Ahval Nedir TDK: Olaylar, durumlar, haller, vaziyetler ve davranışlar olarak ifade edilir.
Bu kelime anlamları üzerinden günlük yaşam içerisinde meydana gelen olayları ve durumları anlatan bir sözcüktür.
Atatürk'ün Gençliğe Hitabesinde de yer alan Ahval ve Şeriat, durum ve şartlar; içinde bulunulan durum ve o andaki koşullar anlamına gelmektedir. - Ey Türk istikbalinin evladı!
Ahval ismi Arapça kökenli olup "olaylar" anlamına gelmektedir.
(ﺑﺎﻟﻔﻌﻞ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve fi'l “iş, hareket” ile bi'l-fi'l) Fiilen, gerçekten, nazarî değil iş olarak: “Bilfiil çalışıyor.”
İlgili 22 soru bulundu
"Vehm" kelimesi, anlama, anlam çıkarma veya bir şeyin doğru veya yanlış olduğuna dair bir kanaate varma anlamına gelir. Anlamı: "Vahim" kelimesi ciddi, önemli, tehlikeli ve felaketle sonuçlanabilecek bir durumu veya olayı ifade eder.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Muhtaç kelimesi genel olarak bir şeye gereksinimi bulunan kişileri tanımlamak için kullanılıyor. Bunun yanı sıra geçim sıkıntısı çeken ya da yoksul kimseleri ifade etmek için de muhtaç kelimesi sıklıkla kullanılıyor. Kısacası muhtaç, bir ihtiyacı olup o ihtiyacını kendi karşılayamayan kişiyi ifade eden bir kelimedir.
İlelebet kelimesi taşıdığı anlam üzerinden, sonu gelmeyecek bir zamana değin, sonsuza kadar şeklinde ifade edilmektedir.
Haleti ruhiye bir kelime grubu olup kavram, kişinin içinde bulunduğu ruh halini belirtmek adına kullanılan bir söylem kalıbıdır. İnsanların kendi ruhsal halini anlatırken ya da başkasının ruhsal durumundan bahsederken kullanılan bir kavram çeşididir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Mahiyet kelimesi; nitelik, esas, vasıf, asıl, öz ve özlük gibi anlamlara sahiptir.
İşte detaylar. Türk Dil Kurumunca tutkun, gönül vermiş, vurgun anlamında kullanılan meftun kelimesi Arapça kökenlidir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan meftun kelimesi, aşk konsepti içerisinde kullanılır. Meftun nedir sorunun yanıtı genellikle tutku ve ele geçirmek kelimeleriyle birlikte düşünülebilir.
Birbirine tamamen zıt olan bu iki anlayışın arasında ise Ebû Hâşim el- Cübbâî'nin ahvâl teorisi yer alır. O, bu teoriyle söz konusu sıfat anlayışlarını uzlaştırmaya çalışmıştır.
Bilhassa, 20 sene boyunca rakipsiz olarak Türk gazeciliğinde kendini gösteren Cerîde-i Havâdis gazetesinden sonra Ekim 1860'ta Âgâh Efendi ile İbrahim Şinâsi tarafından ilk özel Türk- çe gazete Tercümân-ı Ahvâl'in yayınlanmasıyla Türk gazeteciliği artık yepyeni bir döneme girmiş oluyordu.
Ahval ve şerait, özellikle Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan iki kelimedir. Bu kelimeler isim kökenli olup, durum ve hal bildirmek amacıyla resmi yazışmalarda ve konuşma dilinde kullanılmıştır.
Etkili ve güzel konuşma sanatı, retorik. Hz. Peygamber'in Vedâ haccında okuduğu hutbeler. Cuma ve bayram namazları başta olmak üzere bazı ibadet ve merasimlerin icrası esnasında topluluğa hitaben yapılan konuşma.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında payidar kelimesinin karşılığı 'kalıcı, sonsuza kadar yaşayacak olan' şekilde yer almaktadır.
Hitaben olarak bilinen sözcüğün anlamı birisine yöneltilen söz ve hitap yoluyla anlatmaktır.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
Titizlik hastalığı; Titizlik hastalığı; Kişilerin gerekli temizlik aşamalarını bitirdikten sonra hala kirli, mikroplu, pis olduğunu düşünmelerine neden olan hastalığa titizlik hastalığı denir.
Arapça bir sözcük olan 'vakf'; sözlük anlamı ile durdurma, hareketten alıkoyma, hareketsiz bırakma manalarına gelir. Ayrıca “tamamen verme, büsbütün verme” anlamına da gelir.
Meşveret fikir alışverişinde bulunmak anlamına gelirken, müşavere kelimesinin sözlük anlamı danışmaktır.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Fakru zaruret mecbur kalmak, zorunda olmak, ileri derecede yoksulluk sebebiyle mecbur bırakılmak anlamında kullanılmıştır. Arapça kökenden Türkçe diline geçmiş ve günümüze kadar kullanılmış hala kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri