinde Akdeniz'in bulunduğu küçük bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Antik çağda Pamfilya ve Klikya arasındaki çizgide yer aldığı için bazen Pamfilya bazen de Klikya olarak anılmıştır.
Kent, 1221 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından ele geçirilmiştir. Sultan Alaaddin Keykubat derebeyi Kyr Vart'ın kızıyla evlenerek kenti yeniletmiş ve kışlık başkent yapmıştır. Kentin adını da Sultan Alaaddin'in şehri anlamına gelen Alâiye olarak koymuştur.
ALANYA KALESİ
Kandeleri adıyla da bilinen Alanya yarımadasındaki yerleşim, Helenistik döneme kadar inmekle birlikte günümüze kalan tarihi dokusu 13. yüzyıl Selçuklu eseridir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.
Alanya, Antalya İli sınırları içerisinde şehir merkezine 135 km. mesafede Akdeniz kıyısında yer almakta ve 36°30'07” ve 36°36'31” kuzey enlemleri ile 31°38'40” ve 32°32'02” doğu boylamları arasında175.658 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Alâiye Beyliği bugünkü Alanya taraflarında kurulmuş bir Türkmen beyliğidir. Kökleri Afşar boyundan gelmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
120.000 nüfuslu Alanya ilçesinde ise 10.000'den fazla Alman yaşa- maktadır (bkz.
Antalya'nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler bilhassa II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı. V. yüzyıla doğru da eski ihtişamını kaybetti. Yöre Doğu Roma ya da Türkiye'de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207'de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı.
Turfanda sebze ve meyvelerinin yanı sıra muz da önemli bir gelir kaynağıdır. Alanya muzu, ülke çapında başlı başına bir markadır. Alanya'da yetişen limon, portakal, greyfurt ve turunç gibi narenciye türleri ünlüdür. Alanya 36 derece 33 dakika kuzey enlem ve 32.01 derece doğu boylamı üzerine bulunmaktadır.
Irmakların, akarsuların yeşilin içinde eşsiz bir doğal ortam sunduğu Alanya'da Damlataş Mağarası, Dim çayı gibi bölgeler de çok meşhur. Şehir içinde restoran ve lokantalarda birçok kişinin favorisi balık ürünleri olurken, Alanya'da aynı zamanda sebze yemekleri de çok ilgi görüyor.
TÜİK rakamlarına göre 2021 yılında 333 bin 104 olan Alanya'nın nüfusu yüzde 5,26'lık bir artışla 350 bin 636 oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Nüfusumuz 26 ilden fazla ve her yıl katlanarak büyüyoruz.
6km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan Alanya Kalesi; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
Alanya Kalesi, Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden biri olan kale. Denizden yaklaşık olarak 250 metre kadar yükselen bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Surlarının uzunluğu toplam olarak 6,5 kilometredir. Eski dönemlerde Kandeleri olarak adlandırılan Alanya yerleşimine kale Helenistik dönemde inşa edilmiştir.
Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı.
Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir. 1935 yılında Kenti ziyaret eden Atatürk ise Alanya adını vermiştir.
Selçuklu Emirleri Mübarizeddin Ertokuş ve Esadeddin Ayaz'ın önerisiyle de Akdeniz kıyısında olan ve güzelliği dillere destan Kalonoros Kalesi'ni fethetmeye gitmiştir. Aylar süren kuşatmadan sonra Kalonoros Hâkimi Kyr Vart sultana teslim olmuş ve 1221 yılında kale I. Alaeddin Keykubad'ın eline geçmiştir.
Günümüzde Alanya'da muz ile avokadonun yanı sıra mango ve papaya başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (kedigözü), mangis, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi 24 çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor.
Alanya'nın en güzel bölgesi: Tosmur
Alanya'nın tüm bölgesinde, Akdeniz'in turkuaz tatlı sularının tadını çıkarmak için Tosmur'dan daha iyi bir yer bulamazsınız.
Alanya'da bu toplu ihtiyaca cevap vermek adına Alanyum ve Megamall adlı iki tane alışveriş merkezi bulunmaktadır.
Alanya'nın neyi meşhur hediyelik eşya diye araştırken yörede geziniz sırasında ipek dokuma tezgahlarında yapılan, ipek dokuma ürünlere rastlayabilirsiniz. İpek dokuma şallar, örtüler, kilim, seccade, fular, çanta, giyim ürünleri gibi hediyeliklerden kendinize ve sevdiklerinize satın alabilirsiniz.
Yeni yapılanmadan sonra 68 köyü bulunan Alanya'da tüm köylerin unvanı mahalle oldu ve Alanya Belediyesi bünyesine geçti. Mevcut 18 mahallesiyle birlikte toplam 102 mahallesi olan Alanya belediyesi köylerin tabelalarını mahalle olarak yenilemeye başladı.
Antalya'da yörükler, kentlinin geçmiş ve kültürel açıdan temelini oluşturur. Antalyalı vatandaşların geneli eskiden yörük olup, merkeze göçmüş ve yörük kültüründen kopmuştur. Yörüklük bir çok zaman bir millet gibi algılanmıştır, ancak milletten öte kültürü yansıttığı belirtilmelidir.
Antalya'nın yaklaşık 75 km. doğusundaki Side'yi alamayan kral, şimdiki il merkezinin olduğu yere gelerek bir şehir kurdu. Buraya onun adı verilerek Attaleia dendi. Zaman içinde Atalia, Adalya diyenler oldu. Antalya, onun adından gelmektedir.
MÖ ll. Yüzyılda Bergama karalı ll. Attalos tarafından kurulan şehir önceleri ismini kurucusundan aldı ve Attaleia adıyla anılmıştır. Zamanla bu isim Adalia, Antalia ve son olarak günümüzde Antalya şekline dönüşmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri