Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, tarım ve ticaret ön planda olup sanayi faaliyetleri ve yazılım sektörü de son dönemde gelişme göstermektedir. Bunun dışında Antalya'da hayvancılık, madencilik gibi iş kollarında da faaliyetler sürdürülmektedir.
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir. Tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar bölgenin iç kesimlerinde üretilmektedir. Antalya Bölgesinde, sera ile üretim son yıllarda büyük gelişme göstermiştir.
Antalya, Türkiye'nin turizm başkenti olması nedeniyle kent ve ülke ekonomisine en büyük katkıyı turizm sektörü sağlarken, özellikle yaş meyve ve sebze üretiminin ön plana çıktığı tarım sektörü, turizmden sonra ikinci sırada yer almaktadır.
İlimizin arazi varlığı 2 milyon 18 bin hektar, tarım alanı 360.245 hektar. Türkiye'nin örtü altı tarım alanlarının %42'si ilimizdedir.
Domates başta olmak üzere portakal, nar, avokado gibi birçok ürünün üretiminde Türkiye'de birinci sıradayız, muz üretiminde ikinci sıradayız" dedi. Karaca, kentte örtü altı tarımın da her geçen yıl yaygınlaştığını söyledi.
İlgili 30 soru bulundu
Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, tarım ve ticaret ön planda olup sanayi faaliyetleri ve yazılım sektörü de son dönemde gelişme göstermektedir. Bunun dışında Antalya'da hayvancılık, madencilik gibi iş kollarında da faaliyetler sürdürülmektedir.
Antalya'nın Meşhur Yerleri ve Hediyelikleri
Akabinde gezmek için Manavgat Şelalesi, Tazı Kanyonu, Düden Şelalesi, Antalya müzesi, Termessos Antik Kent, Antalya ters ev ve tabii yazın gidenler için Konyaaltı sahili tercih edilebilir. Antalya'yı bilindik bir şehir yapan diğer meşhur yer ise Kaleiçi'dir.
Genel Müdürlüğümüzün Antalya ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda endüstriyel hammadde ve metalik maden yatağı ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Bunlar başta alüminyum ve barit olmak üzere kuvarsit, kum-çakıl, manganez, kurşun-çinko ve krom cevherleşmeleridir.
Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve diğer meyveler yetişmektedir.
Geyik, tilki, sansar, sincap, alageyik, yabankeçisi, çakal, sırtlan, kurt, ayı, keklik, bıldırcın, üveyik, yaban güvercini, çulluk, turaç, karatavuk, sarıasma ve turna ilin başlıca yaban hayatını oluşturmaktadır.
Antalya'nın kıyı bölgesinde yazlar hem uzun hem de sıcaktır. Kışlar bile ılığa yakın serinlikte geçer. Yazın hiç görülmeyen yağmur, Aralık, Ocak ayları ile çok nadir olarak ilk ve sonbahar aylarında sağanak halinde yağar. Yılın ancak 40-50 günü kapalı ve yağışlıdır.
Özet: Antalya'nın gerek iklim koşulları, gerekse arazi yapısı farklı hayvan yetiştiriciliğine olanak vermektedir. Halen Türkiye keçi, sığır ve koyun varlığının sırasıyla %66, %1.5 ve %0.6 'sını oluşturan Antalya'da hayvancılığı geliştirmek amacıyla kapsamlı çalışmalar bugüne kadar yeterli ölçüde yapılamamıştır.
Denizi, güneşi ve plajları ile ünlü olan Türkiye'nin en önemli tatil şehirlerinden Antalya aynı zamanda zengin mutfağı ile bilinen bir şehirdir. Antalya'da yapacağınız tatiliniz sırasında bölgenin eşsiz yöresel yemeklerini tatmak isteyebilirsiniz.
Genel yaşam maliyet endeksinin alt endekslerinden kira ve restoran fiyatlarında, listedeki beş şehir arasında en düşük maliyetli olan Antalya'nın, bakkaliye/yiyecek endeksinde İzmir'den daha maliyetli olduğu göze çarpmaktadır. Bu endeks sıralamasına göre Türkiye'de yaşam maliyeti en yüksek olan il, İstanbul'dur.
2019 yılında Antalya'da yaşayan İranlıların sayısı, ikinci sırada yer alan Almanların sayısın geçti. Kentte 9 bin 778 İranlı yaşarken, üçüncü sıradaki Almanların sayısı 9 bin 224 oldu. Onları 9 bin 77 kişiyle Kazakistan, 7 bin 916 kişiyle Kırgızistan vatandaşları takip etti.
Antalya ilinin meşhur meyveleri;turunçgiller veya narencilerdir. Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi bitkiler topluğunun ismidir.
Sebze üretiminin %59'unu domates üretimi oluşturmaktadır.
Antalya 638 bin 424, 6. Konya 557 bin 522, 7. Adana 535 bin 719, 8. Mersin 470 bin 160, 9. Kocaeli 453 bin 935, 10. Manisa 410 bin 812, 11. Gaziantep 400 bin 637, 12. Balıkesir 395 bin 499, 13. Hatay 357 bin 956, 14. Kayseri 341 bin 910, 15. Samsun 337 bin 220, 16.
Sonuç olarak, İstanbul nüfus ve fiziksel alan bakımından Antalya'dan daha büyük bir şehirdir.
Antalya, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Doğası, palmiyelerle sıralanmış bulvarları, geleneksel mimarisini korumuş merkezi Kaleiçi ve büyük ölçekli turizm yatırımları ile Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Antalya aynı zamanda, Türkiye'nin büyük ölçekli göç alan kentlerinden biridir.
Antalya'nın tarihi bölgesi denildiğinde ilk akla gelen yer Kaleiçi oluyor. Begonvillerle çevrili sokakları, nostaljik ve modern atmosferi iç içe sunuyor.
Antalya'da gezilecek yerler; Alanya Kalesi, Düden Şelalesi, Dim Çayı, Antalya Müzesi, Kaleiçi, Side Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Olimpos Teleferik (Tahtalı Dağı), Kızılkule, Aspendos Antik Tiyatrosu, St.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri