Alçının hammaddesi, doğada alçıtaşı olarak bilinen tek mineralli tortul taş olan jipstir.
Yarım hidrat kalsiyum sülfat olarak tanımlanan alçı, doğada jips olarak adlandırılan iki molekül suya sahip kalsiyum sülfatın, 180-250oC civarın- da kızdırılması ile elde edilir.
Alçıtaşı doğada altı türde bulunmaktadır. Bunlar; Jips, Anhidrit, İpek Jipsi Bassanit, Albatr, ve Selenit'tir. Alçı taşı büyük oranda anhidrit (CaSO4) susuz veya dihidrat (CaSO4.2H2O) şeklinde ayrılmaktadır[3]. Diğer bir tanımla alçı; CaSO4. anhidrite göre çok yumuşaktır ve tırnakla kolayca çizilebilir.
Alçı, kalsiyum sülfat dihidrat olarak da bilinen jips, kalsiyum sülfat dihidratın toz haline getirilip belirli dereceye kadar ısıtılması ile oluşan mineral bir taştır. Dünya çapında ev ve iş yerlerinin duvar ve tavan kaplama malzemesi olarak kullanımı tercih edilmektedir.
Alçıtaşı kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan bir mineraldir. Bileşiminde iki molekül kristal suyu bulunan türüne jips ( CaSO4 + 2H2O ) denir. Alçıtaşı tabiatta 6 şekilde bulunur. Bunlar; Anhidrit, Bassanit, Jips, Albatr, İpek Jipsi ve Selenittir.
İlgili 25 soru bulundu
Alçı taşı, kalsiyum sülfat dihidrattan oluşan yumuşak bir sülfat mineralidir ve kimyasal formül CaSO4 · 2H2O'dur. Alçıtaşı ayrıca selenitin yarı saydam kristalleri olarak kristalleşir.
Türkiye'de Alçıtaşı Yataklarının Durumu
Türkiye'de yer alan alçıtaşı maden işletmeleri genel olarak, Ankara (Beypazarı, Şereflikoçhisar, Ayaş ilçeleri) Balıkesir-Susurluk, Niğde-Ulukışla, Eskişehir Sivrihisar, Denizli-Honaz ve Erzurum-Aşkale şeklinde sıralanabilir.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Perlitli alçı ile hazırlanmış yüzeye uygulanır. Pütürlü yüzeyi perdahlayarak pürüzsüz hale getirmek için kullanılır. Saten alçı, boya öncesi yapılan son kat alçı türüdür.
2-Alçının Avantajları Nelerdir? Doğal bir malzemedir. Doğal malzemeden üretildiğinden dolayı çevre ve insan sağlığına zarar vermez.
Hayır, suya girilebilir alçı yaz-kış kullanılabilir. Bu sayede istediğiniz zaman duş alabilir, eğer işiniz gereği alçıya su değiyorsa alçının bozulmasını engellemiş olursunuz.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
Alçı, inorganik bir madde olduğu için yanmaz.
Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar. Saten alçı, boya öncesinde, boyanın estetik görünmesini sağlar. Yüzeyin pürüzsüz, ferah ve yepyeni görünmesini sağlar.
Alçı taşı, alçı yapımında hammadde olarak kullanılır. Aynı zamanda alçı taşından elde edilen alçı ise çimento yapımında, mermer sıvası yapımında, gübre yapımında ve kağıt imalatı ile dokuma imalatında dolgu maddesi olarak da kullanılır.
Saten Alçı Yapım Aşamaları
Alçı harcını temiz bir kovanın içerisinde hazırlamalısınız. 1 litre suyun içerisinde yaklaşık 1,4 kg saten alçı kullanılmaktadır. Bu orana uygun olarak harcınızı hazırlayın.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Alçı ve atel ortopedik immobilizasyon tek- nikleridir. Kas iskelet sisteminde travmadan veya enflamasyondan kaynaklanan hasarı kontrol al- tına almak için kullanılırlar. Ateller ekstremiteyi uzunlamasına stabilize eder. Alçı ise ekstremiteyi sirküler olarak tümüyle sarar.
Saten Alçı Astarı Güçlü bağlayıcı özelliği ve mikronize tanecik yapısı nedeni ile yüzeylere derinlemesine nüfuz ederek serbest tanecikleri bağlar ve uygulama yapılacak son kat boyanın yüzeye iyi tutunmasını sağlar.
Herhangi bir nesneyle çizilemez.
Alçı, içine başka malzeme katılmaksızın tek başına kullanılır. Beyaz ve yumuşak bir mineraldir, ▪ Özgül ağırlığı 2.3, ▪ Sertliği 1.5-2.0 civarındadır. Suda az çözünür.
Kalsiyum Sülfat, CaSO4, doğal olarak oluşan bir kalsiyum tuzudur. Kalsiyum Sülfat yaygın olarak dihidrat formunda, CaSO4∙2H2O, alçı adı verilen beyaz veya renksiz bir toz olarak bilinir. Kalsine edilmemiş alçıtaşı olarak sülfat, toprak düzenleyici olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri