Eski Diyanet İşleri Başkanı
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
Tuvalette abdest almak caiz olmayıp alternatif olmadığı durumlarda, yani zaruret halinde alınabilir. Abdest alınan yerin temiz olması esas olup, necaset mahalli olan pis yerlerde abdest alınması tenzihen mekruhtur.
Prof. Dr. Dursun Buğra; alaturka tuvalet kullanımının, çömelmeye bağlı olarak kabızlık, reflü ve hemoroit gibi hastalıkları azalttığını söylüyor.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).
İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
Klozet değil, alaturka tuvalet kullanın. Bu sayede oturup kalktığınızda rahim kasları açılmayı öğrenecek ve doğumunuz kolaylaşacaktır.
Alaturka tuvalet, çömelerek kullanılan tuvalet türüdür. Bu tuvalet türünün olduğu yerde "hela taşı" adı verilen seramik bulunur. Güney Çin, Japonya, Fransa, İtalya, Türkiye, İran, Pakistan, Yunanistan, Hindistan, ve çoğu Ortadoğu ülkeleri ile eski SSCB devletlerinde kullanılmaktadır.
Alaturka tuvalet, halen Türkiye, Fransa'nın bazı yerleri, İtalya, Hindistan, Japonya, Çin ve İran'da yaygın olan, bir helataşı üzerinde çömelerek kullanılan tuvaletlerdir.
Değerli kardeşimiz, Klozet(alafranga tuvalet)leri kullanmak caizdir.
Cevap. İçinde açık necaset yoksa alınabilir. Varsa mekruhtur. Kapağı kapatılırsa mekruh olmaz.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir. Kendisine Kur'an yüklenmiş telefon, mushaf hükmünde değildir. Ama yüzük, kolye vb. üzerinde Allah (cc) ismi gibi mukaddes kelimeler yazılıysa bunlarla tuvalete girmek mekruhtur.
Almanya'da taharet musluğunun yasak olması Almanların gavur olmasından değil, ucunda kalan suya bakterilerin bulaşıp içme suyuna karışmasından ve bu durumun hastalıklara yol açmasından dolayı.
İlk alaturka tuvaletin izlerine M.Ö. 1200-700 yılları arasında rastlıyoruz. Devasa kayalar oyularak yapılan bu tuvaletler Frig Uygarlığı zamanından kalmadır.
Planlarda normal banyo ve tuvaletin yanı sıra “Alaturka tuvalet” de dikkat çekti ve Alman makamlar tarafından onaylandı. Eyalet, ilk kez bir alaturka tuvalete tüm masrafları ödeyip sponsor olurken, bu durum “Hoşgeldin kültürü“ olarak tanımlandı. Alaturka tuvaletler, Alman binalarına da girmeye başladı.
Alaturka tuvaletteki defakasyon pozüsyonu dışkıyı rahat çıkarabilmek için daha avantajlıdır. Bu pozüsyonda pelvik taban kasları dışkıyı dışarıya atmak için yardımcı olurlar. Bu açıdan kabızlığa meyilli ve dışkısını çıkarmada problemi olan bireylerde alaturka tuvalet daha faydalıdır.
Hamilelik sırasında idrara sık çıkmak can sıkıcı olsa da, aynı zamanda normal ve sık görülen bir gebelik semptomudur: Tuvalete kaç kere çıkmak gebelikte sık idrara çıkma sayılır? İdrara çıkmanın belirlenmiş bir sayısı yoktur -sadece her zaman çıktığınızdan daha sık çıkmanızdır.
Klozete oturarak ihtiyaç gidermenin bazı hastalıklara davetiye çıkardığı kanıtlanmıştır. 'Journal of Medical Sciences' (Tıp Bilimleri Bülteni) isimli bir dergide yayımlanan çalışmaya göre, bağırsaklarımızı klozete oturarak boşaltmak şu tarz hastalıkların birincil sebebi: Hemoroid (Basur) Bağırsak iltihabı
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri