Suyla karıştırılınca çok çabuk donar. Yapılarda ve kalıp çıkarma işlerinde kullanılır. Kalsiyum sülfat hemihidrat (CaSO4.1/2 H2O) bileşiğiolan ve ıslatılıp kurutulduğunda sertleşerek çabucak donan, beyaz renkli ince toz. Alçı, alçı taşı denilen kalsiyum sülfat dihidratın (CaSO4 .
Bunlardan ilki sıcaklıktır. Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur.
Alçı, suyla karıştırıldığında hızlı bir şekilde donma özelliğine sahiptir.
KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Bir litre suyun içerisine dökmeniz gereken saten alçı miktarı 3 kilodur. Bu hazırlık aşamasında hızlı davranmalısınız. Alçı sıvalar çabuk donan yapıda olduğu için kovada çok bekletmemeniz gerekir. Hazırladıktan sonra çabuk kullanmaya başlamalısınız.
Alçı kurutma makinesi ile yapılan kurutma işlemi alçılı bölgeye bu makinen tutulması ile gerçekleşmektedir. Alçı nem ya da suya karşı dayanıklı olmayan bir maddedir. Bu bakımdan ilk yapıldığında bir alçının hemen kısa sürede kurutularak sağlamlaştırılması gerekmektedir.
Saten alçı keperiyor. (Ne yapmam gerekir? (keperme: Alçının bünyesinde bulunan suyu çok kısa bir sürede kaybetmesi sonucunda duvarda malanın çekildiği son bölgede pütür pütür yolunda şeklinde toplanması.) Uygulama sırasında yüzey kurudur, daha önceden uygulanan perlitli sıvanın uygulanmasından sonra uzun süre geçmiştir ...
Saten Alçı Nedir? Boya öncesi hazırlık aşamalarında kullandığımız saten alçı, sıvanan yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar. Boya öncesindeki son aşamadır ve yüzey üzerindeki pürüzleri, çıkıntıları yok eder. Saten alçının en sevdiğimiz özelliklerinden biri uygulama kolaylığıdır.
Bezi sirke ile ıslatıp lekenin olduğu yüzeyi silin ve gerekirse çitileyin. Lekenin nasıl kolaylıkla çıktığına şahit olacaksınız. Sirke lekesi sizi endişelendirmesin, alçı lekesini silerken sirkenin etkisi kaybolduğundan dolayı yüzeye herhangi bir zararı olmaz. Lekeyi kolaylıkla çıkardınız.
Ortamdaki tüm yarım molekül su taşıyan kalsiyum sülfat molekülleri suya doyar, alçıtaşı haline döner. Bu alçının ilk aşk sertleşmesidir, aldığı tüm enerjiyi geri verir ve ısınır. Isınan alçı, aşk yorgunu alçının “ilk sertleşme”si olarak adlandırılır.
Alçı olarak saten alçı kullanılmalı, çünkü daha geç donar ve vakit sağlar. Önce tutkalı biraz suyla açıp içine ağaç tutkalı katılmalıdır. 1 kg alçı için 700 gramlık tutkalın tamamından biraz eksik kullanılmalıdır.
Alçı sertleştikten sonra kendisini gösterebilen bir malzeme olduğundan dolayı uygulanmasından hemen sonra hızlı bir şekilde kurutma cihazı ile kurutulmalı ve gerçekten de tamamen kurutulduğundan emin olunmalıdır.
Alçı kurutma fırınlarının sizlere sağladığı en büyük avantajlardan birisi de sizlere kazandırdığı zamandır. Islanan veya nemden kolaylıkla etkilenebilecek bu tarz malzemelerin şantiye gibi açık veya yarı açık alanlarda kuruması ger zaman mümkün olmayabilir.
Saçları kuruturken daha çok sıcak hava kullanılır. Soğuk hava ise kullanıcıların çok fazla bilmediği işlevlere sahiptir. Soğuk fönün ne işe yaradığı ve saça zarar verip vermediği merak edilir. Saç kurutma makinelerinde bulunan soğuk hava özelliği, saçı yıkadıktan sonra saçın daha kolay ve hızlı şekil almasını sağlar.
Alçı Kaç Saatte Kurur? Alçı 8-30dk arasında harç halinde donmaya başlar, hızlı donan (saten alçı) yaklaşık sekiz dakikada donarken sıvanın kalınlığı arttıkça sıvanın donma süresi de artacaktır. Boya yapmak için bekleyecekseniz en az 13-14 saat beklemenizi tavsiye ederim.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Normal alçı olarak bilinen perlitli alçı, kaba sıva olarak en fazla iki santim kalınlığında uygulanır. Tuğla, beton, bims, gazbeton üzerine direkt olarak sıva alçı uygulanır. Ancak perlitli alçı üzerine direkt boya yapılamaz. Normal alçı sıvanın üzerine karışık ve saten alçı sıva uygulanması gerekir.
Kuruma Süresi Saten Alçı Astarı uygulamasından 24 saat sonra üzerine Marshall su bazlı iç cephe boyaları ve kaplamaları kullanılabilir.
Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir.
Fırın kademeli olarak 700 dereceye kadar ısıtılır. Fırın kullanılan alçının özelliğine ve üretici firmanın önerilerine göre 740–750 dereceye kadar ısıtılarak bu sıcaklıkta 2–3 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda fırın sıcaklığı kullanılacak alaşımın döküm sıcaklığına yakın sıcaklığa düşürülür.
Alçı, su ve rutubete karşı dayanıklı olmadığından genellikle iç sıvalarda kullanılır.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri