Buzdolabıyla duvar arasında en az 5 santimetre, üst dolapla arasında en az 3 santimetre ve her iki yanında ise yarımşar ya da birer santimetre boşluk bırakmanız gerekiyor. Bu şekilde buzdolabı hem daha verimli çalışıyor hem de aşırı ısınma sorunu yaşamıyor olacaktır.
Isı kaynağı olmasa da buzdolabının duvara çok yakın bir şekilde konumlandırılması da gereken soğutma işleminin sağlanması için engel oluşturabilir. Tüm bu nedenler düşünüldüğünde dolabınızı güneşten ve herhangi bir ısı kaynağından uzakta, duvara ve çevresine en az 5 santimetre uzaklıkta konumlandırmalısınız.
- Buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm mesafe olmalı.
Standart bir buzdolabının genişliği genellikle 60 cm ile 70 cm arasında değişir. Yükseklik, 150 cm ile 180 cm arasında olabilir. Derinlik ise genellikle 60 cm ile 70 cm arasında bulunur.
Buzdolabını yerleştirip kurulumu yapıldıktan sonra, ilk 6 saat boyunca çalıştırmayın. Temizleme ve kurulama işlemi bittiğinde ve 6 saatin sonuna gelindiğinde, buzdolabını fişe takarak boş bir şekilde çalıştırabilirsiniz. 1-2 saat bekledikten sonra besinleri yerleştirerek çalıştırmaya devam etmeniz daha doğru olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Buzdolabınızda gıdalarınızı sakladığınız soğutucu ve dondurucu bölmelerin kapakları arasındaki bölgede ve aynı bölgenin yan taraflarında sıcaklık hissedebilirsiniz. Bu sıcaklık, buzdolabınızın düzgün çalışabilmesi için ısıtıcıların çalıştığı anlamına gelir ve normaldir.
Buzdolabının kapısı açık kalırsa enerji yakımı artar ve buda faturanızın daha fazla gelmesini sağlar. Aynı zamanda buzdolabının kapağının sürekli ve uzun süre açık kalması durumunda buzdolabının bozulmasına sebep olabilir.
Buzdolabıyla duvar arasında en az 5 santimetre, üst dolapla arasında en az 3 santimetre ve her iki yanında ise yarımşar ya da birer santimetre boşluk bırakmanız gerekiyor. Bu şekilde buzdolabı hem daha verimli çalışıyor hem de aşırı ısınma sorunu yaşamıyor olacaktır.
Standart buzdolaplarımız 70 cm genişliğindedir.
Buzdolabının arkasında kalacak duvar ile ona en yakın engelin (pencere eşiği veya ada mutfak tezgahı gibi) arasındaki mesafeyi ölçün. Bu, size buzdolabının kapağını tamamen açtığınızda ne kadar bir alana ihtiyacınız olacağı hakkında bir fikir verir.
– Buzdolabının yerine karar verirken, arkasındaki ve yanlarındaki duvara çok yakın olmamasına dikkat edin. Böylelikle ısı birikmez, buzdolabı daha fazla çalışmak zorunda kalmaz. Fırın ve bulaşık makinası gibi ısı veren beyaz eşyalardan ise en az 30 cm uzak olmalı.
Yemek kaplarını dolaba sıcak koymayın. Aksi hâlde yüksek enerji harcar. Buzdolabının raflarına örtü sermeyin. Bunlar hem bakteri oluşmasına sebep olur, hem hava kanallarını engelleyerek daha fazla elektrik harcar, hem de yine hava sirkülasyonu olmadığı için yiyeceklerde daha hızlı bozulmaya sebep olur.
Buzdolabının buzluk kısmının -18, normal kısmının +4 derece olabileceğini söylemiştik. İdeal buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun asıl yanıtı budur. Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
Buzdolabını taşıma sırasında mümkün olduğunca dik tutmaya özen gösterin. Buzdolabını yanı üzerine yatırıp taşımayın böyle bir taşıma soğutma tüplerinde kalıcı hasarlara sebep olabilir.
Buzdolabının, fırının ve ocağın etrafındaki alanı halıdan uzak tutun. Eğer adası olan mutfağa sahipseniz, halıyı oturma kısmına yerleştirmeniz doğru olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta halıyı adanın altına sermemeniz olacaktır.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Buzdolabı metre ile ölçülür.
Standart buzdolaplarının genişliği ortalama 70 santimetredir. XL buzdolabı çeşitleri 75, XXL buzdolabı çeşitleri ise 86 santimetredir.
Mutfakta ocak, eviye ve buzdolabını kapsayan üçgene verilen addır. Adından da anlaşılacağı gibi buzdolabı, ocak ve eviyeyi üçgen oluşturacak şekilde konumlandırmamız pratik ve rahat hareket edebilmemiz için önemlidir. Bu üçgende her bir mesafenin 120 ile 270 cm arası olması idealdir.
Mutfak tezgahları yerden ortalama 80 - 85 cm arası yükseklikte durmaktadır. Bununda kendi içerisinde bazı önemli sebebleri yer almaktadır.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Buzluk yani derin dondurucu kısmının uzun süre açık kalması ise içerisinde yer alan gıdaların hızla çözülmesine, erimesine ve dolayısıyla tüketilemeyecek duruma gelmesine neden olmaktadır.
Buzdolabı kaplama folyosu genellikle PVC malzemeden yapılmıştır. Su geçirmez ve leke tutmaz özelliklere sahiptir.
Lastiklerin birbirine yapışmıyor olma sebebi kapının uzun süre açık kalmış olması olabilir. Bunun sonucunda sıcak hava içeri girer ve soğutma azalır. Bir bezi sıcak su ile ıslatıp, lastikleri sildikten sonra kapağı iki saat boyunca açmayın. Lastikler yumuşayarak birbirine yapışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri